Lužické hory – krása v létě i v zimě

I když jsou Lužické hory obklopeny městy a žádný ze zdejších vrcholů nepřesahuje výšku 1000 m. n. m., i tak se jedná o fantastické místo. Jedním z nejlepších výletů v této lokalitě je jednoznačně výstup na horu Luž. Výhled z tohoto vrcholu opravdu stojí za to. Za zmínku stojí také výlet po Köglerově naučné stezce, která vás provede mimo jiné i po hranicích národního parku České Švýcarsko. A v zimě se přírodou Lužických hor můžete vydat na běžkách, třeba v ski-resortu Polevsko.

Skály, rybníky a rašeliniště – objevte Ralsko

Geopark Ralsko byl dlouho vojenským výcvikovým prostorem, byl tedy veřejnosti nepřístupný. To se ale po roce 1991 změnilo. Přítomnost armády navíc paradoxně pomohla uchovat park v co nejpůvodnějším stavu. Dnes tedy můžeme obdivovat úchvatné skalní útvary, rozlehlé mokřady a rašeliniště i tabulové hory. V oblasti se nachází také tři významné hrady – Děvín, Bezděz a Ralsko. Pro turisty je zde připravena řada turistických stezek, některé jsou vhodné i pro in-line brusle, či pro kola. V geoparku je také několik vodních ploch, ve kterých se v létě můžete ochladit, například v Máchově jezeře nebo v Hradčanském rybníku.

Jizerské hory – Špičák, Holubník i Jizera

Jsou perfektně dostupné Liberce a rozhodně stojí za návštěvu. Jizerské hory se nachází na východě kraje, přímo hraničí s pohořím Krkonoše. I v Jizerských horách najdete stovky kilometrů turistických stezek, které vás provedou kolem nejrůznějších vodopádů, skal a jiných přírodních zajímavostí. Při svých cestách byste neměli vynechat výstup na některé vrcholy, například na Špičák, Holubník, nebo nejvyšší horu Jizera. Mnoho úžasných vyhlídek a lesů se nachází také v okolí vodních nádrží Bedřichov a Josefův Důl.

Tipy na dovolenou v Libereckém kraji

Související odkazy 

Hrad Trosky 

Tajemné místo v srdci hor: Jizerka je Mekkou běžkařů, nalezištěm drahokamů a rájem astronomů! 

Tip na víkend pro rodinu: Aquapark, zábava i odpočinek v Liberci 

Novogotický zámek Sychrov 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj 

Na špičku Libereckého kraje - hora Ještěd