Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Juchelka o důchodech a dávkách: ANO znovu půjde za Pavlem. Jurečka honí spoustu zajíců, kritizuje

Autor: amb - 
10. dubna 2024
05:00

Stínový ministr práce a sociálních Aleš Juchelka (ANO) znovu zamíří na Pražský hrad. Spolu s prezidentem Petrem Pavlem a zástupci vládní koalice chce řešit změny v důchodech. Opozice si stěžuje, že s ní vládnoucí politici dostatečně nemluví. Druhá strana zase tvrdí, že nepřichází s návrhy. Juchelka řekl Blesku, jak nahlíží na současnou sociální politiku a jaké jsou jeho priority. „Chceme spojovat důchodovou reformu s třetím pilířem,“ uvedl mimo jiné.

Na Hradě jste měl spolu s Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem schůzku s Petrem Pavlem kvůli penzím. Zúčastnil se i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Shodli jste se na něčem?

Všichni jsme se tam shodli, že je potřeba s důchody něco udělat. Posun věku odchodu do důchodu je však pro nás nepřijatelný, to je klíčová věc. Další schůzka se uskuteční 22. dubna. Tam budeme jednat nad dalšími materiály, které nám mají z MPSV poslat a které jsme si vyžádali. 

Dá se říct, že už prezidenta nevnímáte jako provládního politika?

Já to nikdy neberu pocitově, ale podle činů a podle nich je provládním politikem. To lavírování, které udělal například u podpisu valorizací penzí, kdy nevěděl, zdali to podepíše, a říkal, že pokud to nedá hnutí ANO k Ústavnímu soudu – což bylo jasné, že to dáme – tak to dá on sám, a pak ten zákon podepsal. U předčasných důchodů držel v naději důchodce zhruba 12 hodin, řekl, že se s podpisem ještě rozmyslí. Domnívám se, že mu vždycky z té vládní koalice někdo buď zavolá, nebo za ním přijede a on to prostě podepíše. A pak je tam až okatá nekritičnost k této vládě, to samozřejmě nahrává právě všem těm spekulacím, že je to její kandidát.

Jaké body se chystáte projednávat?

Za mě ten systém v tuto chvíli není neudržitelný v tom, že se do něho naryla celá řada nesystémových prvků. Ty nesystémové věci jsou například výchovné, které stojí 19 miliard v průběžném důchodovém systému, všechny slevy na důchodovém pojištění, které tato vláda slibuje například zemědělcům nebo seniorům, které tím chce motivovat ještě k další práci. Těm také slibuje slevu na dani 6,5 %.

Například na ten minimální důchod 20 % z průměrné mzdy budou doplácet ti, kteří jsou v tom důchodovém systému pojištění delší dobu. Pokud se chceme bavit o udržitelných, férových a spravedlivých důchodech, tak nesmíme dělat z průběžného důchodového systému, a to bude ta moje základní message pro pana prezidenta, béčkovou sociální síť.

Jsou vaše očekávání od té schůzky velká?

Uvidíme, s čím pan prezident přijde, s čím přijde vládní koalice a zda se na něčem budeme schopni domluvit. Ale jsou některé věci, přes které my prostě nepůjdeme, například zvyšování věku odchodu do důchodu nebo zpomalování tempa růstu důchodů od roku 2026. Budeme chtít navrhnout, aby byla jiná motivace u starobních důchodců, kteří pracují.

O co by třeba mohlo jít?

Ta motivace už je v tuto chvíli dána zákonem, že za každých 360 odpracovaných dnů se navýší důchod o 0,4 %. Není to nic moc, za mě je důležité navýšit právě těch 0,4 %, třeba až na 1,5 %. Ale starobní důchod je ze své podstaty nárokovou záležitostí pro každého důchodce, který už nemůže pracovat. Pokud pracuje, tak ať odvádí do toho systému to, co odvádět má. Motivací mu musí být to navýšení finančních prostředků poté, co už nemůže, kdy bude brát opravdu velký důchod.

Hnutí ANO vede ve volebních preferencích. Sám jste uváděl, že ministr Jurečka nepřišel s důchodovou reformou, ale parametrickými změnami. Máte představu nějaké opravdové důchodové reformy, kterou byste případně ve vládě prosazovali?

V tuto chvíli chceme spojovat důchodovou reformu s třetím pilířem a s tím, aby si lidé odkládali do budoucna nějaké finanční prostředky. Už teď máme třeba v penzijních fondech okolo 600 miliard korun, takže pokud se člověk s těmi penzijními fondy domluví třeba na investicích do jádra, vysokorychlostních tratí nebo infrastruktury, tak budu jedině rád. To bude stabilní příjem pro všechny, kteří si střádají na důchod mimo ten průběžný důchodový systém. S tímto bych to velmi rád provázal, jinak není co moc měnit.

V Evropské unii je základem jakýchkoliv důchodů první důchodový pilíř a k tomu se musí doplnit ty další. Pro mě je velkou inspirací senior konto v Rakousku, částečně model v Německu. Ale nikdy ten systém není vyrovnaný, vždycky na něj nějakým způsobem doplácí ten stát. My jsme se svým 7,3 % HDP, které vydáváme na důchody, v druhé polovině států, které vydávají na důchody z hlediska HDP nejméně.

Takže žádné další úpravy důchodového systému neplánujete.

Nějaké změny se určitě dít budou, pokud budeme u vlády. Já bych chtěl dát zpátky vzoreček u řádných valorizací z jedné třetiny na jednu polovinu reálných mezd a o inflaci, to určitě bude priorita, a zastropovat věk odchodu do důchodu na 65 letech a nějakých měsících. Ale co se týká například změn u vdovských důchodů, které se teď dějí, nebo společného rodinného vyměřovacího základu, to je v pořádku. Nebudeme mít nic proti tomu, jakým způsobem motivovat – a tam se určitě domluvíme – pracující důchodce.

U předčasných důchodů opravdu došlo ke změnám ze dne na den, vláda porušila slib, že ty změny budou pouze pro lidi do 50 let a nebudou pro ty, kteří jsou těsně před důchodem. Prostě je hodila před palubu, změnila jim valorizace kvůli tomu, že nezkrotila inflaci. A teď posílá třetí vlnou u náročných profesí do práce dalších přes 300 tisíc lidí, kteří si doteď mysleli, že v náročných profesích pracují. A najednou budou mít zase změněné podmínky odchodu do starobního důchodu.

Další bonusy pro rodiny s více dětmi

Co byste vzkázal mladým lidem, kteří jsou nervózní, že na jejich důchody opravdu nebudou peníze, a teď viděli, že se s tím důchodovým systémem aspoň něco dělá?

Ten průběžný důchodový systém závisí hlavně na dvou faktorech. Na ekonomickém růstu, jakým způsobem se bude republika chovat k podnikatelům, protože tam plynou odvody do toho průběžného důchodového systému. Jakou budeme mít nezaměstnanost, pokud tady máme nejnižší nezaměstnanost, tak odvádíme do toho důchodového průběžného systému úplné maximum. A samozřejmě s tím souvisí také výška mezd, pokud máme nízké mzdy, tak máme nižší odvody.  

Apeloval bych na ně, ať se nebojí, ať jdou za svou láskou a za svým srdcem se vším, co k tomu patří, a to jsou samozřejmě i potomci, protože bez těch potomků ten průběžný důchodový systém nikdy nebude natolik udržitelný. Podle mě jsou všechny ty nářky, že se lidé bojí mít děti třeba kvůli klimatické změně, mimo. Pokud děti mít nebudou, tak nemůžou ani očekávat, že se do budoucna něco s tím důchodovým systémem stane.

Objevuje se myšlenka, že bezdětní budou mít nižší důchody. Souhlasíte s tím?

V Evropské unii to takhle v některých státech funguje. Ti, kteří děti nemají a odvádějí teď do toho důchodového systému pro své rodiče a babičky a dědečky finance, tak z hlediska těch dětí nepřinesou nic do toho průběžného důchodového systému. Nebude na ně mít kdo pracovat, jenom ty děti cizí, ne jejich. U nás už to je zavedeno de facto například tím výchovným, nesankcionujeme bezdětné, ale naopak podporujeme ty, kteří děti mají. Takhle to bude i do budoucna. Zní to hrozně, ale vlastně ti, kteří jsou bezdětní a neinvestovali do dětí, tak si mohli de facto střádat někde jinde, mohli myslet na svá zadní kolečka.

Třeba právě to výchovné jste ale před chvílí kritizoval, že bere důchodovému systému peníze.

Říkal jsem, že to je nesystémový prvek. Pokud se to bude platit z jiných peněz ve státním rozpočtu, aby to nezatěžovalo důchodový systém, tak jsem samozřejmě pro jakoukoliv podporu rodinné politiky. Když nebudeme mít děti, tak nebudeme mít žádnou budoucnost.

Čím byste ocenil lidi, kteří děti mají?

Tam se oceňuje tím výchovným, slevou na dani.

Takže další kroky v rámci prorodinné politiky, pokud byste byli ve vládě, zatím nemáte.

Já bych chtěl další bonusy pro ty, kteří mají tři a více dětí, což už jsem už v minulém období malinko nakousnul. Z hlediska bydlení, které je pro každou rodinu nejdůležitější, a potom mobility ve smyslu auta, tam bych si dokázal představit zvýhodněné finance třeba u hypoték nebo půjček.

Úřadům práce by do budoucna měly pomoct pošty, někde by měly částečně převzít jejich agendu. Jak na to nahlížíte?

V tuto chvíli běží pilotní projekty ve třech krajích. Na výboru pro sociální politiku jsem se ptal ministra Rakušana i generálního ředitele Úřadu práce, jaký bude vztah mezi Českou poštou a Úřadem práce. Bude to vztah hlavně finanční, úřady práce by měly platit České poště za její služby. Já jsem k tomu od počátku skeptický, protože lidé, kteří na tu poštu přijdou, budou mít pocit, že odtamtud odejdou už s nějakým rozhodnutím o dávce. Ale takhle to nebude, bude to pouze podatelna. Ty papíry odevzdáte a ty se pošlou na zpracování na Úřad práce. Já si myslím, že tam někdy vznikne tenze mezi klienty a pošťáky, protože to nebudou moct pochopit.

„Každý, kdo to potřebuje, cestu na úřad práce najde"

Když ministr Jurečka představoval superdávku, zmínil i zneužívání dávek. Je to opravdu problém? Nebo je problémem spíš to, že si o dávky neřeknou lidé, kteří je potřebují?

Je to marginální problém, říká se, že to je do 2 %. To není tou hlavní motivací této změny čtyř dávek v jednu. Jde o to, abychom my všichni ostatní neplatili život lidem se zdravýma rukama a nohama, i když můžou pracovat. S tím problém nemám, toto podporuji. Co se týče konkrétně těch nemovitostí, tam se pan ministr malinko mýlí. Pokud má někdo třeba pět nemovitostí a bere sociální dávky, je to problém finančního úřadu. Z těch pronájmů, ze kterých má příjem, musí odvádět daně. Prostě podvádí na daních, to je celé.

Motivoval byste něčím lidi, kteří ty dávky potřebují, ale neříkají si o ně?

Já nikoho motivovat k tomu, aby bral dávky, nechci. Pokud má člověk nějaký problém, tak určitě ví, kam se má obrátit. Ale určitě by nechtěl dělat tak jako tato vláda, pořídit za několik desítek milionů korun nějaké billboardové, plakátové a televizní kampaně a vyzývat lidi, aby se přihlásili na pobírání sociálních dávek. Myslím si, že to potřeba není a že si každý, kdo tu potřebu v rodině má, vždycky tu cestu na Úřad práce nebo za nějakou pomocí, neziskovou nebo sociální službou najde.

Souhlasíte i s tím bodem, že ten, kdo zůstane dlouho bez práce, bude dělat nějakou formu sociální práce?  

Za mě by měl mít nějakou inkubační dobu, kdy může projít třeba rekvalifikací. Mělo by to být určitě pár měsíců, než si najde nějakou novou práci. Myslím, že to je otázka několika málo měsíců.

A majetkový test?

Teď je podle mě největší bolístkou na ministerstvu práce a sociálních věcí, jakým způsobem ty majetkové testy udělat. Každopádně už teď se ví, že jedno auto, jedna nemovitost, jedna rekreační nemovitost nebude hrát úlohu v tom, aby o nějaké dávky přišel člověk, který třeba najednou ztratí zaměstnání a potřebuje pomoct na dva nebo tři měsíce nebo nějakou rekvalifikaci.

Jaké by měly být další kroky v té dávkové politice, které vy tam třeba postrádáte?

Klid už určitě. Pokud se čtyři dávky spojí v jednu, tak zmapovat, co to skutečně na těch úřadech práce udělá.

Pokud byste se dostali za dva roky do vlády, tak můžeme čekat na MPSV už jen klid?

Určitě tam nebude klid. Budou tam změny v jiných agendách a v důchodech. To chci avizovat, lidem ubrali jejich finanční prostředky, bylo to markantní, udělali to nestandardní cestou ve stavu legislativní nouze. Určitě budeme chtít tyto věci napravit.

Takže byste se nevrhal do dalších změn.

Spíše by se měla posílit aktivní politika zaměstnanosti, to znamená rekvalifikace, abychom opět nebyli tou ekonomikou, která má nízkomaržové práce. Opravdu je někdy potřeba jenom počkat na to, co ty změny udělají. Bohužel pan ministr Jurečka honí spoustu zajíců na ministerstvu práce a sociálních věcí, kteří nejsou doděláni. Pořád nám na nějaké tiskové konferenci říká, co všechno bude, ale dokončeno není vůbec nic. Máme parametrické změny v důchodech, ale čtyři dávky v jedné nejsou, máme tady příspěvek na péči, který je velmi nestandardně dán do legislativního procesu, a úplně zapomněl na příspěvek na péči pro první kategorii. Máme pozměňovací návrhy u sociálně-právní ochrany dětí, je třeba posílit pěstounskou péči a stabilizovat celkovou politiku ochrany ohrožených dětí.

Takže za aktivitu byste pana ministra Jurečku nepochválil.

Za aktivitu určitě ano, ale za nedodělky ne a za některé změny taktéž ne. A v důchodech je to prostě čistá pětka.

Video  Politolog Valeš o mimořádné schůzi Sněmovny: Cirkusové představení za miliony  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 10. dubna 2024 18:59 )

Všechno je možné...nedávno myslivec chtěl střelit medvěda a střelil kolegu....prostě to někdy nevyjde.... 🙂

krapotkin ( 10. dubna 2024 16:17 )

Třeba místo kance někdo konečně trefí jeho.

krapotkin ( 10. dubna 2024 16:16 )

Asi jo, protože zemědělcům vyčítá drahé John Deere.

jajas ( 10. dubna 2024 14:28 )

Co je omentální?

xiioma ( 10. dubna 2024 14:17 )

xxxx678, roxin je omentální, ona za to nemůže.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa