Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezos a spol. ve stavu beztíže blbli jak malé děti: Házeli si míček, bonbony a skotačili

Autor: mav - 
21. července 2021
13:40

Nejbohatší člověk planety letěl do vesmíru testovat technologie pro rozvoj kosmonautiky, a jak doufá, dalšího ohromného byznysu. Přesto na palubě kosmické lodi RSS First Step Jeff Bezos (57) spíš než ambiciózního podnikatele připomínal malého kluka.

Kosmická firma Blue Origin zveřejnila video z kabiny, kterak si její šéf a zakladatel užívá několik minut stavu beztíže ve společnosti svého bratra Marka (53), nejstarší astronautky Wally Funkové (82) a nejmladšího astronauta Olivera Daemena (18). Napřed jen opatrně povolují bezpečnostní pásy a vznášejí se nad svá křesla, pak nacházejí kuráž k divočejším pohybům.

„Je to, jako jste čekali?“ ptá se Mark. „Fantastické!“ výská Funková. Následuje bratrský pozdrav na Zem: Jeff s Markem si na ruce namalovali „Čau“ a „Mami“, zprávu kompletují tak, že se vůči sobě otáčejí vzhůru nohama.

Po gymnastice následují týmové míčové sporty: „Hele, chytej!“ háže Jeff po bratrovi oranžový pingpongový míček. Pak je na řadě dětská verze házené: „Kdo chce skittle?“ ptá se Jeff svým hlubokým hlasem; o bonbon se nadšeně hlásí benjamínek Oliver. Sladký projektil chytá do pusy napoprvé, ale je lepší brankář než střelec ­– Jeff jeho hod chytá až na další pokus.

Vrcholně nadšení byli čtyři noví kosmonauti ještě dlouho. „Bože! Měl jsem vysoká očekávání, ale dramaticky byla překonána!“ vyjádřil se po letu Jeff Bezos. „Misi jsem splnil: Nikoho jsem nepokopal,“ dodal napůl žertem.

„Ten klid stavu beztíže…. Byl to tak přirozený pocit, jako by se pro to člověk narodil. Jako plavání. Velmi pěkný zážitek,“ popsal pak na tiskové konferenci.

„Kéž by to trvalo déle… Nebylo dost času, abychom si kotouly zkusili všichni,“ dodala Funková. „Chci letět znovu, co nejdřív!“

To se jí může splnit, Blue Origin plánuje ještě na letošek další dva lety. Raketa i kosmická loď by podle Bezose měla zvládnout přinejmenším 25 startů a přistání, věří ale i ve stovku či ještě víc. A k těmto konkrétním kusům (předtím letěly dvakrát bez posádky) se mají přidat další. A tak Wally musí už jen přesvědčit Jeffa, ať ji nahoru zase někdy vezme. Nebo si, jako kterýkoli jiný smrtelník, může klasicky objednat letenku za pěkných pár milionů korun.

zada ( 21. července 2021 15:14 )

Lidstvo zhápasí s chudbou, nemocemi, populační explozí....a tady se prošustrovávají peníze nějakých miliardářů ( jistě peníze zskané "tvrdou" prací " za něco co nemá faktivcký význam pro lidstvo. Pane Bezos, jděte do kelu....vidět vesmír a zemřít. No aspoň jste viděl do čeho jdete .
Nic co by normální člověk, který těžce vydělá své prachy, měl jásat nebo tohle schvalovat. .....

Zobrazit celou diskusi