Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruské školy mají novou učebnici. Oslavuje Stalina a nabádá děti k připojení do armády

Autor: DVL, swp - 
1. dubna 2024
09:47

V Rusku vychází nová učebnice pro předmět „Základy bezpečnosti a obrany vlasti“. Má se začít vyučovat od září. Opěvuje ruskou válečnou historii a Stalina, překrucuje válku na Ukrajině a nabádá mladé žáky k připojení se do ruských ozbrojených sil. Informovalo o tom britské zpravodajství BBC.

Vznikla nová ruská školní učebnice, která pokřivuje historii války na Ukrajině a povzbuzuje děti k nástupu do armády. Byla navržena pro nový předmět zvaný „Základy bezpečnosti a obrany vlasti“. Předmět je povinný pro studenty středních škol ve věku 15 až 18 let v Rusku a na okupovaných částech Ukrajiny. Nový předmět se začne vyučovat od září, a to jednou týdně. Nahradí předmět „Základy bezpečného života“.

Vyučovat jej budou nejspíše bývalí vojáci a Rusové s vystudovanou pedagogikou, kteří již dostávají nabídky na bezplatný rekvalifikační kurz, aby se mohli stát učiteli.

První učebnice nového předmětu se jmenuje Ruská armáda na obranu vlasti a vydalo ji přední ruské vzdělávací nakladatelství Enlightenment. Mezi jejími autory jsou dva vysocí představitelé Ruska, kteří pracují pro ministerstvo obrany a kremelské noviny Rossijskaja gazeta.

Učebnice má 368 stran a je plná příběhů popisujících „hrdinské úspěchy ruských vojáků“ od 13. století až po současnost.

„Vážení kolegové, všichni chápeme důležitost prezentace informací našim studentům z pohledu Ruska,“ řekla zástupkyně vydavatelství Olga Plechová na lednovém online úvodním setkání pro učitele, které sledovalo BBC. „Nemůžeme studentům sdělit alternativní názory. Takže tato učebnice vám pomůže při řešení dětských otázek a poskytne přesné pokrytí určitých událostí.“

Oslavování Stalina

Autoři knihy chválí sovětského diktátora Josifa Stalina a oslavují sovětská vítězství ve Velké vlastenecké válce, jak Rusové označují 2. světovou válku. Oceňují také roli ruské armády při obsazení ukrajinského Krymského poloostrova v roce 2014, což nazývají „znovusjednocení Krymu s Ruskem“.

V učebnici je také část, která obsahuje zkreslený popis ruské invaze na Ukrajinu, je také používán kremelský termín „zvláštní vojenská operace“. „Když v roce 2014 došlo v Kyjevě ke státnímu převratu, nová vláda zahájila tvrdý zásah proti všemu ruskému,“ uvedli autoři.

A pokračovali s dalšími nepravdivými tvrzeními: „Pálily se ruské knihy, ničily se památky, byly zakázány ruské písně i samotný ruský jazyk… V restauracích se podávaly koktejly ‚Ruská krev‘. Města v Luhanské a Doněcké oblasti, kde existoval nesouhlas s takovou politikou, byla bombardována nacistickými raketami.“

Autoři uvádějí, že „to byla Ukrajina a NATO, kdo plánoval zahájit válku“. Ve skutečnosti to bylo Rusko, které shromáždilo více než 100 000 vojáků jak podél své hranice s Ukrajinou, tak v Bělorusku, údajně pro společná vojenská cvičení, aby pak 24. února 2022 zahájilo svou plnou invazi.

Ukrajinský politolog Volodymyr Fesenko řekl, že učebnice shrnuje „všechny dezinformace a lži“.

Kniha dále nepravdivě tvrdí, že ukrajinské přístavní město Mariupol, které bylo téměř tři měsíce bombardováno ruskými silami, bylo zničeno během bojů s „nacisty“ a „zahraničními žoldáky“.

„Rusko bojuje poctivě,“ trvají si na svém autoři. V několika úryvcích naznačují, že Rusko upřednostňuje bezpečnost ukrajinských civilistů a minimalizuje ničení, zatímco „Ukrajina se často zaměřuje na civilní infrastrukturu“.

Během zimy 2022–2023 Rusko podle představitelů Kyjeva zničilo více než 40 procent ukrajinské elektrické infrastruktury, a to za použití více než 1000 raket a dronů.

Učebnice láká na vojenské výhody

Pokud jde o ruskou integritu, politolog Fesenko uvedl, že existuje spousta příkladů dokazujících pravý opak: „Všichni si pamatujeme tragédii v Buči, kde Rusové zabili desítky ukrajinských civilistů a údajně znásilňovali ženy.“

Další část knihy začíná hloubkovým přehledem struktury ruských ozbrojených sil a stále častěji vyzývá osoby starší 18 let, aby se přihlásily do armády. V učebnici jsou sepsány požadované dokumenty a odkazy na formulář žádosti a také blízké adresy pro přihlášení. Zdůrazňuje vojenské výhody, jako je bezplatná lékařská péče a pojištění, atraktivní plat a tři jídla denně.

Mladí muži z okupovaných ukrajinských území, jako je Krym a Donbas, kteří jsou již 10 let vystaveni agresivní propagandě a nemají příliš příležitostí k výdělku, mohou být zlákáni těmito ekonomickými bonusy, varuje Olha Skrypnyková, šéfka krymské skupiny pro lidská práva.

Školní učebnice může pomoci zvýšit počet vstupujících do armády, věří Skrypnyková a dodává: „Takže tyto děti jdou do války a zemřou.“

Rusko neuvádí podrobnosti o svých obětech ve válce na Ukrajině, ale za dva roky války bylo zabito nejméně 1240 vojáků mladších 20 let – podle informací z otevřeného zdroje potvrzených ruskou službou BBC.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa