Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Středula i po průšvihu šéfem! Odboráři ho znovu zvolili. A hned plánuje protesty proti vládě

Aktualizováno -
25. března 2024
14:35
Autor: ČTK, for - 
25. března 2024
06:42

Předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude dál Josef Středula, který před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení členských příspěvků. Na nesrovnalosti upozornil Blesk. Na mimořádném sněmu v Praze ho dnes zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 hlasů. Zjistila to ČTK. Podle některých předáků je to však slabý mandát. Vedení má připravit návrh protestních akcí proti záměrům vlády, jako je třeba zamýšlené rušení zaručených mezd ve firmách či zvyšování důchodového věku. Projedná to rada centrály na svém příštím jednání, které by se mělo konat v dubnu. 

Předsedou ČMKOS bude dál Josef Středula. Na mimořádném sněmu v Praze ho dnes zvolili odboráři a odborářky. Získal 64 ze 112 hlasů, zjistila ČTK. Na volebním sněmu tak získal 57 % hlasů. Naposledy ho do čela centrály odboráři a odborářky zvolili na sjezdu v dubnu 2022. Tehdy měl 88 procent hlasů.

„Já jsem samozřejmě rád, že to bylo v můj prospěch, ale zároveň mě to zavazuje k tomu, že musím najít způsob, formu, jak ještě lépe komunikovat s dalšími kolegy, kteří tady jsou a s odborovými svazy, které jsou členské, a to si myslím, že je obrovská výzva,“ uvedl po svém zvolení Středula.

Myslí si, že nejlepší metodou jak se zavděčit i těm, kteří jej nevolili, je mluvit s nimi a dávat jim odpovědi. Dodal také, že důvěra by měla být k celému vedení ČMKOS a že to není vedení jedné osoby. Nyní se bude Středula připravovat na jednání kvůli důchodové reformě. 

Vedení ČMKOS má také připravit návrh protestních akcí proti záměrům vlády, jako je rušení zaručených mezd. Projedná to rada centrály, řekl Středula.

Video  Středula po mlžení se členstvím zůstane v čele odborů.  - David Malík/Blesk
Video se připravuje ...

„Je to slabý mandát,“ řekl ČTK ke Středulovu zisku bývalý předseda ČMKOS a Středulův předchůdce ve funkci Jaroslav Zavadil. Podobně se vyjádřil i předák školských odborů František Dobšík. Školské odbory i některé další svazy mají ke Středulovi výhrady.

Staronový předseda si nemyslí, že by jeho slabší mandát měl na vyjednávání s vládou a dalšími partnery vliv. „To určitě nic nezpůsobí. Je důležité, že odbory se dohodly. Věřím, že ČMKOS bude mít po dnešním jednání celé vedení. To je ta zpráva pro vnějšek,“ uvedl Středula.

Některé svazy chtěly volit až na podzim

„Chtěli jsme  přesvědčit členy sněmu, že opravdu tři týdny na to, aby se vygeneroval konkurent pana Středuly, nestačí, ať už z pracovního, nebo osobního pohledu. Čas do podzimu je tak akorát, aby se našel případný protikandidát,“ řekl v pondělí novinářům František Dobšík.

Podle jejich předáka Františka Dobšíka to navrhovala desítka svazů, jejichž členové tvoří většinu odborářské členské základny. Na sněmu by tak měly také většinu hlasů. Celkem může hlasovat 115 delegátek a delegátů. Nakonec ale tato myšlenka neuspěla a na sněmu se dohodli, že se na podzim čekat nebude. „Pro volbu byla většina, hlasování nebylo těsné,“ řekla ČTK Sokolová.

Ďurčo: Důvěra vůči Středulovi klesla

ČMKOS je s 31 svazy a asi 270 000 členy největší odborová centrála v zemi. Středulu na předsedu nominovalo 14 svazů, mezi nimi i nejpočetnější svaz KOVO. Dvě nominace získala pak také místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová, která teď konfederaci dočasně řídí. Kandidovat na předsedu ale nechce. Podle ní by sněm měl ukázat, zda Středula má dál důvěru odborářů. Na uvolněný post místopředsedy po rezignaci Víta Samka 13 svazů navrhlo vedoucího sociálně-právního oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a svaz Media pak Jana Křemena z Českého rozhlasu.

Podle Dobšíka stejný postoj jako školské odbory mělo dalších pět či šest svazů, které mají téměř polovinu členské základny ČMKOS. Patří mezi ně třeba zdravotnické odbory. Dobšík uvedl, že Středulu podporují spíš menší svazy. Stanovení počtu delegátů je však pro ně příznivější, poznamenal Dobšík. Svaz má mít na jednání minimálně dva zástupce. Školské odbory jich mají po přepočtu na počet členů pět. Úřednické odbory, které Středulu podporují, mají podle svého předsedy Pavla Bednáře sedm delegátů.

Předseda odborového svazu KOVO Roman Ďurčo zmínil v krátkém rozhovoru pro Českou televizi, že za sebe musí říct, že jeho důvěra ke Středulovi klesla. „Tady je to o tom, jak jsme měli nastavenou komunikaci, a to je potřeba změnit. Jde o spolupráci na tématech, o kterých mluvíme,“ podotkl a popřel, že by ona důvěra klesla kvůli kauze o neplacení členského příspěvku či o neúspěšném pokusu dostat se na Hrad. „Nicméně my jsme demokratický spolek a jsme ochotni spolupracovat. Čekají nás složitá témata jako důchodová reforma,“ dodal. 

Šestapadesátiletý Středula řídil ČMKOS od roku 2014. Naposledy si ho odboráři zvolili do čela centrály na další čtyřleté období na sjezdu v dubnu 2022. Získal tehdy 88 procent hlasů. Středulovu pevnou pozici oslabila pak jeho prezidentská kandidatura i její ukončení s podpořením protikandidátky Danuše Nerudové. Naposledy se k tématu vraceli před necelými dvěma týdny na své radě odboráři svazu KOVO.

Středula před volbou pro Českou televizi uvedl, že přijme rozhodnutí členů sněmu s úctou. Věří, že jako demokratický spolek si poradí s vedením i důležitými tématy, které je čekají. „Bude záležet na tom, co si přejí odborové svazy a členové a byl bych rád,  abychom v daleko větší míře v stoupili do odborových organizací a mluvili s lidmi,“ uvedl.  

Scénář protestů

Vedení ČMKOS má připravit návrh protestních akcí proti záměrům vlády, jako je třeba zamýšlené rušení zaručených mezd ve firmách či zvyšování důchodového věku. Projedná to rada centrály na svém příštím jednání, které by se mělo konat v dubnu, řekl po sněmo Středula. "Nikdo by neměl pochybovat o síle ČMKOS. Dnes se tady rozhodlo, že má vedení ČMKOS připravit návrh na protestní akce. V tomto případě my dáváme najevo, že jsme tady," uvedl Středula. Před třemi týdny skončil ve vedení centrály kvůli neplacení odborářských příspěvků. Dnes ho mimořádný sněm znovu zvolil do čela konfederace. Získal 64 ze 112 platných hlasů.

Podle Středuly se ČMKOS zaměří na zaručené mzdy. Vláda minulou středu schválila návrh zákoníku práce, který zaručené mzdy ve firmách od ledna ruší a zachovává je jen ve veřejném sektoru. Místo osmi částek od minimální mzdy do jejího dvojnásobku by se měly vyplácet čtyři částky od minimální mzdy do 1,6násobku. Odbory jsou proti. Novelu bude projednávat Sněmovna.

Středula zmínil i vyjednávání o platech ve veřejné sféře. Odbory požadují zvýšení tarifů. Předsednictvo tripartity by se mělo zabývat opatřeními na podporu hospodářského růstu, která navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV). O změnách ekonomiky bude jednat pak i celá tripartita.

Video  Šéf Kovo Ďurčo: Středula ztratil mou důvěru. Svaz může být čas bez předsedy.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5818335 ( 26. března 2024 08:15 )

Odboráři přece potřebují někoho, kdo umí jen kecat a slibovat.

6vox6 ( 25. března 2024 22:05 )

Obdivuji tvůj břitký smysl pro humor.

6vox6 ( 25. března 2024 22:03 )

Už členem není, stejně jako jím už není Babiš, který jím však v době ministrování na financích a premiérování prokazatelně byl. Jeho profil byl smazán v r. 2021. Na to jsi skromně pozapomněl, že?

6vox6 ( 25. března 2024 21:55 )

Vidím jistou paralelu s jiným politikem.

Petr Dyk ( 25. března 2024 21:54 )

krapotkin, omlouvá tě tvá evidentní neznalost historie. Bývalí komouši po převratu infiltrovali do tehdejších stran, drtivá většina do tehdejší ČSSD. Část samozřejmě i do ODS a ostatních stran. V posledních letech prakticky všichni voliči KSČM místo své strany volí Babiše a jeho stranu. Bývalý dlouholetý komouš a estébák se stal jejich modlou. Tak jako většiny méně vzdělaných či naivních voličů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa