Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Selhání sojuzu a výhružka robotovi: Velitel ISS Ovčinin přiblížil život na kosmické stanici

Video se připravuje ...
Autor: Martin Valeš - 
21. května 2021
05:15

Kosmonaut Alexej Ovčinin má za sebou tři starty k Mezinárodní kosmické stanici (ISS), - včetně jednoho nezdařeného. Expedici 60 tam roku 2019 velel. Epicentru poskytl exkluzivní rozhovor z Centra přípravy kosmonautů v Hvězdném městečku.

Start Sojuzu MS-10, 11. říjen 2018: Špatně se oddělila pomocná raketa a v 50 kilometrech nad zemí se spustila záchranná sekvence. Kabina se oddělila od rakety, pokračovala až do výšky 93 kilometrů, než si ji zase přitáhla gravitace. Podle měřítek NASA tak překonala hranici vesmíru, podle ruských a mezinárodních kritérií jim však sedm kilometrů chybělo. V amerických statistikách proto Ovčinin i Nick Hague mají o jeden kosmický »zářez« víc než v ruských. Bezpečně přistáli po necelých 20 minutách od startu.

„Tuto situaci jsme vyřešili. Naše posádka byla na mimořádnou událost připravena.  Ukázala spolehlivost naší ruské kosmické techniky, zejména nouzových záchranných systémů. A získali jsme tím mnoho zkušeností, stejně jako společnost, která rakety a různé jejich části vyrábí,“ vzpomínal chladnokrevný kosmonaut.

V březnu dalšího roku se na ISS přece jen dostal, aby v druhé části pobytu převzal velení.„Povinnosti velitele stanice zahrnují především schopnost zmobilizovat celou posádku, dejme tomu při mimořádné situaci. Velitel odpovídá za bezpečnost všech členů posádky, nejen ruských, ale i amerických, všech osob na palubě,“ popsal Ovčinin.

Kterak se ke kariéře kosmonaut dostal? Jak hodnotí český letoun Aero L-39, na němž nalétal spoustu hodin jako kadet i instruktor? A proč musel vyhrožovat kosmickému robotovi? 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa