Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muskovy dragony zaplní ISS: Týden má na oběžné dráze „kempovat“ 11 kosmonautů

Autor: Martin Valeš - 
5. března 2021
18:45

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) má šest „kajut“, devět let bývaly posádky šestičlenné, neboť tam šlo létat jen ruskými sojuzy se třemi místy. Nová loď Crew Dragon společnosti SpaceX ale má čtyři místa – a když se v dubnu budou posádky střídat, přes týden se má na ISS mačkat rovnou jedenáct kosmonautů!

Pokud vše půjde dobře, v dubnu se na stanici rozhýbou pěkná škatulata. Nebo spíš varianta hry s ubývajícími židlemi. Tady však bude počet míst (spacích kójí) stálý, zato budou přibývat hráči.

Aktuálně je na stanici sedm lidí: čtyři přiletěli lodí Crew Dragon jménem Resilience, tři Sojuzem MS-17. Následující trojice v Sojuz MS-18 má přiletět 10. dubna, až 18. dubna stanici opustí první sojuz. Týden tam bude pobývat pět Rusů, čtyři Američané a jeden Japonec.

Sotva si obměněná posádka trochu uklidí, možná už za tři dny dorazí další posily, tentokrát už čtyři: Crew Dragon Endeavour se do vesmíru vrátí v rámci mise Crew-2. Startovat má 20. dubna nebo o pár dní později.

„Bude to úlet, posádky dvou dragonů a sojuzu, to je hodně lidí. Zatím je na celé stanici jen šest kójí na spaní, dvě na ruské straně a čtyři na americké. Doufáme, že jedna další se nainstaluje, než se tam dostaneme, což by nám trochu zjednodušilo situaci,“ řekl na tiskové konferenci velitel Crew-2 Shane Kimbrough. „Ale jestli si budeme s předchozí posádkou předávat službu zhruba týden, nastavíme se do takového režimu kempování. Najdeme si někdo místo na přespání, třeba na zdi nebo na stropě, na tom nesejde. Ještě jsme se nedohodli, která posádka to tak udělá a která bude mít kóje. Ale těšíme se, bude to jen krátký čas, věřím, že týdenní kempink všichni zvládneme.“

ISS má šest „kajut“ či spíše miniaturních komůrek velikosti telefonní budky, kam se kosmonautovi vejde vedle spacáku tak akorát notebook, knížka a pár fotek.

„Minulým nákladním letem Northrop Grumman jsme dovezli další spací kabinu, která se nainstaluje do evropského modulu Colmumbus. Dlouhodobě budeme mít pět míst na spaní pro členy našich posádek,“ uvedl Joel Montalbano, který v NASA odpovídá za ISS. „Možná bude někdo spát v dragonu, možná v přechodové komoře, v japonském modulu… jde tu o krátké mise kolem pěti, sedmi dní. Berte to jako kempování. Až tam nová posádka dorazí, náležitě si to domluví.“

Raketoplán a rekord

Ve stavu beztíže stačí málo: po námořnicku si někam uvázat spacák, ve stavu beztíže to lze takřka kdekoli. Spíš než kvůli teplu jde o to někam ve spánku neodletět.

„V devíti jsme na stanici žili něco přes týden. Pro další tři jsme místo našli, abychom jim zajistili jakousi kabinu, kde by mohli odpočívat. Žádný problém nebyl,“ popsal Blesku ruský kosmonaut Alexej Ovčinin, který coby velitel Expedice 60 měl v říjnu 2019 na ISS tři posádky sojuzů. A načasování bylo ještě speciální: „Během čtyř dní se slavily troje narozeniny: Luca Parmitano, Nick Hague a já,“ dodal Ovčinin.

Rekord ale zdaleka překonán nebude: přinejmenším dvakrát se po stanici pohybovalo třináct lidí. To když ji navštěvovaly raketoplány Space Shuttle se sedmičlennou posádkou.

Kromě nové spací kóje se má ISS za Expedice 65 rozrůst výrazněji: květen je aktuální (mnohokrát odkládaný) termín, kdy má přiletět modul Nauka.

Budou s ním mít práci i astronauti mise Crew-2? „Na Nauce bude evropská robotická paže, s tou možná budu mít nějaké úkoly, takže nějaký trénink jsem podstoupil, ale pořád není vše jasné ohledně plánování, teprve uvidíme,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv francouzský/evropský astronaut Pesquet. Nauka bude součástí ruského segmentu, pročež si připojení vyřeší Oleg Novickij, Pjotr Dubrov a Sergej Korsakov.

Vnitřní objem stanice činí 915 metrů krychlových, tedy něco jako čtyři panelákové byty. Sestává z 15 přetlakových modulů a dalších součástí: většinu dodali Američané a Rusové, čtyři ale vznikly v Itálii pod hlavičkou Evropské vesmírné agentury (ESA), zejména evropská laboratoř Columbus.

Zdaleka nejvíc létají na ISS Američané a Rusové, tu a tam s sebou vezmou zástupce Evropské vesmírné agentury ESA, japonské JAXA nebo kanadské CSA; jen výjimečně létají jiní astronauti. Poprvé po dvaceti letech poletí dohromady Američané, Japonec a Evropan, tedy velitel Shane Kimbrough, pilotka Megan McArthurová a specialisté Akihiko Hošide a Thomas Pesquet. Na ISS také nastane vzácná chvíle: potkají se tam dva Japonci.

A také se potkají dvě lodi Crew Dragon: na první misi je tam Resilience a podruhé poletí Endeavour. „Je to tentýž dragon, který letěl na misi Demo-2 s Bobem Behnkenem a Dougem Hurleym, bude to náš první letem ověřený dragon pro posádku. Samozřejmě jsme už provedli nemálo letů použitých nákladních dragonů zásobujících ISS,“ řekl Benji Reed, ředitel SpaceX pro lety s posádkou. „A historii má i raketa Falcon 9, tento konkrétní kus vynesl do vesmíru stávající posádku ISS v misi Crew-1.“

A ještě další historický okamžik by měla ISS brzy zažít: v dubnu by mohl přiletět Boeing CST-100 Starliner, konkurence dragonu, který teprve opakuje zkušební let bez posádky. Starliner s astronauty by rovněž mohla uvítat ještě posádka velitele Kimbrougha, aktuálně se počítá se zářím.

NASA tak bude mít možnost posílat své astronauty se SpaceX i s Boeingem. Nadále však chce spolupracovat s Roskosmosem, nejspíš formou výměnného obchodu: s americkou lodí by letěl jeden Rus a jeden Američan zase v sojuzu, jako tomu bylo devět let od konce raketoplánů Space Shuttle.

Video  Elonovinky: Crew Dragon se úspěšně vrátil na Zemi  - VTM.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi