Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Za pracující matku u plotny sklízí KDU-ČSL posměch i zlobu: „Mohli by si všimnout, jaké je století“

Autor: amb - 
7. března 2024
05:00

V pondělí lidovci pobouřili postem o sladění práce a kariéry. Sdíleli snímek telefonující ženy u plotny a s dítětem na ruce. Přestože jej zanedlouho stáhli, pozornosti Blesku to neušlo a i na českém internetu si obrázek začal žít vlastním životem. Na sociální síti X se dočkal mnoha komentářů. Zvlášť poté, co předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zareagoval na fotomontáž, kde místo ženy stojí v kuchyni on. 

„Doma vařím spíše v teplácích a kluci už jsou naštěstí dost velcí, aby pomáhali, nebo vaří sami. A o pomoci tento post je. Přesněji – o tom, jak pomáháme rodičům sladit práci s rodinou podle jejich představ,“ napsal k fotomontáži Jurečka

Post lidovců nenechal uživatele sociální sítě X chladnými. „Bohatý americký single mámy jsou nejvíc česká tradiční rodina,“ uvedl ekonom Dominik Stroukal k fotce z fotobanky.

Podobně reagoval i tetínský starosta Matěj Hlavatý (STAN). „Tradiční rodina,“ napsal na X. „Lidovci se už rozhodli neprodlužovat agónii a spáchat sebevraždu v přímém přenosu? Já fakt nevím, jestli znám stranu, která je víc odstřižená od reality...,“ reagoval na něj jeho stranický kolega Dominik Žilka.

„Rodina a kariéra už nejsou tabu... no, na jednu stranu jsem ráda, že si toho v KDU-ČSL všimli, na druhou stranu by si ještě mohli všimnout, jaké je století a že kariéra neznamená práce + dítě a vařečka v ruce,“  napsala 1. náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová (Piráti). 

Příspěvek komentovala také Johanna Nejedlová z organizace Konsent, která se zabývá prevencí sexuálního násilí a obtěžování, která vede do eurovoleb Zelené. „KDU-ČSL (vládní strana) zase jednou ukázalo, že drží prst na tepu doby,“ uvedla. „Kam jinam šoupnout ženu než do kuchyně...“ doplnila. 

„Well, ono to nikdy tabu nebylo, spíš nám teda šlo o to mít na oboje lepší podmínky než paní na fotce. Děkujeme za nic,“ kritizovala spisovatelka Klára Vlasáková a k postu se ještě vrátila. „Rodina i kariéra už nejsou tabu!“ dodala ještě později. 

„Slaďovací obrázky žonglující chobotnice používám jako příklad toho, jak se to dělat nemá. To pojetí je tak 20 let passé. Stejně jako slovo tabu – zakázané ani nežádoucí to není, jen to prostě prakticky moc nejde. Mimo jiné proto, že politická reprezentace nevidí a neslyší,“ komentovala feministka a právnička Šárka Homfray.

Lidovci to „schytali“ rovněž od politoložky Lenky Hrbkové. „Podle KDU-ČSL tabu. Pro velkou spoustu přepracovaných a vystresovaných žen každodenní realita. Plus ještě možná taky ženy na mizině, protože velkou část platu dávají za dětské skupiny a soukromé školky. Je vidět totální nepochopení potřeb současných žen a rodin obecně,“ uvedla na X. 

„A to svoje logo si tam lidovci přilepili proč? Ta paní dělá z nutnosti tři práce najednou a nevypadá to, že by jí to nějaká politická strana usnadňovala. Kdyby jo, tak má třeba to dítě ve školce,“ napsala na X bioložka Marie Šabacká. „Špatně jste to pochopila, paní dělá kariéru u plotny,“ odpověděl jí ironicky režisér Jan Hřebejk

A legraci si z lidovců udělal rovněž právník a mediátor Petr Němec. „HDU-ČSL,“ napsal ke snímku ženy s deseti rukama. 

Snímek byl vybraný z fotobanky iStock. Situace, která je na něm vyobrazená, měla ještě několik dalších verzí, jak si všimli i někteří uživatelé sociální sítě X. Na jedné z nich dítě chce telefon matce vzít. 

Mateřství podle lidovců. Mateřství podle lidovců. | iStock

„Pobavili jsme celý internet, občas jsem se taky zasmála. Na náš vlastní účet. Ale prostě se stane, nebudu hájit něco, co se nepodařilo,“  komentovala v úterý lidovecká poslankyně Marie Jílková

Video  Tisková konference po celostátní konferenci KDU-ČSL  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Miranek45 ( 9. dubna 2024 09:32 )

Jak tak hodnotím současnou situaci v české rep. tak ta diktatura proletariátu v min. století vůbec nebyla marná ! Skutečně bych byl nerad aby tahle současná kapitalistická nenasytná svoloč zapříčinila zde občanskou válku ! To by bylo to nejhorší co by naši společnost mohlo potkat ! A příští vláda ,doufám že už konečně bez lidovců !

verka1 ( 7. března 2024 12:51 )

Ženy se starají o své malé děti a i o své těžce nemocné rodiče a to 24 hodin a stát jim nic moc nepomůže, příspěvek na péči je směšný 👎

Bleskoska ( 7. března 2024 10:52 )

Bohužel lidi s nimi stále mají trpělivost, jinak by je už museli vypískat od koryt.

Bleskoska ( 7. března 2024 10:51 )

Na téma Rodina a kariéra připomenu překrásné video, které jsme viděli v TV před desítkami let. Vzpomínáte, jak Katka Nemanová dojela vítězně do cíle, tam sebou flákla na zem avtom k ní přibíhá její malá dceruška a obě se pak objímaly a šťastně smály do kamery? Tak to je o kariéře skloubené s péčí o malou holčičku. Foto ženy, co drží prcka v náručí, vařečku a mobil je výstižné spíše na téma Uštvi se, potvoro.

alois hrazdil ( 7. března 2024 09:45 )

Ten má Jateční Váhu,přežranéj. chro chro. 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa