Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Gagarinova manželka a vdova: Nevěru kosmonauta neváhala ztrestat. A jak vychovala dcery?

Autor: Martin Valeš - 
13. dubna 2021
05:25

Rodina prvního kosmonauta Jurije Gagarina rozhodně nebyla ideálním prostředím, mohlo za to několik faktorů. Přesto jeho manželka dokázala z obou dcer vychovat úspěšné ženy. Jaké mají Jelena a Galina kariéry?

Jestliže byl před svým (tajným) historickým letem Jurij Gagarin naprosto pohlcen přípravou a měl minimum času na rodinu, po letu to snad bylo ještě horší. Místo výcviku ho teď ohromně vytěžovaly cesty po SSSR i po světě, aby se naplno vytěžil sovětský technologický triumf. Manželskému soužití nepřispívaly ani jeho avantýry.

Coby superstar měl v popisu práce navštěvovat množství společenských akcí, a netřeba rozebírat ruskou tradici přípitků. Po jednom večírku v září 1961 však dopadl velmi tvrdě - doslova i metaforicky. V krymských lázních Foros ho manželka přistihla na pokoji lázeňské sestřičky - respektive pod ním. Navzdory parašutistickému výcviku ležel bezvládně pod balkonem, hlava rozbitá o obrubník. Ze zranění se nějakou dobu léčil, hůř dopadla jeho reputace i vztah s manželkou.

A rodinné problémy neuměli držet pod pokličkou. „To je poprvé, co se za tebe stydím. Valju jsi hluboce urazil,“ vyčetl svému podřízenému velitel astronautů, generál Nikolaj Kamanin. „Tento incident mohl mně i ostatním za Gagarina odpovědným přinést ohromné trable. Jen o vlásek unikl nesmyslné, pitomé smrti,“ poznamenal si do deníku, který v 90. letech vyšel knižně a odhalil spoustu detailů z kosmického programu.

Kosmonaut se však navzdory slibům moc nepolepšil. „Gagarin byl fešný mladý muž a ve formě a také nejslavnější a nejžádanější hvězdou na světě, snad s výjimkou mladíků z popové skupiny Beatles; ale byla by chyba ho považovat za bezcitného proutníka. Nebyl o nic víc ani o nic míň sexuálním dobrodruhem, než by v jeho situaci byla kterákoli jiná superstar,“ píšou Gagarinovi životopisci v knize Starman. „Podle všeho Valju miloval a dětem byl bezmezně oddán,“ uvádějí.

Jenže manželka ho podobně jako na Krymu načapala i v Moskvě. Rodina bydlela v Hvězdném městečku, ale při služebních cestách do hlavního města přespával Gagarin často v hotelu Junost, který využíval Komsomol (komunistický svaz mládeže). Tam se konaly četné večírky na počest nejrůznějších delegací a kosmonauta vždy rádi pozvali jako čestného hosta.

Manželka správně pojala podezření a jednou se ho tam vydala zkontrolovat. „Po mejdanu, když byl připitý, se o něj začala zajímat lyžařská šampionka. Svedla ona jeho, ne on ji,“ popsal autorům knihy Starman hotelový holič a Gagarinův oblíbenec Igor Choklov. „Dorazila jeho manželka. Vojenská policie na recepci mohla Jurovi snadno zatelefonovat na pokoj, ale nestalo se. Způsobila pozdvižení, ta druhá holka si jen sesbírala šaty a utekla,“ dodal.

Nazítří musel Choklov maskovat šrámy na Gagarinově obličeji, které mu rozzuřená choť způsobila; zrovna ho měl přijmout Nikita Chruščov. Ten se stejně o záletech svého oblíbence a přítele dozvěděl, a tak mu nařídil ochranku, jejíž pouhá přítomnost kosmonautovu nevěru silně ztížila.

„Pro Jurovu manželku bylo velmi těžké si zvyknout na fakt, že už jí nepatří,“ popsal druhý sovětský kosmonaut German Titov. Přesto se po manželově smrti (27. března 1968) Valentina znovu nevdala, dál pracovala v Hvězdném městečku v biochemické laboratoři. Z okna přiděleného bytu shlížela na Gagarinův pomník. Médií se stranila, ale vydala paměti 108 minut a celý život a účastnila se vzpomínkových akcí. Společnost jí na nich dělal třeba Jurijův kolega a blízký přítel Alexej Leonov (1934-2019), první člověk, co provedl výstupu do volného kosmu.

Řadu manželových věcí poskytla muzeu. Zemřela 17. března 2020 v 84 letech, hrdá na svého manžela i na obě dcery, které to dotáhly hodně vysoko.

Paní Kremlu

Jelena Jurijevna Gagarinová roku 1981 absolvovala dějiny umění na Moskevské státní univerzitě a začala pracovat v Puškinově státním muzeu výtvarného umění. 

Nakonec to dotáhla na ředitelku Muzea moskevského Kremlu. V muzeu vítá státníky či jejich doprovody, například roku 2009 americkou první dámu Michelle Obamovou. Vládce Vladimir Putin se s ní také rád ukazuje, ostatně dostala na starosti i záležitosti UNESCO. Do Prahy zase roku 2011 po boku tehdejšího prezidenta Dmitrije Medveděva přivezla exkluzivní výstavu Carský dvůr pod vládou Romanovců. Pyšní se řadou státních vyznamenání – nejen ruských, ale také francouzským Řádem čestné legie nebo Řádem za zásluhy Italské republiky, nejvyššími vyznamenáními obou západoevropských republik.

V Jeleniných stopách se vydala i její dcera Jekatěrina (33), vede v témže muzeu oddělení mezinárodních vztahů, jak uvádí web muzeu. Vzala si diplomata Pavla Vnukova, podle serveru Boom ho následovala do Londýna.

Gagarinova mladší dcera není tolik veřejně známá. Stala se profesorkou na Plechanovově ruské ekonomické univerzitě. 

„Pamatuji si, že jsem se otce ptala, jestli chce do vesmíru letět ještě jednou. Odpověděl, že moc, hodně moc,“ řekla magazínu Air and Space Galina, která těsně před otcovou smrtí oslavila sedmé narozeniny.

Ani Galina se však světa úplně nestraní. Při nynějším výročím spolupracovala s tvůrci globálně populární hry World of Tanks, jejíž běloruští tvůrci ke Gagarinovu jubileu připravili hráčům speciální úkoly pod heslem Ke hvězdám! „Jsem ráda, že se skrze miliony hráčů World of Tanks památka na první lidskou expedici do vesmíru uchová na další roky,“ uvedla Galina. 

Velitel letiště

Její syn jde tak trochu v dědových šlépějích, předloni se Jurij Kondratčik stal ředitelem chabarovského letiště, největšího na ruském Dálném východě. K dědečkovu výročí v terminálu ředitel uspořádal velkou výstavu fotografií „První mezi prvními“.

Do USA se přestěhovala Gagarinova praneteř Anna (39), vnučka mladšího bratra Borise. Roku 2002 tam šla studovat a už tam zůstala a založila rodinu. „Nerada se tím vytahuju. Jsem hrdá, že byl Jurij Gagarin můj příbuzný, ale i kdyby nebyl, hrdá bych byla, co dokázal pro lidstvo,“ řekla před lety magazínu Air and Space. A poznávají lidé její jméno? „Jenom Rusové, Američané ho neznají. Znají jenom Lady Gaga,“ dodala.

Jak Gagarinovo vytížení přispělo k jeho předčasné smrti? A čím se Kremlu zase znelíbil? Těmito tématy i řadou dalších se zaobírá kniha Gagarin a ti druzí aneb 60 let kosmonautiky z edice Blesk extra. Přináší rozhovory se současnými kosmonauty ze sojuzů, raketoplánů i nového crew dragonu, velké srovnání kosmických lodí či ohlédnutí za méně známými českými stopami ve vesmíru.

132 stran vydatného čtení jen za 59 Kč. Kupujte u všech dobrých prodejců tisku a přes ikiosek.cz.

Více článků k vesmírnému jubileu a k Mezinárodnímu dni kosmonautiky najdete i na www.blesk.cz/gagarin.

Video  60 let od Gagarinova letu do vesmíru! Podívejte se na celý dokument Mall TV!  - Videohub
Video se připravuje ...

 

mazd ( 13. dubna 2021 12:55 )

mazd ( 13. dubna 2021 12:55 )

Gagarin měl charisma jako málokdo a to se koupit nedá.

zada ( 13. dubna 2021 12:49 )

Gagarin byl a bude vždy jen jeden. A jako první ve vesmíru. Byl to normální chlap a to je dobře....holt byl "barven" politiky a médii jinak. Ale z hlediska historie i současné reality je to věc bohužel "normální". Gagarin bude stále hrdina GAGARIN))

žanyn ( 13. dubna 2021 12:16 )

Hezká serie fotografií. Bohužel na stránkách Blesku a ne meinstremu. Už tu je vidět úroveň našich novinářů a publicistů. Vše otočeno o 180. Z bulvárů se nám stává normální zpravodajství a z onoho meinstremu bulvár.....

dietr ( 13. dubna 2021 11:50 )

Člověk, který má něco proti jiným rasám, je rasista. Kdo je ten, kdo má něco proti jiným národům?
Američan!

Zobrazit celou diskusi