Litevec Skirmantas Strimaitis si koupil jednosměrnou letenku do Bergama, protože si chtěl zajet na lyže do proslulých italských Alp. Na let z 16. března letošního roku ale určitě jen tak nezapomene. Když nastoupil na palubu, zjistil, že v obřím Boeingu 737-800, kam se normálně vejde 189 pasažérů, je úplně sám. Společnost mu dělalo jen pět letušek a dva piloti.

Skirmantas si uvědomil, že něco je špatně, ve chvíli, kdy přišel k odletové bráně a posádka mu sdělila, že už čekají jen na něj. Na letiště přitom přijel včas. Když pak nastoupil do letadla, nemohl uvěřit vlastním očím.

„Posádka se nejdříve zdála být trošku zmatená,“ přiznal Litevec pro CNN. „Možná to pro ně byla taky úplně nová zkušenost,“ doplnil. „Dostalo se mi osobní předletové bezpečnostní instruktáže. A poté už jsem si jen užíval let, dělal selfie a psal. Mít na palubě takové ticho je velice neobvyklé. Celý den jsem se musel usmívat,“ popsal Skirmantas.

Zážitek si podle Litevce nakonec užily i samotné letušky. Tak pohodový let prý dlouho nezažily. Skirmantas se také pochlubil, že když hovořil do mikrofonu pilot, v hlášení ho oslovoval: „Pane pasažére“.

A jak ke kuriózní situaci vůbec došlo? Cestovní kancelář Novaturas CNN vysvětlila, že v daný den vypravila letoun se skupinou klientů na trase z Itálie do Litvy. Než by se ale vracel zpět prázdný, společnost zkusila prodat jednosměrné letenky zpět do Bergama. Koupil si ji však jen Skirmantas. Ten si tak užil velice nevšední zážitek.