Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boj o křeslo šéfa odborů: Nominace dostala Sokolová, proti Středulovi ale nepůjde!

Aktualizováno -
22. března 2024
11:44
Autor: ČTK, ahe - 
22. března 2024
09:39

Po průšvihu předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly s nezaplacenými členskými příspěvky se bude v pondělí volit nový lídr největší odborové centrály u nás. Středula však podle všeho není mimo hru, i když nominaci postavit se proti němu získala dosavadní místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová. Do klání o vedoucí oborářský post ale s bývalým šéfem nevstoupí. Proč? 

Nominace na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) získala vedle dosavadního předáka Josefa Středuly také místopředsedkyně centrály Radka Sokolová, ta se ale podle posledních informací o funkci ucházet nebude. Je možné, že se šéf odborů bude volit až na podzim, uvedla Česká televize. Do funkce místopředsedy za ni odborové svazy navrhly vedoucího sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a Jana Křemena z Českého rozhlasu.

Radka Sokolová centrálu nyní dočasně řídí poté, co Středula začátkem března skončil ve vedení kvůli neplacení členských příspěvků a o týden později rezignoval kvůli zdraví a věku místopředseda Vít Samek. Předsedu a místopředsedu by měli odborářky a odboráři volit v pondělí na mimořádném sněmu.

Návrhy se přijímaly do čtvrtka

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. Na sněmu může hlasovat 115 jejich zástupců a zástupkyň. Kandidáty či kandidátky do vedení odborů mohly svazy navrhovat do půlnoci 21. března.

„Na pozici předsedy ČMKOS obdržel Josef Středula nominace od 14 odborových svazů a dvě nominace byly na mé jméno. Nominace na místopředsedu přicházejí na jméno Jiří Vaňásek a obdržel celkem 13 nominací. Druhým kandidátem na místopředsedu ČMKOS je Jan Křemen z Českého rozhlasu, kterého nominoval Odborový svaz Media,“ uvedla Sokolová. Středulu a Vaňáska navrhl mimo jiné nejpočetnější svaz KOVO.

Rada ČMKOS v pondělí doporučila, aby se volby vedení příští pondělí na sněmu uskutečnily. Podle některých předáků je do mimořádného sněmu krátká doba na to, aby bylo možné najít do čela centrály nové osobnosti, které by se stihly všem svazům představit. Některé svazy nominace nepředložily, rozhodnou se podle situace. Zvažují také, že by jejich delegáti hlasovali jen pro obsazení postu místopředsedy, aby centrála měla potřebné dvoučlenné vedení. Hledal by se pak nový kandidát na předsedu.

Centrála připravuje různé scénáře

Sokolová před pár dny prozradila, že se centrála odborů připravuje na různé varianty. Tedy třeba na zvolení jen předsedy, jen místopředsedy, obou, nebo žádného. Může jednat i o svolání mimořádného sjezdu, kde by se vedení volilo. Řádný sjezd by se měl konat na jaře 2026.

Mimořádný sněm by měl debatovat také o dalším postupu odborů. ČMKOS kritizuje třeba důchodovou reformu, a to hlavně odsouvání důchodového věku či nastavení dřívější penze pro náročné profese. Nesouhlasí také se záměrem zrušit od ledna zaručené mzdy ve firmách, který schválila v návrhu novely zákoníku práce vláda ve středu.

Video  Šéf KOVO Ďurčo: Středula ztratil mou důvěru. Svaz může být čas bez předsedy.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Miloslav Podhola ( 23. března 2024 18:17 )

Vyhraje li ona žena, doufejme, že bude razantnější, vůči vládě.

Uživatel_5556654 ( 23. března 2024 04:05 )

To už je jak v ANO. Jediný amorální kandidát.

bullshit ( 22. března 2024 12:05 )

120 000,- měsíčně, již 10 let. Pěkné korýtko 😕

E M ( 22. března 2024 11:43 )

Teda ne že bych něco, ale musí tam být pěkný ....., že to nevzala. CHytrá holka, všechno by svedli na ni a byli by čistí jak sklovo b´íéží

Mana2000 ( 22. března 2024 10:54 )

hlavně ne zase nějakou aspenskou vonuci co bude fijalovi a jeho gangu lézt do pozadí a na lidi se vykašle ...... jako ten směšnej kašpar a loutka středula...... 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa