Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kapitán Kirk (90) ze Star Treku se stal nejstarším člověkem ve vesmíru! Strávil v něm pár minut

Aktualizováno -
13. října 2021
19:22
Autor: rc, ČTK - 
13. října 2021
16:26

Ve slavném seriálu Star Trek ztvárnil roli velitele lodi USS Enterprise kapitána Jamese Tiberia Kirka. Ve středu se herec William Shatner v devadesáti letech konečně podíval do skutečného vesmíru. Připojil se k posádce rakety společnosti Origin Blue Jeffa Bezose. Cesta trvala přibližně deset minut a herec zažil i okamžiky beztíže. Let dopadl podle plánu a herec poté, co znovu vstoupil na pevnou zem, měl lehce nejistou chůzi.

Herec William Shatner se pro BBC údajně svěřil, že touží vidět Zemi z jiné perspektivy. Přání mu splnil šéf Amazonu miliardář Jeff Bezos, který touží ovládnout nové odvětví vesmírné turistiky. Hollywoodský herec strávil čtyři desetiletí jako kapitán vesmírné lodi USS Enterprise coby představitel kapitána Kirka, do vesmíru se však díky Bezosovi podíval poprvé až v devadesáti letech. „Slýchával jsem o vesmíru dlouhou dobu. Chopil jsem se příležitosti vidět ho sám. Jaký zázrak,“ uvedl dřív v prohlášení podle NBC.

Hollywoodský herec se stal nejstarším člověkem, který se dostal do vesmíru. Posádka Origin Blue měla do rakety New Shepard usednout už v úterý 12. října, nicméně kvůli povětrnostním podmínkám musel být vzlet z odpalovací rampy Van Horn v Texasu o den odložen. Raketa s posádkou nakonec vzlétla 13. října, vzlet se však zpozdil o třicet minut.

Raketa, která dostala název podle Alanu Shepardovi, který se v roce 1961 podíval jako první Američan do vesmíru, s modulem opustila startovací rampu v 09:50 místního času (16:50 SELČ). Let trval přibližně deset minut a všechny jeho fáze proběhly podle plánu. Modul se tři minuty po startu oddělil od rakety a vystoupal do výšky 106 kilometrů. Mezitím New Shepard přistál kolmo na stanoveném místě a nedlouho poté se na zem asi tři kilometry od místa startu bezpečně vrátil modul s lidmi.

Posádku tvořili rovněž viceprezidentka Blue Origin Audrey Powersová, bývalý inženýr NASA Chris Boshuizen a generální ředitel Medidata Glen de Vries. „Jediná věc týkající se věku, která se na tento konkrétní prostředek vztahuje, je nastupování a vystupování ze sedadla s jakýmkoli druhem artritidy,“ zavtipkoval dříve pro The Guadian seriálový Kirk.

Do vesmíru se podíval sám Bezos, který před třemi měsíci podnikl stejnou jedenáctiminutovou cestu.

alzbeta59 ( 14. října 2021 01:35 )

Ja mu to klukovi 90-ti letemu silene preju. Vybudoval si 40-ti letou karieru hranim kapitana Kirka a zivotem ve vesmiru a ted se tam konecne podival.

To musela byt nadhera ....

Zobrazit celou diskusi