Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odboráři si u Pavla stěžovali na vládní reformu penzí. Středula představil vlastní plán

Autor: ČTK - 
10. dubna 2024
13:53

Podle odborů je nutné řešit v reformě penzí nejen snižování výdajů, ale také zvýšení příjmů. Navrhují podporu porodnosti, zkrácení školní docházky s dřívějším nástupem do práce či růst mezd. Po dnešním jednání prezidenta Petra Pavla s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to novinářům řekl její předseda Josef Středula. Odboráři vládní návrh důchodových reformních změn kritizují. Nesouhlasí s dalším zvedáním penzijního věku nad 65 let, s nižším výpočtem nových důchodů či s nastavením dřívějších penzí pro náročné profese. Prezidentovi a jeho týmu dnes představili své výhrady a návrhy.

„Všichni by si měli uvědomit, že reforma není o politických stranách, ale o zaměstnancích a zaměstnavatelích, kteří platí do důchodového systému prostředky a kteří to mají odskákat,“ uvedl Středula. Podle něj je chystané navyšování důchodového věku nad 65 let od 30. let i snížení výpočtu nových penzí pro odbory nepřijatelné. „Myslíme si, že je nutné řešit příjmy, ne výdajovou stránku. To bohužel neřešíme,“ řekl k vládním záměrům předák.

ČMKOS navrhuje podpořit porodnost zvýšením nabídky jeslí a školek či dávkami na třetí dítě. Doporučuje zkrátit školní docházku a vzdělávání až o tři roky, a uspíšit tak nástup mladých do práce. Prosazuje růst minimální mzdy i ostatních výdělků a potírání švarcsystému, aby se zvedly odvody. Radí odvádět pojistné i z dalších příjmů - z kapitálu či z tantiém, zvýšit odvody živnostníkům či důsledně pojistné vymáhat.

Odboráři požádali prezidenta, aby k debatě o reformních změnách penzí přizval také zástupce zaměstnanců a zaměstnavatelů. Pavel jednal koncem března s politiky koalice a opozice, znovu se s nimi má sejít 22. dubna. „Jsme rádi, že se pan prezident ujal moderace,“ řekl Středula. Ocenil angažovanost prezidenta a jeho týmu v diskusi o podobě reformy penzí.

Video  Josef Středula: Po mlžení se členstvím zůstane v čele odborů  - David Malík/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5486376 ( 12. dubna 2024 06:46 )

Komunistický agent Pávek je placený že západu a ten má za úkol zlikvidovat českou republiku

jajas ( 11. dubna 2024 12:07 )

Tak pokud chceš Zemana, tak máš smůlu. Chápu, že se ti po něm stýská, ale nedá se nic dělat. Teď máme cestovatele, turistu, motorkáře a komunistu v jednom. A taky Cloonyho! No kdo to má?

Uživatel_5556654 ( 11. dubna 2024 06:25 )

Jak amorální předseda bojuje za lid. To je pláči .

JaNat ( 10. dubna 2024 21:25 )

Tak že je Pepa alespoń jako kapesníček dobrý.

jajas ( 10. dubna 2024 18:53 )

😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa