Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čína ke smrti Navalného mlčí: „Je to vnitřní záležitost Ruska.“ S Rusy chtějí bližší vztahy

Autor: ČTK, simao - 
17. února 2024
13:16

Čína odmítla komentovat úmrtí ruského opozičního politika Alexeje Navalného, které v pátek oznámily ruské úřady. Pekingu ji považuje za ruskou „vnitřní záležitost“, informovala dnes agentura AFP. Na Mnichovskou bezpečnostní konferenci přitom přicestoval i čínský ministr zahraničí Wang I, který tam hájil vztahy s Ruskem. Vedle toho ale také nabídl spolupráci USA.

Ruský opozičník Navalnyj byl roky hlavní tváří ruské opozice a hlasitě kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina, především za korupci. Od roku 2021 byl ve vězení. Tento pátek ruská vězeňská služba oznámila, že 47letému muži se po procházce ve vězeňské kolonii za polárním kruhem udělalo špatně, ztratil vědomí a nepodařilo se ho oživit.

Ruští opozičníci se shodují, že za smrt Navalného, ať už měla jakoukoliv příčinu, je zodpovědný Putin. V podobném duchu se vyjadřují také západní činitelé.

„Jedná se o interní záležitost Ruska. Nebudu ji komentovat,“ odpověděl však mluvčí čínského ministerstva zahraničí na dotaz AFP.

Čína s Ruskem udržuje čilé diplomatické vztahy i poté, co ruské jednotky před bezmála dvěma lety zaútočily na Ukrajinu. Peking tvrdí, že v konfliktu zůstává neutrální, ale politicky a rétoricky podporuje Moskvu. Posilování vztahů mezi oběma autoritářskými zeměmi vyvolává obavy Západu.

Šéf čínské diplomacie hájil v Mnichově vztahy s Rusy

Čína stojí o užší spolupráci s Ruskem, chce však také posílit spolupráci se Spojenými státy, uvedl dnes na Mnichovské bezpečnostní konferenci šéf čínské diplomacie Wang I. O ruském napadení Ukrajiny řekl, že Čína se do konfliktu nezapojuje, usiluje ale o mírové řešení.

"Letos si připomínáme 45. výročí navázání diplomatických vztahů s USA," řekl Wang. "Ukázalo se, že když Čína a Spojené státy spolupracují, mohou dosáhnout velkých věcí," uvedl s tím, že Peking má o posílení spolupráce s Washingtonem zájem. Stejně tak ale Čína stojí o rozvinutí vztahů s Ruskem. "Rusko je největším sousedem Číny," poznamenal šéf čínské diplomacie.

Podle jeho slov užší a nekonfliktní vazby Číny a Ruska jsou v zájmu obou zemí. Wang I se v Mnichově snažil rozptýlit kritiku ze strany některých západních zemí, které Čínu považují za rivala. Peking podle čínského ministra chce i v současné složité mezinárodněpolitické situaci pokračovat v odpovědné a stabilní politice.

O válce na Ukrajině Wang prohlásil, že Čína konflikt nevyvolala a ani se do něj nezapojila. "Nikdy ale nevzdala úsilí dosáhnout mírového řešení konfliktu," řekl. Wang nicméně poznamenal, že základním postojem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga je, že suverenitu a územní celistvost všech států je třeba respektovat. Wang také uvedl, že Čína odmítá nasazení jaderných zbraní a že sama by nukleární zbraně v konfliktu s nejadernou zemí nikdy nepoužila.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalnyjho: I pro mě to byl šok.   - Blesk TV
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 17. února 2024 18:44 )

Proč by se také o Navalného měla zajímat Čína, proboha? Podle nastoupené mediální masáže jde o jednoznačné rozpoutání co největší nenávisti vůči RF..a komu tedy jeho "smrt" poslouží?? Putin to asi nebude, co? 👎 Občas použít mozek, nejlépe svůj vlastní, pisálci a poskoci USA 👎

Th0r_z_h0r ( 17. února 2024 14:44 )

Kdyz pominu, ze ma Cina pravdu, tak prece Rusko rada nema. Nebo je vse zase jinak? Uz se v tech moudrech ztracim. Nejdriv to byla porad sama Javelina, pak Leopardi, pak Himarsy, pak ofenziva, pak bylo vitezstvi na dosah a Krym na dosah. Pfffff toho uz bylo a nic z toho nezbylo. To je realita.

http­s://ww­w.de­nik.cz­/veda-a-technika/valka-ukrajina-superzbrane-himars-javelin-bayraktar.html

Tohle je taky peknej bizar. Muzici se nestiti niceho.

http­s://ww­w.hr­ot24­.cz/cl­anek­/nova-patronka-ukrajiny-svata-jave­lina?­consen­t=CP1B­nkAP1B­nkAD3AC­CCSA­eEgA­AAAA­EPgA­ATIA­AAQug­RQAKA­AsACo­AFwA­QAAy­ABoA­EQAI4A­TAAq­gBbA­DEAH4­AQkA­iACJA­EcAJ­wAZY­AzQB3­AD9A­IQARY­AuoB­tAE2g­KkAWo­AtwBe­YDBAG­SANTAh­cAAA­.YAA­AAAA­AAAA­A&sznc­lid=rs­fKk5-Wn5y­cl52Zm­5aan­JuZnJ2­fm5-d0tq­Tn5iW­nZmYn­puZl4C­bnZvS2­suTn5m­elp-Zm52XmYCWl57SzZPq7--fmOyb­n5iW7J­2ane­rr7Oj­s6py­YnOv­vnZqcm­eyflg­&utm_s­ource­=www­.sez­nam.cz­&utm_m­edium=­sekce-z-internetu

Cina nema rada Rusko ne?

http­s://zp­ravy­.aktu­alne­.cz/zah­rani­ci/a­naly­tik-cinsky-mirovy-plan-je-odsouzeny-k-nezdaru-putin-s-n/r~­98c72c­20b833­11ed82­b7ac1f­6b220e­e8/

Zobrazit celou diskusi