Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý inženýr NASA (†38) zemřel v Saudské Arábii: Zabil se při letu ve speciálním obleku

Autor: jel - 
1. února 2021
20:57

Doktor Angelo Grubisic byl šampiónem v takzvaném wingsuit létání. Jde o adrenalinový sport, kdy si člověk obleče specializovaný oblek, ten zvětší plochu těla a dá se v něm tedy plachtit ve vzduchu. Přesto, že je wingsuit létání jedním z nejbezpečnějších extrémních sportů, Grubisicovi se v srpnu roku 2019 stalo osudným. Při jednom letu zemřel.

Angelo byl uznávaným vědcem, pracoval na pohonu kosmických lodí pro NASA a Evropskou kosmickou agenturu a byl konzultantem pro misi Evropské vesmírné agentury BepiColombo na Merkur v roce 2018.

Jeho velkou vášní bylo wingsuit létání a v době své smrti právě pracoval na novém obleku, určeném k tomuto sportu, který by byl bezpečnější. Jeho matka Anita dodnes nechápe, co se mohlo stát, podle ní se její syn vždy ujistil, že má připravené náhradní řešení, kdyby se něco pokazilo. „Vím, že létal bezpečně a nízko,“ řekla pro Daily Star.

Ví se, že inženýr vyskočil z vrtulníku, ale není zcela jasné, co přesně se stalo. „Zřejmě z nějakého důvodu špatně odhadl výšku hřebene,“ uvedl koroner Zafar Siddique. Po pádu pan Grubisic utrpěl tak vážná zranění, že zemřel.

Blízcí jej popsali jako milého, čestného a laskavého muže, kterého měli jeho studenti moc rádi. „Žil proto, aby učil. Ovlivnil životy mnoha lidí,“ uvedla Anita. Na počest zesnulého se rodina rozhodla založit nadaci, která bude pomáhat nadaným dětem z chudých rodin, kteří se zajímají o vědu, aby mohly studovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi