Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel přijal na Hradě Jourovou. Řešili, kdo bude dalším eurokomisařem

22. března 2024
13:03

Nová pravidla pro digitální platformy a umělou inteligenci, nadcházející evropské volby nebo to, jak vypadá práce v Evropské komisi (EK). To byla témata rozhovoru mezi prezidentem Petrem Pavlem a eurokomisařkou Věrou Jourovou (ANO).

V unijní exekutivě Jourová působí od roku 2014, v nynější komisi Ursuly von der Leyenové je místopředsedkyní a komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Zabývá se také řízením a koordinací programu Evropa připravená na digitální věk. V minulosti byli českými komisaři Pavel Telička, Vladimír Špidla a Štefan Füle.
Věra Jourová už se o třetí mandát v EK ucházet nebude.

Kdo navrhne nového eurokomisaře?

V části koalice byly neshody o tom, kdo má nominovat příštího českého eurokomisaře, zda hnutí STAN samotné, nebo ve spolupráci s Piráty, s nimiž kandidovalo ve sněmovních volbách v roce 2021. Premiér Petr Fiala (ODS) v prosinci serveru Deník.cz řekl, že eurokomisaře by mělo navrhnout pouze hnutí STAN.

Piráti na začátku loňského listopadu zvolili v hlasování celostátního fóra jako kandidáta na eurokomisaře europoslance a lídra evropské kandidátky strany Marcela Kolaju. V médiích se již dříve objevilo, že kandidátem by mohl být ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Hovořilo se také o lídryni kandidátky STAN Danuši Nerudové.

JaNat ( 23. března 2024 09:14 )

A opět. Tebe už nelze brát vážně.

JaNat ( 23. března 2024 00:28 )

Proč musíš dennodenně ukazovat co jsi za .......

Antifiala ( 22. března 2024 20:26 )

Bolševický udavač Pávek dělá pro GAZPROM a Putinovy peníze jim s kámošem Kolářem nesmrdí.

qazwsx ( 22. března 2024 18:49 )

Soudruh rozvědčík má dané noty od lobisty Koláře, agenta Gazpromu plus dalších zbrojních firem.

Antifiala ( 22. března 2024 18:47 )

Fujtajbl, Pávek určitě tlačí tu zubatou podvodníci Nerudovou. Dala se dohromady s Dozimetrama, zločinecké spiknutí STAN.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa