Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Revolta u lidovců: Jihočeši chtějí kvůli Jurečkovu mejdanu svolat celostátní sjezd

Aktualizováno -
12. ledna 2024
15:53
Autor: ČTK - 
12. ledna 2024
14:47

Českobudějovická KDU-ČSL požaduje nejrychlejší možné svolání celostátního sjezdu strany. Podle ní kauza kolem předsedy Mariana Jurečky vrhá na stranu špatné světlo. Českobudějovická KDU-ČSL vyzývá ostatní organizace, aby se k tomu připojily. ČTK to řekl člen českobudějovické KDU-ČSL a bývalý ministr kultury Jaromír Talíř. Sjezd lidovců je plánovaný na podzim. Reakci vedení vládní strany ČTK zjišťuje.

Jurečka se v den tragické střelby na pražské filozofické fakultě 21. prosince účastnil večírku na ministerstvu do ranních hodin. Následně pak kolem své účasti mlžil a až po téměř třech týdnech ji přiznal a omluvil se.

„Velmi si vážím toho, co Marian Jurečka odvádí za práci na ministerstvu. Ale celá ta kauza vrhá na stranu špatné světlo,“ uvedl Talíř. Na výzvu českobudějovické KDU-ČSL upozornily dnes Seznam Zprávy.

Celostátní sjezd se měl původně konat na jaře, následně jej strana přesunula na podzim, řekl Talíř. Dodal, že současná situace si vyžaduje rychlé jednání. „Podle našeho názoru není možné nyní tak dlouho čekat,“ uvedl Talíř.

Na dotaz, zda by českobudějovická KDU-ČSL přivítala, kdyby ve funkci předsedy strany nahradil Jurečku někdo jiný, jasně neodpověděl. „Teprve uvidíme, jaká bude situace. Zatím nevíme, zda se nám podaří pro naší výzvu získat potřebnou podporu minimálně pětiny okresů,“ řekl Talíř.

Jurečka: Mají na to právo

 Českobudějovický okresní výbor KDU-ČSL má plné právo přijmout usnesení, sdělil Jurečka. Připomněl současně, že nejvyšší orgány vládní strany nedávno rozhodly o říjnovém termínu řádného sjezdu.  „Jsme demokratická strana a okresní výbor KDU-ČSL má na takové usnesení plné právo, nejvyšší orgány strany toto nedávno projednávaly a rozhodly o konání sjezdu v říjnu,“ sdělil ČTK Jurečka.

První místopředseda strany Jan Bartošek uvedl, že lidovci jsou strana, která ctí demokratické procesy v rámci Parlamentu i vlastní struktury. „Tím se lišíme od některých hnutí, kterým vládne pevnou rukou jeden člověk a demokratická diskuse v nich neprobíhá,“ sdělil ČTK. Výzva je interní věcí budějovické organizace a je jejím právem takové stanovisko zaujmout, doplnil.

Celostátní výbor KDU-ČSL na svém jednání v úterý podpořil Jurečku ve funkci předsedy. Jurečka dnes stranickým kolegům zaslal omluvný dopis. „Udělal jsem velkou chybu a chtěl bych se ještě touto cestou omluvit i vám všem. Je mi jasné, že jsem se svým jednáním dotkl mnohých z vás, a navíc musíte čelit nepříjemným dotazům od svého okolí. Tohle je situace, do které jsem nechtěl dostat nikoho z vás, ani KDU-ČSL, a velmi mě to mrzí. Na jednání celostátního výboru jsem proto dal k dispozici svou pozici předsedy strany, protože bych nikdy nechtěl být přítěží,“ napsal Jurečka.

Do čela lidové strany byl Jurečka zvolen v lednu 2020, když z rodinných důvodů rezignoval jeho předchůdce Marek Výborný.

Video  Jurečka se na Kavčích horách omlouval za večírek v den tragické střelby na filozofické fakultě. Zvažuje i rezignaci  - Blesk - Karel Kopáč, Tomáš Belica
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 14. ledna 2024 18:06 )

Rusko a Indonésie mají velmi dobré vztahy. Indonésie se zúčastnila summitu BRICS v roce 2023 a chystá se do této organizace vstoupit. Je proto téměř jisté, že pokračování současné zahraniční (ne)politiky vlády Petra „signalisty“ Fialy způsobí navíc k dosavadním škodám i obrovský propad obchodu s islámskými zeměmi a mnoha dalšími státy tzv. Jihu. Opět budeme opouštět těžce vybojované zahraniční trhy a nemožnost jejich náhrady bude pro ten ubohoučký zbytek skutečně české ekonomiky a průmyslu fatální.
ZDROJ: FB Jaroslav Štefec

ad-ga ( 14. ledna 2024 09:49 )

Ale napřed musí jeho bratr Lukáš vrátit všechny státní dotace co mu Jurečka přihrál do jeho podnikání.

Jirik-ta ( 13. ledna 2024 18:48 )

💘

Jirik-ta ( 13. ledna 2024 18:46 )

9876543 ( 13. ledna 2024 16:24 )

Článek o poslanci Kobzovi ..není otevřená diskuze.

Není zas tolik žvatlavých politologů, jež mají empatii. Nedávno u US byl jeden,..a žvanil, a žvanil, zamotal s nenávistí ANO, do pětislepencem zrušené valorizace k důchodům JEŽ KOPÍROVALA VYSOKOU INFLACI..KTEROU NECHALI ROZJET FIJALOVÝ HNUSÁCI ..až člověk žasnul, tolik zloby....
Proč se někdo tak dobře živí jen kecama, vesměs nás informují ,to co víme,..a mnozí jsou až nenávistní třeba právě k důchodcům.
Jediný politolog Valeš, a Kubáček jsou velice objektivní, nemají potřebu se zavděčit mainstreimu a mají i empatii, kterou by zrovna tahle profese mít měla.
No a kdo je teda učí někdy až k nenávistným, možná populistickým projevům, aby se zalíbili? Nebo jdou na humanitní obor už s narušenými charaktery ?Nechci paušalizovat, ale praxe hlavně z vykutálené ČT, která je stále zve,asi k rozdmýchávání nenávistí mezi mladými a starými je zřejmá
.
A cestovatel fijala... je jaký politolog?? ignorace, lhostejnost, deprivantství.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa