První obtíže se u Bikiry objevily uplynulý čtvrtek, ošetřovatelé je však nejdříve spojovali s nemocí covid-19, kterou prodělala v březnu. „V pátek ráno již nejevila zájem o potravu a ležela na břiše. Byly jí podány léky proti bolesti a antibiotika, její stav se však dále zhoršoval, měla třes a bledé sliznice,“ popsal ředitel zoo Miroslav Bobek. Dostala narkózu a putovala na vyšetřovnu, kde veterináři odhalili krvácení do břicha.

Následovala operace, při níž zjistili, že má natrženou stěnu žaludku a břišní dutinu plnou krve, ztratila jí více než tři litry. „Situace byla vzhledem k její ohromné ztrátě krve bohužel neřešitelná. Bikira uhynula tři hodiny po operačním výkonu, i když byla v intenzivní péči na umělé plicní ventilaci s podporou krevního oběhu,“ dodal ředitel zahrady.

Co se stalo?

Natržená stěna žaludku byla podle Miroslava Bobka „pravděpodobně následek poranění“. Co se ve skupině lidoopů odehrálo, prý netuší. „Kontrola videozáznamů neukázala, že by v pavilonu došlo k šarvátce,“ napsal Bobek.

Rodina je neklidná

Na smrt Bikiry gorilí rodina reagovala neklidem. „Ráno (v sobotu, pozn. red.) byla situace napjatá, ale bez konfliktů. Chovatelům se nepodařilo skupinu zavřít do ložnic. Nejvíce nervózní byl Richard. V průběhu dne se gorily uklidňovaly, dokonce se již nechaly zavřít do ložnic,“ uvedl Miroslav Bobek a dodal, že obecně tlupa snáší situaci lépe, než když do španělského Cabarcena odcestovala Moja.

Měla být mámou

Bikira v roce 2011 porodila samečka Tana, ale neuměla se o něj postarat. Byl proto převezen do gorilí školky ve Stuttgartu. Chovatelé věřili, že Bikira odkoukala mateřské dovednosti od samic v tlupě a brzy přivede na svět další mládě. Naděje ovšem zhasla...

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Další nakažená zvířata v Zoo Praha. Richardovi je lépe, řekl ředitel Miroslav Bobek Blesk

Fotogalerie
44 fotografií