Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Co odhalily letištní kontroly: Cestující chtěli pronést minividle i parfém v granátu

Autor: Mii - 
8. dubna 2019
05:35

Letiště po celém světě mají přísný řád, co lze a nelze na palubu letadel vzít. Obecně platí, že to nesmí být žádné zbraně, ostré předměty nebo tekutiny. Přesto se lidé často snaží zakázané předměty propašovat a ochranka to musí řešit. O tom, co nejpodivnějšího je zabavováno na amerických letištích, pravidelně informuje americká agentura pro monitorování bezpečnosti leteckého provozu Transportation Security Administration (TSA). Její zástupce promluvil pro agenturu AP.

Parfém v nádobě, která vypadá jako granát. Kosmetická taška, která má zapínání ve tvaru ocelového boxeru. Tyto a další předměty zabavili pracovníci letišť při bezpečnostních kontrolách zavazadel na amerických letištích. Nejsou jen z kosmetické říše – lidé se pokoušeli propašovat i mnohem bizarnější věci, například zrezlou okružní pilu, miniaturní vidle, kytaru vypadající jako samopal nebo rukavice s čepelemi.

Všechny tyto věci končí v depozitáři TSA, která kontroly provádí. Úřad se velké popularitě dlouho netěšil, lidé vnímali bezpečnostní opatření jako příliš přísné. Pak si ovšem agentura založila účet na instagramu, který začala plnit fotografiemi právě těchto zabavených předmětů, a přístup lidí se zcela změnil. V jejich očích je to ten úřad, co sdílí vtipné obrázky.

Obrázky jsou ale reálné předměty, které se lidé skutečně pokusili pronést do letadel. TSA se proto každý příspěvek snaží ukončit poučením, ve kterém varuje, ať lidé před cestováním přemýšlí.

Lidé stále nosí do letadel nože

O účet se aktuálně stará David Johnson, který jeho správu vnímá jako poslání. Převzal jej po svém kolegovi, jenž na podzim náhle zemřel a který je duchovním otcem celého projektu. Kombinaci vtipu a rady podobně jako on vnímá jako nejlepší způsob, jak lidi vzdělat.

Stále nicméně nechápe, co jsou cestující schopni zabalit si do příručních zavazadel. Jako rukavice s čepelemi – vypadala přesně jako z filmu Noční můra v Elm Street a někdo si opravdu myslel, že si ji do letadla může vzít. Množství nožů je také vyšší, než by si v TSA přáli. Každý týden jsou jich desítky.

I proto v minulých měsících vznikl youtube kanál, kde vedle instagramu TSA ukazuje, co všechno se lidé snaží do letadel nosit. Johnson už nyní ví, že do dalšího dílu pořadu chce vzít těžítko ve tvaru sněhové koule, které kontroloři zabavili na letišti v Dallasu – je plné tekutiny, která je v letadle zakázaná. Stejně tak zde byly zabaveny čtyři páry nunčaků nebo velká kulka z Afghánistánu, jíž majitel přetvořil v zapalovač. „Co lidé nevymyslí,“ konstatuje Johnson.

Příklady neobvyklých předmětů, které si lidé chtěli vzít na palubu:

havran2 ( 8. dubna 2019 08:44 )

Tady asi diskuse nebude ! Dávejte raději diskusi k cikánům ! ! !

Zobrazit celou diskusi