Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikly tajné vojenské materiály: Rusko může použít jaderné zbraně dřív, než se čekalo?!

Autor: ČTK, swp - 
28. února 2024
13:25

Práh pro použití taktických jaderných zbraní je v Rusku mnohem nižší, než veřejně prohlašují ruští představitelé, uvedl list Financial Times (FT) s odkazem na uniklé tajné dokumenty, které získal. Kritéria pro případnou jadernou reakci sahají od počáteční fáze konfliktu s velkou světovou mocností, vpád nepřítele na ruské území až po konkrétnější spouštěcí mechanismy, jako je zničení 20 procent ruských strategických raketových ponorek, vyplývá z 29 dokumentů z let 2008 až 2014.

Uniklé materiály obsahují scénáře válečných her a prezentace pro důstojníky námořnictva, které pojednávají o principech použití jaderných zbraní. Podle jednoho scénáře, v němž byla nacvičována reakce na případnou čínskou invazi, může Rusko odpovědět taktickým jaderným úderem na druhou vlnu ofenzivy čínské armády.

Ve školící prezentaci pro důstojníky námořnictva jsou stanovena širší kritéria pro případné použití jaderných zbraní. Patří mezi ně vylodění nepřítele na ruském území, porážka jednotek odpovědných za ochranu hranic nebo bezprostřední útok nepřítele s použitím konvenčních zbraní. Dokumenty naznačují, že hranicí by mohla být kombinace faktorů, kdy ztráty, které utrpí ruské jednotky, „nezvratně povedou k jejich neschopnosti zastavit rozsáhlou nepřátelskou agresi“.

Jaké jsou podmínky?

Mezi další možné podmínky patří zničení 20 procent ruských raketových ponorek, 30 procent jaderných ponorek, tří nebo více křižníků, tří leteckých základen nebo současný útok na primární a záložní pobřežní velitelská centra.

Podle dokumentů by ruská armáda mohla použít taktické jaderné zbraně také pro širokou škálu účelů, včetně „odrazení státu od použití agrese“ nebo „eskalace konfliktu k zastavení agrese“.

Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Je to poprvé, co jsme viděli, že se takové dokumenty dostaly na veřejnost,“ řekl Alexander Gabujev, ředitel Carnegieho střediska, který se zabývá euroasijským regionem a Ruskem. „Ukazují, že operační práh pro použití jaderných zbraní je poměrně nízký, pokud požadovaného výsledku nelze dosáhnout konvenčními prostředky,“ dodal.

Kreml se k uniklým dokumentům nevyjádřil. Podle odborníků jsou pro ruskou vojenskou doktrínu stále relevantní.

Materiály získané novináři mají připravit ruské jednotky na situace, v nichž by země mohla použít jaderné zbraně, nikoliv vytvořit soubor pravidel pro jejich použití, řekl Jack Watling z londýnského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). Podle něj bude k použití jaderných zbraní nutné politické rozhodnutí.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

sarkays ( 1. března 2024 13:10 )

Doufám že ne. Člověk neví co takového člověka může napadnout. Je to zrůda.🙁

Uživatel_5639498 ( 1. března 2024 11:41 )

Jak to víte, že jsou to kecy?

Uživatel_5684640 ( 29. února 2024 18:44 )

Jedná se zřejmě o doktrínu z konce šedesátých let, kdy největším nepřítelem SSSR nebylo USA ale Čína. A SSSR si bylo vědomo, že dlouhá hranice s Čínou by se konvenčně těžko bránila.

Uživatel_5811138 ( 29. února 2024 15:11 )

Kecy v kleci,kdo takové koniny vymýšlí?

žanyn ( 29. února 2024 12:58 )

To se dělá pouze v nezáviské demokracii. Tedy i v USA.

Zobrazit celou diskusi