Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Historický moment? Do vesmíru míří posádka „obyčejných lidí“. A rovnou na tři dny

Autor: ČTK - 
15. září 2021
21:16

Vůbec první výprava do kosmu s posádkou bez profesionálního astronauta, a to nikoli jen k hranici vesmíru a na pár minut, se zřejmě v noci na čtvrtek stane skutečností. Podle plánu by v pětihodinovém oknu, nejdříve dvě hodiny po dnešní půlnoci SELČ, měla z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovat raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon, v níž čtyři američtí „civilisté“ stráví tři dny na oběžné dráze kolem Země.

Mise nazvaná Inspiration4 se uskuteční z iniciativy 37letého miliardáře Jareda Isaacmana, který je také velitelem posádky. Tento zkušený soukromý pilot snil o své cestě do vesmíru a, jak říká, tento sen si chtěl splnit s tím, že poskytne další místa v lodi za peníze, jež budou věnovány na humanitární účely. Pomoc má jít Dětské výzkumné nemocnici St. Jude v tennesseeském Memphisu, která se zaměřuje na vážné nemoci dětí, zejména na leukémii a jiné druhy rakoviny.

V programu sice není přistání na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), ovšem rozhodně se nejedná jen o atraktivní turistický výlet. Výprava má především plnit úkoly, které jsou součástí lékařských výzkumů týkajících se dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Počítá se například s odebíráním biologických vzorků, včetně krve.

„Posádka Inspirace4 se těší na využití své mise k tomu, aby pomohla připravit lepší budoucnost pro ty, kteří poletí do vesmíru v příštích letech a desetiletích,“ uvedl v prohlášení Isaacman.

Plně automatický let

Kromě něj je v posádce Sian Proctorová, která se formálně stane první černošskou pilotkou kosmické lodi. Další účastník výpravy, asistentka lékaře v nemocnici St. Jude Hayley Arceneauxová bude mít funkci palubního lékaře. Stane se vůbec nejmladší Američankou, která se dostala mimo Zemi, a zároveň i prvním člověkem ve vesmíru s protézou. Čtvrtým členem týmu je datový inženýr Chris Sembroski.

Let zcela civilní posádky v lodi Crew Drago Resilience umožňuje skutečnost, že bude plně automatický. V případě nutnosti přitom může zasáhnout řídící středisko ze Země.

Mise má trvat tři dny, ale přesný čas návratu s přistáním do vody zatím stanovený není. Bude to záležet na více okolnostech, včetně povětrnostních podmínek v plánovaných místech přistání, jimiž bude Atlantický oceán u východního pobřeží USA, nebo Mexický záliv. Pokud v noci na čtvrtek SELČ nebudou příhodné podmínky, je v záloze další pětihodinové startovací okno o 24 hodin později.

Už v červenci zamířili k vesmíru dva jiní miliardáři, ale jednalo se jen o několikaminutové suborbitální lety. Nejprve letěl v lodi VSS Unity své firmy Virgin Galactic Richard Branson. O devět dnů později ho následoval Jeff Bezos díky raketě New Shepard a modulu New Step společnosti Blue Origin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi