Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Olympiáda ve vesmíru: Kosmonauti si rozdali medaile. V jakých disciplínách se utkali?

Autor: mav - 
25. července 2021
08:18

„První olympijské hry vesmíru!“ zahlásil francouzský astronaut Thomas Pesquet (43), aktuálně pobývající na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Utkaly se týmy nikoliv podle národností, nýbrž reprezentující jednotlivé kosmické lodě. Ostatně práce kosmonautů se mnoha sportům podobá a hodí se jim při přípravách.

„Pro účely soudružnosti posádky jsme zorganizovali přátelskou soutěž mezi týmy sojuzu a dragonu,“ dodal na Twitteru Pesquet z Evropské vesmírné agentury. Týmy jsou vskutku mezinárodní: Dragonem, totiž lodí společnosti SpaceX placené americkou NASA, přiletěl Pesquet, Japonec Akihido Hošide a Američané Shane Kimbrough a Megan McArthurová. Sojuz agentury Roskosmos pak vedle Rusů Olega Novického a Pjotra Dubrova přivezl dalšího Američana, Marka Vande Heie.

A v čem se vlastně týmy utkaly? „Samozřejmě sporty specifické pro vesmír,“ uvedl Pesquet. „Ale nechám vás hádat…“

Na síti flickr už ovšem disciplíny prozradil: „Od synchronizovaného létání ve stavu beztíže přes skok (hodně) daleký a házenou bez rukou až po gymnastiku bez podlahy. Strop laboratoře zdobily vlajky všech (ano, opravdu všech) zemí světa,“ uvedl kosmonaut a přidal bohatou fotodokumentaci.

„V Řecku olympijské hry před mnoha staletími začaly. Původní hry začaly v Olympii, Atény hry pořádaly roku 2004,“ připomněl na Twitteru Pesquet a sdílel své fotky Řecka, které pořídil z oběžné dráhy ve volných chvílích.

„Mimo pracovní dobu můžete dělat, co chcete. Každý má své projekty – můžete třeba natáčet videa, přispívat na sociální sítě, psát deník, můžete hrát karty, volat si s rodinou. A samozřejmě všichni koukáme z oken a fotíme. Na své předchozí misi jsem pořídil tisíce snímků, protože mě to fakt bavilo," řekl Pesquet v rozhovoru pro Blesk Zprávy krátce před startem na aktuální misi.

Na ISS mají kosmonauti spousty práce, ale půl roku by tam bez volna a relaxace nevydrželi. A právě Pesquet je velký fanda řady sportů, na Zemi tak poslal spousty fotek, kterak sleduje nedávné mistrovství světa ve fotbale či ragby – v tom se našli s japonským kolegou. „Třeba ještě přilákáme Shanea od amerického fotbalu!“ žertoval Francouz. Shane Kimbrough ovšem dává přednost baseballu, na vojenské akademii West Point byl kapitánem školního družstva.

Skutečné olympijské hry v Tokiu se Pesquet určitě chystá sledovat. „Rozhodně budou koukat na džudo, protože to jsem dělal v dětství i v mládí, mám černý pásek,“ uvedl v rozhovoru, který u příležitosti zahájení her v Tokiu poskytl z vesmíru oficiálnímu olympijskému portálu. Černý pásek si ostatně s sebou bral na svou předchozí misi na ISS (2016-17).

„Nebyl bych tu, nebýt juda. Tvrdě jsem trénoval, dvakrát třikrát týdně, hodně mě naučilo: být zdravý a ve formě, objevovat svůj potenciál, ale také hodnoty jako respekt, přátelství. Soutěživými sporty se naučíte hodně o sobě, o svých silných i slabých stránkách. Naučíte se vytrvalosti, snažíte se vypracovat k nějakým cílům.“

A další disciplíny, které si pustí na vesmírné televizi? „Jsem taky obrovský fanda basketbalu, turnaj v košíkové s týmy z celého světa je vždycky fantastické sledovat. Pak se budu dívat na atletiku – sprint nemůžu nikdy vynechat, stejně jako konec maratonu. A gymnastiku, protože to, co dělají s gravitací, trochu vypadá jako to, co děláme my: přemety a kotrmelce, i když nás daleko méně omezuje naše prostředí.“

Sport ve vesmíru je povinný

V rámci své pracovní náplně musejí kosmonauti každý den dvě a půl hodiny sportovat, totiž posilovat, aby jim nekrněly ty svaly a kosti, které ve stavu beztíže nepoužívají. V beztížné posilovně mají speciální běhací pás, rotoped i další posilovací náčiní.

A pořádnou dřinou jsou také „vesmírné procházky“, které ve skutečnosti nejsou žádnými procházkami. „Je to jako maraton, který běžíte horní částí těla, protože se pohybujete v přetlakovém skafandru, který vašim pohybům brání,“ popisuje Pesquet. „Pomocí paží se pohybujeme sedm hodin, někdy déle. Musíte být hodně, hodně fit. Džudo mi dost pomohlo, stejně jako posilování a ragby. Ale také běhy na dlouhé tratě, které vás naučí, jak si najít své tempo. Je k ničemu vyběhnout příliš rychle a unavit se. Ale nezáleží, kdo do cíle doběhne první, záleží, kdo doběhne poslední – tým jde jen tak rychle, jako nejpomalejší člen.“

Pesquet s Kimbroughem už podnikli tři výstupy do volného kosmu nebo též EVA, montovali nové solární panely. Další brzy čekají jejich dva ruské kolegy, budou připojovat nový modul, ruskou laboratoř Nauka, která odstartovala z Bajkonuru 21. července.

Video  Velitel kosmické stanice umravnil robota kladivem. Ovčinin o životě ve vesmíru  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi