Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hvězdné války na obzoru. Putin je vesmírnými zbraněmi posedlý, varuje expert Vojáček

Autor: Tomáš Belica, inf, mav - 
17. února 2024
05:00

Rusové budují pokročilé vesmírné zbraně, které by likvidovaly západní družice – tak zhruba zní obavy, které na základě informací tajných služeb vyjádřil americký kongresman Mike Turner. Bílý dům pak potvrdil, že rozvoj ruských protisatelitních zbraní sleduje. „Putin je militarizací kosmu posedlý, stačilo oprášit rozsáhlý výzkum ze sovětských dob,“ komentoval pro Blesk Zprávy vojenský analytik Jiří Vojáček.

Informací ohledně tohoto údajného programu je velice málo - oč se podle vás může jednat, co to může být za zbraň či schopnosti?

Jakoukoli zmínku o vojenských aktivitách Ruska ve vesmíru považuji za naprosto reálnou. Vesmírný zbrojní program bývalého Sovětského svazu byl rozsáhlý a Rusům stačí na něj - podle ekonomických možností - navázat. Když to shrnu, ruské vesmírné vojenské schopnosti mohou být založené v první řadě na laserovém programu, který je schopen ze země napadat cíle ve vesmíru. Výzkum na toto téma byl skutečně rozsáhlý, v Kazachstánu u města Sary Šagan dodnes stojí obří komplex Terra-3, kde měl být během sovětských dob umístěn extra silný laser, schopný napadat vesmírné objekty, např. ničit družice na oběžné dráze. Existuje dokonce i jeden zdokumentovaný, ale ne zcela dokázaný pokus zaútočit tímto systémem na jeden z amerických raketoplánů. Zní to jako hoax, ale tehdy to bylo bráno vážně, a mezi americkou a sovětskou vládou kvůli tomu dokonce běžely nějaké oficiální nóty.

Také Rusové nikdy neukončili vývoj supervýkonných raket, které jsou schopné napadat cíle ve vesmíru. To už je 100% ověřená realita; samozřejmě ten rozsah není takový jako za sovětských dob, ale že ten výzkum probíhá dál, to se ví s jistotou. Do třetice jde přímo o vesmírné systémy, které jsou primárně určeny k napadání jiných vesmírných systémů, zjednodušeně řečeno bojové satelity, které mají útočit na jiné satelity. I tento vývoj je dobře zdokumentován a mělo se za to, že měl větev, která umožňovala z vesmíru útočit nejen na vesmírné, ale i na pozemní objekty. Jestli jste viděli bondovku Zlaté oko, tak ten scénář možná nebyl tak daleko od pravdy.

Jak mohou být Rusové daleko s vývojem?

Podle toho, co vyvíjejí. Mohou být skutečně velmi daleko, protože mají ze sovětských dob na co navazovat. Všechen základní výzkum proběhl v 60. a 70. letech a pozdější projekty jen vylepšovaly, co už bylo známo. Pokud Rusové zaměřili financování na některý z těchto programů, např. na velmi ambiciózní program vesmírných bojových stanic Poljus, nedivil bych se vůbec ničemu. A to říkám naprosto objektivně, bez jakékoli snahy o senzaci. Sovětské programy jim prostě daly rozsáhlý základ.

Pokud Rusové ty projekty udrželi, případně oprášili - čemuž bych se vůbec nedivil, protože o Putinovi je známo, že je militarizací kosmu posedlý, viz ruské investice do hypersonických a aero-balistických technologií - možná skutečně směřují k nějakému vesmírnému programu s čistě vojenským využitím. 

Které další země mohou obdobnými schopnostmi disponovat?

Rozhodně Spojené státy, je vcelku známo, že např. raketoplány nejsou čistě civilní projekt. Jistě se o něco podobného pokouší Čínská lidová republika. Schopnost ze země sestřelovat satelity zřejmě má Indie, Izrael, patrně i další technologicky vyspělé země (Japonsko, Německo, Francie, Británie). Čistě vojenské využití vesmíru se jistě bude v současné době točit zejména kolem USA a Ruska, které navazují na projekty ze studené války, a ambiciózní Číny. 

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Co takové zbraně znamenají pro válčiště budoucnosti?

Je to zcela nová situace. Podle mezinárodních úmluv je rozmisťování zbraní ve vesmíru přísně zakázáno, nicméně jak je vidět, některé země si z toho příliš nedělají. Putinovo Rusko, které se stalo po roce 2014 jakýmsi "vyvrhelským státem", zřejmě opravdu ty staré sovětské schopnosti obnovuje a pokračuje v jejich rozvoji, protože je to jedna z mála domén, kde může být lepší než NATO. Neporáží ho ani v jaderném potenciálu a už vůbec ne v konvenčním, vesmír je proto doména, která Rusko může velmi posílit. Konkrétně řečeno, pokud by měli ve vesmíru umístěné jaderné zbraně, což bych minimálně na ideové nebo prototypové bázi vůbec nevylučoval, mohlo by jim to dávat schopnosti rozsáhlých a velmi rychle provedených úderů. Proti odpalu raket ze země nebo z bombardérů ve vzduchu v tomto případě odpadá ta časově nejnáročnější nutnost doručit raketu na vrchol balistické křivky. Zde je však také nutné upozornit, že takové zbrojení je mimořádně nákladné a Rusko ani při velké koncentraci zdrojů nebude moci dosahovat možností Číny nebo USA, takže bych tipoval, že se zaměřují na jeden dva konkrétní programy (z nichž jeden jsou zcela určitě protivesmírné rakety odpalované ze země).

Jak může vypadat případná protizbraň?

Protiopatření jsou dvě. Jednak pozemní systémy (rakety, laser), které jsou schopné sestřelovat jednotlivé jaderné hlavice, jednak přímo vesmírné prostředky - satelity, raketoplány, atd. Mimochodem to je zcela jistě jeden z důvodů, proč Číňané budují vlastní vesmírnou stanici - vojenské využití.

Th0r_z_h0r ( 17. února 2024 09:31 )

Expert z piskoviste 😁 Dalsi co nebyl dal nez na Machove jezere, ale vi co si Putin mysli 😁 To je ten expert, co psal tohle? Checht 😁

http­s://de­nikre­feren­dum.cz­/cla­nek/35­649-vitezstvi-na-dohled

Relativně pomalý postup ukrajinské armády nepřináší spektakulární výjevy, ale má své úspěchy. Ruská strana je demoralizovaná a technicky ztrácí. Dojdou-li Ukrajinci do zimy do Tokmaku, budou již nedaleko Melitopolu, bráně na Krym.

Kutalim se smichy 😁 Obdivuju tyhle polohlavy, jak vypoustej souvisle nesmysly a nekdo jim je jeste vydava 😁 Maji tak malou soudnoust, ze se ani nestydej.

Zobrazit celou diskusi