Celý svět je uchvácený tím, že se devadesátiletý herec, známý z legendárního seriálu (a několika filmů) Star Trek, kde po řadu let ztvárňoval postavu kapitána Kirka, vypravil do vesmíru. Do kosmu ho poslal jeden z nejbohatších lidí na světě, Jeff Bezos. Kromě něj plánují zavést komerční lety mimo zemskou přitažlivost i další slavní prominenti, podnikatelé Elon Musk (50), jehož ambiciózní plány dokonce zahrnují i kolonizaci Marsu, či Richard Branson (71). Závod o to, kdo z miliardářů bude v tomto vesmírném programu úspěšnější, je však trnem v oku princi Williamovi.

Vévoda z Cambridge krátce poté, co se Shatner stal nejstarším člověkem ve vesmíru a v bezpečí se vrátil zase na Zemi, během rozhovoru s Adamem Flemingem z BBC Newscast v Kensingtonském paláci hovořil o aktuálních problémech, jimž čelí klima. „Potřebujeme některé z největších mozků a myslí na světě, aby se pokoušely opravit tuto planetu, a ne se snažit najít další místo, kam jít žít,“ rýpnul si do miliardářských géniů, kteří místo toho, aby investovali do budoucnosti zeměkoule, plánují život mimo ni. Jak sám William trefně podotkl, právě nečinnost v oblasti změny klimatu „připraví o budoucnost naše děti“.

VIDEO: Princ William a Harry odhalili sochu princezny Diany

Video
Video se připravuje ...

Princ William a Harry odhalili sochu princezny Diany. Reuters

Shatner popisoval své nadšení z nekonečnosti vesmíru, temné nicoty a mluvil i o „šidítku modré oblohy, za níž je černá ošklivost“. Ovšem syn prince Charlese (72), jenž se sám velice angažuje v boji proti změnám klimatu způsobených lidskou činností a globálnímu oteplování, zmiňoval problémy, které se dotknou našich potomků.

„Pokud si nedáme pozor, okrademe naše děti o budoucnost tím, co děláme teď. A myslím, že to není fér,“ citoval ho deník Daily Mail. „Chtěl bych použít svůj vliv... na to,  aby tihle neuvěřitelní lidé, kteří dělají neuvěřitelné věci, raději skutečně pomohli vyřešit některé z klimatických problémů.“

Fotogalerie
91 fotografií