Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Středula opět v čele odborů? Rada svazu KOVO se postavila za bývalého šéfa

Aktualizováno -
13. března 2024
19:59
Autor: dak, ČTK - 
13. března 2024
16:10

V šéfování Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by mohl po krátké »přestávce« opět pokračovat Josef Středula. Na jednání rady nejpočetnějšího svazu KOVO o tom rozhodlo vedení, které ho nominovalo, uvedl předseda Roman Ďurčo. Nominaci na místopředsedu pak dostal současný šéf sociálně-ekonomického oddělení Jiří Vaňásek. Vedení ČMKOS má volit mimořádný sněm 25. března.

Dlouholetý odborový předák Středula přišel o pravomoci šéfa odborů poté, co Blesk upozornil na nesrovnalosti v jeho členství. To mu mělo zaniknout kvůli neplacení příspěvků, a od listopadu byl tak patrně neoprávněně šéfem ČMKOS. Poté, co Středula skončil, přebral jeho pravomoci místopředseda Vít Samek. Jedenasedmdesátiletý odborář ale v pondělí náhle rezignoval, dle svých slov ze zdravotních důvodů a kvůli pokročilému věku. Rada nejpočetnějšího svazu KOVO se proto narychlo sešla v pražském hotelu Olšanka, aby rozhodla, co dál.

Středula novinářům odpoledne řekl, že ho do opětovného vedení centrály navrhlo šest svazů -  a to odbory státních orgánů a organizací, svaz civilních zaměstnanců armády či herecká asociace, upřesnil.

Ďurčo později potvrdil, že se za bývalého šéfa ČMKOS postavil i celý OS KOVO. „Po dlouhém jednání rada rozhodla v podporu kolegy Středuly na pondělním sněmu. Ta debata byla opravdu velmi krušná a padalo spoustu názorů, nicméně rada odhlasovala takto,“ řekl Ďurčo. Podpora pro Středulu se podle něj pohybovala okolo 70 procent. „Jiného kandidáta v tuto chvíli nevidíme,“ dodal.

Na postu místopředsedy by OS KOVO rád viděl ekonoma centrály Vaňáska. Oba nominovaní odboráři byli v Olšance přitomni, během dne dokonce vystoupili s projevem.

Středula už od svého odvolání neskrývá, že si na post znovu brousí zuby. „Rád si o ten mandát znovu řeknu a budu rád za potvrzení,“ řekl po svém konci.

ČMKOS stojí před situací, před kterou nikdy nestála. Za tři týdny najít nového kandidáta na předsedu,to je složité pro každý svaz, nejen pro OS KOVO. Neměli jsme ho ani když Josef Středula šel do prezidentské volby, sám říkal, že mandát dokončí místopředsedové a do sjezdu bude čas najít osobnost, kdyby byl zvolen prezidentem. Josef Středula je “kovák„ a tento nejsilnější svaz by rád opět asi tradičně viděl svého člena v čele ČMKOS, ale R. Ďurča, který je ve funkci krátce, potřebují pro sebe. Středulova nominace v OS KOVO není vůbec jednoznačná jako kdysi, je to nyní slabší mandát," okometoval situaci František Dobšík, šéf centrály Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství.

Podle něj od nepovedené prezidentské volby ČMKOS chybí akceschopnost a nutně potřebuje restart. “Konfederace potřebuje důvěryhodného představitele. Za tři týdny ho neseženeme. Byl jsem zvolen předsedou školských odborů vloni a vnímám povinnost pracovat pro tento svaz," dodal Dobšík

Kandidovat by neměl!

Představa Středuly ve vedení se ale některým odborářům nelíbí. Ozývají se také hlasy, že za jeho nekonečné mlžení by měli odboráři svému bossovi vystavit červenou kartu.

„Z morálního hlediska by kandidovat neměl. A tu nemorálnost spatřuji v tom, že ačkoliv věděl, že mu zaniklo členství v OS KOVO, a tedy pozbyl i mandátu předsedy ČMKOS už v listopadu, nám tuto skutečnost zatajil a nepřiznal až do březnového mimořádného jednání Rady ČMKOS,“ řekla už dříve Blesku předsedkyně odborového svazu pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR (OS DLV) Jaroslava Nestěrová.

„Chová se jako blázen a poškozuje tím odbory,“ řekl Blesku jeden z odborářů, který chtěl zůstat v anonymitě. A od Středuly se odvrací také šéf školských odborů Fratišek Dobšík, který nedávno ještě zpochybňoval pravost dopisu, ve kterém je Středula informovaný o zániku svého členství v OS KOVO a který Blesk zveřejnil. Dobšík sám navíc úplně neodmítl, že by do vedení v pondělí příští týden kandidoval.

KOVO je nejsilnější ze svazů ČMKOS - největší odborové centrály, která zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Případné kandidáty a kandidátky mohou svazy nominovat do 21. března. Centrálu do mimořádného sněmu zatím řídí místopředsedkyně Radka Sokolová.

Video  Roman Ďurčo o nezaplacených příspěvcích Josefa Středuly  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Video  Předseda KOVO tvrdí, že jeho svaz při řešení členství Středuly nepochybil. Dopis je pravý  - Jakub Veinlich, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

 

 

Uživatel_5650027 ( 14. března 2024 14:43 )

VELKÉ!🥳

Uživatel_5650027 ( 14. března 2024 14:42 )

Hof.,vám se po mě stýská! 🤔Dejte si 🍩🍩🍩

lola52 ( 14. března 2024 05:01 )

Darebák mezi darebáky to jsou dnes odbory neschopné a zbytečné.

kokott ( 13. března 2024 22:51 )

Středula je členem Aspen Institute takový globalista by neměl být šéfem odborů . V České republice má vlivná globalistická organizace Aspen Institute hájící zájmy globalistických elit USA spolupracovníky i mezi známými politiky.
Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, Adam Vojtěch z ANO, Dita Charanzová z ANO, Jan Farský ze STAN, Vít Rakušan ze STAN a řada dalších seznam je k dohledání . Otevření středoevropské pobočky v Praze bylo do rozhodující míry výsledkem aktivity Madelaine Albrightové, stále čestné funkcionářky vedení institutu – a v reálné praxi byl hlavním iniciátorem a financiérem jejího vzniku Zdeněk Bakala. Aspoň víme, že za čí zájmy tito politici včetně Trojského koně v odborech Středuly kopou… 👎

Uživatel_5650027 ( 13. března 2024 21:49 )

Protestují za vytržení z kontextu Blesku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa