Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chystá se velké jednání o penzích. Jurečka a Schillerová na Hradě u Pavla?

Autor: ČTK - 
19. března 2024
13:51

Prezident Petr Pavel se sejde se zástupci koalice a opozice k důchodové reformě ve čtvrtek 28. března. Informaci České televize dnes potvrdil ČTK poslanec opozičního hnutí ANO Aleš Juchelka. Podle ČT se zúčastní kromě Pavla vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Hrad ČTK dosud konání jednání nepotvrdil.

Prezidentova mluvčí Eva Hromádková v pátek uvedla, že schůzka by se měla uskutečnit do konce března. K debatě hodlá Pavel podle dřívějšího vyjádření přizvat i experty respektované oběma stranami. Na dosavadních samostatných schůzkách s Jurečkou a zástupci ANO se podle Pavla podařilo identifikovat možný prostor pro kompromis v některých ze sporných bodů.

Pavel se na konci února sešel s Jurečkou. Vicepremiér po jednání řekl, že navrhovaný zákon s reformními změnami penzí by vláda mohla projednávat zhruba na přelomu března a dubna. Uvedl také, že prezidentovu podporu důchodové reformy vnímá dlouhodobě.

Prezident poté jednal i se zástupci ANO. Schillerová následně hovořila o tom, že Pavel přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu nejednala a ještě se hledala shoda s opozicí.

Mezi hlavními problémy návrhu jmenoval prezident stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. ANO má výhrady k pěti bodům z 12.

Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese. ANO vadí hlavně navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

Video  Prezident Pavel v Hráčích: Co rozhodne o případné jeho druhé kandidatuře? A u koho by uvažoval o amnestii?  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

jajas ( 19. března 2024 16:15 )

😃 👍

blue_Moon ( 19. března 2024 15:58 )

😁

annar annar ( 19. března 2024 15:57 )

👍👍👍

jajas ( 19. března 2024 14:24 )

😃

jajas ( 19. března 2024 14:24 )

😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa