Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Top Gun z Vodochod. Účastníci kosmického zájezdu trénují v české stíhačce Aero L-39

Autor: Martin Valeš - 
14. září 2021
05:10

V noci na čtvrtek má startovat první zájezd na oběžnou dráhu – firma SpaceX Elona Muska vezme svým Crew Dragonem do kosmu čtveřici turistů. Poprvé nebude mít orbitální posádka ve svých řadách žádného profesionálního kosmonauta. K průlomové misi přispěly i české stíhačky. Velitel prvního orbitálního zájezdu s Aery L-39 trénoval piloty amerického letectva a námořnictva na cvičeních typu „Top Gun", nyní slouží i astroturistům.

Kosmická loď Crew Dragon od loňska vozí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) astronauty pro NASA a její partnery. Teď poprvé dostane jinou misi, poprvé po dvanácti letech (od posledního servisu Hubbleova teleskopu) orbitální mise na ISS nezakotví.

Na tréninku astronautů-turistů se podílely i stíhačky z Vodochod. Vzdušní akrobati je povozili nad Kennedyho vesmírným střediskem, odkud odstartují, i nad texaským kosmodromem, kde SpaceX chystá novou impozantní kosmickou loď Starship. Tam se k tréninku přidal i sám Musk, na Twitteru zveřejnil video přímo z kokpitu letounu L-39 Albatros, kterým se nad svými raketami proletěl. Ostatně jednu takovou stíhačku už dávno vlastní.

„Nejspíš nejzábavnější letadlo, co mám,“ chválil ho roku 2003 pro magazín Fortune. „Je neuvěřitelně akrobatická. Akorát vás bolí zadek, když létáte déle než hodinu, má fakt tvrdé sedačky,“ posteskl si.

Nepřátelské L-39

S aery ale hlavně podnikal Muskův zákazník, který si první orbitální zájezd zaplatil. Jared Isaacman (38) už v 16 letech (vykašlal se na střední školu) založil firmu dodávající do obchodů terminály pro platební karty. Shift4 Payments má nyní hodnotu kolem dvou bilionů korun, a tak si může dovolit rozhazovat. Před lety se Isaacman se svými financemi pustil do letectví. Stál u zrodu týmu akrobatických letců Black Diamond Jet Team, soustředícího se na české albatrosy.

Brzy založil firmu Draken coby nepřítele Letectva Spojených států. Totiž její piloti představují nepřátele při cvičeních a vojenských hrách. A mají i „nepřátelské“ stroje. Napřed měl Draken vedle ruských stíhaček MiG-29 i celkem rozšířené Aero L-39. Roku 2015 rozšířil letku i o dvě desítky L-159 Alca, které se Armáda České republiky dlouho snažila prodat.

„Jde o cvičení, která simulují reálný boj,“ popsala Blesku mluvčí Aera Tereza Vrublová. Taková zpopularizoval Tom Cruise s filmem Top Gun. „L-159 jsou docela rychlé a obratné a zároveň to není letadlo, na které by američtí piloti byli zvyklí z jiných cvičení.“

„Žádný jiný typ letadla této kategorie nemá takové náklady na provoz v poměru ke schopnostem stroje a jeho spolehlivosti,“ komentoval tehdy Isaacman svou koupi. Letová hodina české stíhačky vyjde pět až desetkrát levněji než v případě amerických strojů. 

V Drakenu už miliardář nepůsobí, ale na aera dál nedá dopustit a půjčuje si je na trénink od svého akrobatického týmu Black Diamond. 

Účastníci zájezdu

„Čtyři členové posádky představují pilíře mise: vůdcovství, naděje, štědrost a prosperita,“ prezentuje se mise Inspiration4, jež chce inspirovat lidi k těmto kvalitám. Zároveň jde o velkou charitativní kampaň. Kromě nákladů na misi (faktury patrně přesáhnou miliardu korun) Isaacman věnuje 100 milionů dolarů (2,1 mld. Kč) dětské Nemocnici sv. Judy – a doufá, že inspiruje další dárce, aby sumu dorovnali. Jako jedno z lákadel nabízí Isaacman svézt jednoho z dárců právě ve stíhačce Aero.

„Vedení“: Jared Isaacman

Coby zkušený letec bude velitelem mise.

„Naděje“: Hayley Arceneauxová (29)

V Nemocnici sv. Judy se v dětství vyléčila z rakoviny, nyní tam sama dělá zdravotnici. Bude první osobou v kosmu s protézou – dostala tehdy titanové koleno.

Video  Hayley překonala rakovinu kosti a letí do kosmu.  - St. Jude Children's Research Hospital
Video se připravuje ...

„Štědrost“: Christopher Sembroski (42)

Datový inženýr firmy Lockheed Martin a amatérský astronom, v minulosti sloužil u protiletecké obrany. „Letenku“ mu přenechal kamarád, který ji vyhrál v charitativní tombole pro Nemocnici sv. Judy.

„Prosperita“: Sian Proctorová (51)

Geoložka a podnikatelka, kterou si Isaacman vybral za nápadité využití jeho platebního portálu pro prodej inspiračních vesmírných pohlednic. Účastnila se čtyř simulací vesmírných misí a je majorkou u pomocného sboru amerického letectva.

Ojetina s oknem

Na oběžnou dráhu je dostane osvědčená raketa Falcon 9. Tento konkrétní první stupeň už bude startovat potřetí, i kosmická loď Resilience typu Crew Dragon bude „ojetá“. Její starší sestra Endeavour je aktuálně na ISS už podruhé, třetí se dokončuje a v příštích měsících poletí s další mezinárodní expedicí na ISS.

Jelikož „zájezdový“ dragon nemíří na ISS, dokovací adaptér SpaceX vyměnila za skleněnou kopuli – která se stane největším kosmickým oknem. Piloti Isaacman i Proctorová trénovali, jak dragon ovládat, ovšem k tomu by došlo jen při velkém průšvihu, loď je plně automatická. Start z Kennedyho vesmírného střediska mají naplánovaný na noc na 16. září, po druhé hodině středoevropského letního času. Po třech dnech ve vesmíru dragon přistane na padácích do Atlantiku.

Ruský standard

Pro ruské vesmírné piloty je L-39 velmi známá firma. „Je to velmi dobré letadlo. I kosmonauti na něm podstupují výcvik,“ popsal nedávno Blesku ruský kosmonaut Alexej Ovčinin, který na albatrosu coby instruktor učil i další letce.

Turistická sezona

S vesmírnými turisty se už „trhá pytel“. V červenci na suborbitální lety (nikoli na oběžnou dráhu, ale nad hranici vesmíru) vyletěli s vlastními kosmickými loděmi miliardáři Richard Branson a Jeff Bezos.

V říjnu ISS navštíví ruský režisér Kim Šipenko s herečkou Julijí Peresildovou, aby tam natočili celovečerní film (totéž chystá i Tom Cruise se SpaceX). Na prosinec si výlet se sojuzem na ISS zaplatil Japonec Jusaku Maezawa. A v lednu má opět vyvézt turisty do kosmu Crew Dragon Resilience, také už na ISS.

Zobrazit celou diskusi