Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dlouhé čekání „na smrt“? Koronerům se nelíbí placení. VZP: „Nejsme dojná kráva.“

Autor: bud - 
8. ledna 2017
07:33

Čekání na příjezd lékaře při úmrtí bude v Libereckém kraji zřejmě stále tak trochu noční můrou. Původně měla službu koronera od tohoto roku zajišťovat soukromá firma, jenže ta ze zakázky „vycouvala“ z důvodu snížení plateb Všeobecné zdravotnické pojišťovny (VZP) na koronerské služby. Doposud ohledávání zemřelých zajišťovala záchranná služba a lidé kvůli tomu často zbytečně čekali i dlouhé hodiny.

Nový koroner měl na Liberecku fungovat 24 hodin denně i o víkendu a měl tak nahradit lékaře záchranné služby, kteří byli ohledáváním zemřelých mimo zdravotnické zařízení pověřeni. V praxi totiž právě tato činnost záchranáře velmi zatěžovala a nebylo výjimečné, že lékař k zemřelému přijel po dlouhých hodinách. „Stávalo se, že záchranka byla na výjezdu a byly tam prodlevy dvou, tří i čtyř hodin, než se k zemřelému dostavil lékař,“ vysvětloval nedávno Petr Tulpa, náměstek hejtmana kraje.

Zatímco v pracovní dny mohou za zemřelými vyrážet i praktičtí lékaři, o víkendech to bývá problém. Třeba v domovech důchodců se snadno mohlo stát, že kvůli vytížení záchranářů tělo muselo v zařízení počkat z neděle na pondělí, což je eticky velmi problematické. Koroner měl nově přitom na objednávku kraje povinnost dorazit na místo do dvou hodin.

Ztrátové prohlídky těl

Jenže situace se nečekaně změnila poté, co společnosti 1. Koronerská, která měla na základě veřejné zakázky službu zajišťovat, od smlouvy odstoupila. Jako důvod uvedla nečekané změny úhrad ze strany VZP za koronerské služby.

„VZP nastavila nový způsob úhrad. Výrazně poklesly platby na cestování koronera,“ řekl Blesk.cz jednatel koronerské společnosti David Tuček, jehož firma v současné době působí v dalších pěti krajích. „Pojišťovna odmítá řádně uhradit poslední lékařskou službu, tedy provedení prohlídky těla zemřelého,“ řekl Tuček, který je přesvědčen, že právě tento úkon by mělo veřejné zdravotní pojištění plně hradit.

Nová pravidla VZP však podle něj nereflektují, že koroner na místo často vzdálené desítky kilometrů musí dojet, což stojí peníze. Pojišťovna chce nově hradit jen 15 kilometrů na jednu cestu. Jenže koroner běžně za zemřelým dojíždí i desítky kilometrů, což stojí peníze. V praxi tak může docházet k tomu, že jednotlivé prohlídky zemřelých budou ve výsledku ztrátové. „Znamená to v průměru pokles příjmů o zhruba 60 procent,“ vypočítává Tuček s tím, že v součtu všech krajů to znamená o stovky tisíc nižší příjmy.

VZP: Nejsme dojná kráva

Pojišťovna v tom problém nevidí. „VZP není dojná kráva a s veřejnými penězi musí nakládat s péčí řádného hospodáře. Koroner doposud dostával za dopravu více, než kolik dostává například záchranka. Tato nerovnost nebyla podle názoru VZP správná a rozhodla se ji napravit,“ řekl k situaci mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že se pojišťovna snaží zajistit co možná nejkvalitnější péči pro své klienty.

Liberecký kraj musel nečekanou situaci rychle vyřešit. „Kraj pověřil záchrannou službu, aby službu koronera zajišťovala jako doposud. Pro případné klienty se prakticky nic nemění,“ řekl Blesk.cz radní kraje pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Podle něj by už k prodlevám docházet nemělo. „Dohodli jsme se na tom, že to budou zvládat a že tam nebudou žádné časové excesy,“ dodal.

Záchranná služba se k situaci na dotaz Blesk.cz odmítla vyjádřit s tím, že se pro ni tímto rozhodnutím nic nemění a bude služby koronera ve stejném rozsahu poskytovat jako doposud. Není tedy vyloučeno, že lidé si v nepříjemné chvíli na příjezd lékaře opět počkají.

Jaká je práce koronera? Podívejte se na rozhovor:

Video  Práce koronera: „Ohledání těla může trvat i několik hodin.“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Koroner ( 9. ledna 2017 09:28 )

Místo slova koroner raději preferujeme název "lékař provádějící prohlídky těl zemřelých". A dnes už vlastně ani není lékař, ale poskytovatel zdravotních služeb... Ano, lékařů, kteří chtějí dělat prohlídky je skutečně málo. Velmi málo. A je to spojeno s tím, že je obecně málo lékařů a nikdo to neřeší. Zatím jsme ale vždy ochotné lékaře našli. Musí se ale opravdu dlouho a pečlivě hledat. Sice politici tvrdí, že zdravotnictví je zdarma, ale i lékař musí dostat plat. A jak jsme psal níže v komentáři, je velký rozdíl prohlásit, že bude plošně přidáno. ale pak je problém ty peníze skutečně najít. U nás se příjmy nepohnuly od roku 2012. Tedy pohnuly. Každoročně klesají. Nevěříte? Přidejte se k nám a uvidíte....

Koroner ( 9. ledna 2017 09:21 )

Hm, jenže u nás se úhrada od roku 2012 nezměnila, naopak se každý rok snižuje... Každý o tom akorát mluví, ale když nám prostě VZP nezaplatí, tak z čeho máme lékařům přidat? Ono je rozdíl, když politik řekne, že se přidá,nebo když se skutečně najdou peníze v rozpočtu. Momentálně sice má každý plná ústa řečí, ale peníze v systému prostě nejsou...

zednik ( 8. ledna 2017 12:57 )

Vše už je předmětem obchodu. Už mám alergii na neustálé - nemáme peníze...Občané a i pozůstalí musí mít peníze vždy a na vše. Celá desetiletí to v ČR fungovalo bez koronera, ale my se musíme přiblížit světu. Přestože nemáme angloamerické právo. Až po schválení šitkového zákonu zjistíme, že vlastně koronery nemáma, max. jednoho na celý kraj.

ivoadler ( 8. ledna 2017 10:54 )

Mně se líbí ten název - koroner. My budeme světový. A to musí přijet koroner i když pacient exne přímo na operačním sále? 

pfoto1 ( 8. ledna 2017 10:18 )

„Byl jsem v šoku.“ Tmavý model a muslim z letáku Lidlu promluvil o Češích Jsem také v "šoku"! Blesk začíná připomínat Otázky Václava Moravce a jeho pověstnou větu o čem se po dnešních Otázkách bude mluvit!? Bohužel v případě Blesku modifikovanou na: o čem dnes Blesk dovolí mluvit!? K výchově čtenářů používá několik možností. V případě, že se jedná o článek typu: kde se která hvězda jak opila a co tomu říkají sousedi, tak s diskusí není problém a nechá čtenáře (s prominutím) "vyblít" do sytosti. Ovšem k tématům, které čtenářům dokáží pohnout žlučí diskusi zásadně neotvírají, nebo jen na malou chvíli. Případně ji přepnou pouze na FB, který spousta lidí ze zásady nepoužívá, ale budiž diskuse by mohla běžet. To by ovšem nesmělo docházet k (jistě náhodné) technické poruše, kdy při rolování na stránce a pročítání diskuse se stránka sama přepne na hlavní článek Blesku. Tento jev je dlouhodobý a zaznamenal jsem jej již před zřízením "ministerstva pravdy", takže odtud vítr jistě nefouká. Poslední co mě napadá je, že se mě Blesk snaží ve své přehnané servilní (vůči komu?) horlivosti vychovávat. O to opravdu nestojím a žádám, aby jste svůj přístup přehodnotili. Děkuji Omlouvám se za tapetování v diskusi, se kterou příspěvek nesouvisí, ale nemám na vybranou.

Zobrazit celou diskusi