Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reportérku Leonu (†32) zabila leukémie během pár hodin: Mohla žít, říká primářka hematologie

Autor: shp - 
3. ledna 2017
11:50

Záhadná smrt blonďaté moderátorky Leony Kočkovičové Fučíkové (32) ze Slovenska byla objasněna. Může za ni akutní leukémie. Kdyby nedošlo k jejímu pádu během silvestrovské lyžovačky, mohla mladá maminka dvou dcer ještě žít. Říká to renomovaná primářka Hematologicko-transfuziologického oddělení v Lučenci Mária Mičková.

Akutní leukémie má velmi rychlý průběh, a proto je bezpodmínečně nutné zahájit léčbu ihned, jak se dospěje k diagnóze,“ řekla primářka webu Pluska.sk. „Může být myeloidní, nebo lymfoblastová a vzniká náhle. Někdy se zachytí tak, že pacient jde na preventivní prohlídku, ale většinou se zjistí podle tvorby hematomů, krvácení, infekcí a výrazné slabosti. To jsou základní změny u pacientů,“ zdůrazňuje.

Odbornice tvrdí, že smrt Leony nebyla náhoda. „Nešťastná náhoda to mohla být jenom v tom, že se uhodila a dostala kvůli málu krevních destiček krvácení do mozku. Kdyby se neuhodila a akutní leukémie by se u ní zjistila bez takovéto traumatické záležitosti, mohla teoreticky ještě žít a okamžitě dostat v klidu potřebnou léčbu,“ zdůrazňuje Mária Mičková.

Primářka vysvětlila, že při prvním vyšetření se zjistí změny v počtu bílých a červených krvinek a zároveň i krevních destiček. „Už tyto změny naznačí akutní leukémii a pacient je odeslán na vyšší pracoviště, kde se pokračuje v diagnostice. Vyšetřením kostní dřeně, přítokové cytometrie, dalšími nutnými vyšetřeními, a jak se dospěje k diagnóze akutní leukémie, léčba se musí zahájit okamžitě,“ dodává.

Podle odbornice má akutní zákeřná nemoc různý průběh. U někoho dojde ke kompletnímu uzdravení po transplantaci kostní dřeně. U jiného pacienta může být nemoc zachycena ve fázi, která končí fatálně. „Je možné, že ona o své chorobě nevěděla a měla ji v počátečním stadiu, jen to byla shoda nešťastných náhod,“ uzavřela Mičková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání