Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vzácná choroba znetvořila ženě nohy: Nepomohlo ani 10 operací

Autor: jel - 
31. ledna 2021
15:14

Monique Samuelsová (35) z americké Atlanty začala mít problémy s nohama, když jí bylo pouhých 12 let. Poté, co podstoupila velké množství vyšetření, včetně magnetické rezonance, jí diagnostikovali lymfedém. Jedná se o stav, při kterém se v určité části těla hromadí nadměrné množství tekutin a vzniká lymfatický otok. Monique měla celé roky strach, co jejím nohám řeknou lidé, a tak se stranila společnosti. Po letech konečně našla sebevědomí ukázat své tělo na veřejnosti.

Jako malá holka si Monique ve 12 letech vymkla kotník a všimla si, že jí otekl až příliš. Krátce na to jí začala otékat celá noha. „Po několika návštěvách nemocnice mě poslali do centra Lerner Lymphedema, kde mi byl po mnoha vyšetřeních a šestiměsíční hospitalizaci diagnostikován lymfedém,“ popsala.

Jakmile začala dospívat byla si vědoma toho, že její tělo kvůli otokům nevypadá normálně, a tak se stranila lidí, protože měla strach, co tomu ostatní řeknou. „Nikdo mi neřekl nic ošklivého přímo do očí, ale dozvěděla jsem se věci od ostatních a viděla jsem, jak na mě lidé na ulici zírají,“ vysvětlila, proč se rozhodla raději nechodit ven a nestýkat se moc s lidmi. Chtěla se vyhnout pohledům a nechtěla být závislá na pomoci druhých, ale některé věci prostě kvůli oteklým nohám sama nezvládla.

Monique podstoupila více než deset operací, které jí částečné pomohly zmenšit otoky nohou a každý rok podstupuje lymfodrenážní terapii. Její stav je ovšem nevyléčitelný. Otoky jí také způsobují silné bolesti kloubů a bakteriální kožní infekci. Častokrát skončila v nemocnici. 

„Můj stav ovládá můj život. Všechna svá rozhodnutí zakládám na tom, jak to ovlivní mé nohy,“ posteskla si Američanka. Po letech, kdy se stranila lidí a vše podřizovala pouze svému stavu, se rozhodla věci změnit. Začala pracovat na svém sebevědomí. „Byla jsem tím vyčerpaná, nějakou dobu to trvalo, ale naučila jsem se mít ráda,“ dodává. Dříve ji prý velmi trápilo, když jí lidé říkali, že je krásná, ale její nohy jsou příliš velké.

Nyní je vše jinak, má ráda své tělo a svůj život s vzácným stavem dokumentuje na instagramu, kde ji sleduje několik tisíc lidí, kteří ji podporují. Díky sociální síti se jí povedlo spojit se s dalšími lidmi, kteří trpí stejný problémem.

Lymfedém

Jedná se o onemocnění lymfatického systému, které se v případě, že se neléčí neustále zhoršuje. Postihuje nejčastěji dolní končetiny, ale může se vyskytnout v jakékoli části měkkých tkání. Poškozený lymfatický systém neodvádí z tkání přebytečné tekutiny a ty se hromadí a vzniká tak otok. Lymfedém může být vrozený, ale také může vzniknout až druhotně například po prodělání nádorových onemocnění, po zranění, po bodnutí hmyzem atd.

Varování: některé fotografie z této galerie nejsou pro slabé povahy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

baronessa ( 31. ledna 2021 17:25 )

Věřím, že ji ta nemoc hodně trápí. Ale nevím, jestli je nějaké řešení ukazovat světu své znetvoření.

Zobrazit celou diskusi