Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nová ruská superzbraň?! Američané varují spojence před jaderným arzenálem v kosmu

Autor: Tomáš Belica, Jakub Kopřiva, Tomáš Černík, Martin Valeš, inf - 
16. února 2024
05:00

Západní svět je v pohotovosti! Americká média informovala o tom, že Rusové vyvíjejí jadernou zbraň pro použití ve vesmíru. O co se může jednat a jak je Moskva s vývojem, který pochopitelně popírá, daleko?

Podle amerických médií jde o umístění ruských jaderných zbraní ve vesmíru. Cílem má být sestřelování satelitů. Předseda kongresového výboru pro zpravodajské služby Mike Turner (64) to označil za významnou hrozbu pro bezpečnost USA. „Vyzývám prezidenta Joea Bidena, aby odtajnil všechny informace spojené s touto hrozbou, tak aby Kongres mohl jednat o nutných akcích a adekvátní odpovědi,“ napsal na síti X. Jeho republikánský spolustraník a šéf dolní komory Mike Johnson (52) sice Turnerova slova mírnil, jenže… „Chceme se jen ujistit, že všichni mají volant pevně v rukou,“ dodal.

Bidenova vláda byla poté donucena o věci veřejně promluvit  a nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.

„Mohu potvrdit, že se to týká protisatelitní schopnosti, kterou Rusko vyvíjí,“ řekl Bidenův mluvčí John Kirby. „Je to stále schopnost, na níž pracují. Stále analyzujeme informace, které jsou k dispozici,“ citovala jej agentura Reuters. Podle Kirbyho USA uvedené snahy Rusů sledují „už mnoho měsíců, ne-li let“.

Rusové zapírají

Ruská vláda zprávy z USA nepotvrdila ani nevyvrátila. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov například hovořil o „lsti" Bílého domu a kauzu spojoval s jednáními v Kongresu o další pomoci Ukrajině.

Podle deníku The New York Times (NYT) nemusí jít sice o aktuální nebezpečí, rozhodně však jde o vážnou hrozbu do budoucna. „Taková satelitní vražedná zbraň by mohla zničit civilní komunikaci, sledování z vesmíru a velení vojenských operací,“ uvedl deník. Bílý dům nechtěl informace komentovat.

Zprávy však bagatelizoval mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina (71) Dmitrij Peskov (56). „Je evidentní, že se Bílý dům snaží všemi pravdami a nepravdami dotlačit Kongres k hlasování o financování Ukrajiny. Jaké chytáky Bílý dům chystá, uvidíme,“ řekl na tiskové konferenci. Neznělo to však, že by vývoj takových zbraní výslovně popřel.

Politici v pohotovosti

NYT také uvedl, že Amerika již o novém možném nebezpečí informovala své spojence v NATO. „Spojenci pravidelně konzultují a sdílejí hodnocení bezpečnostních hrozeb. Očekáváme, že v této věci budou ze strany USA informováni v nejbližší době,“ sdělil zatím Blesku Daniel Drake, mluvčí ministerstva zahraničí.

Tématem se včera zabývali také ministři Severoatlantické aliance v Bruselu. „Velvyslankyně USA nám slíbila, že po jejich analýze nám Spojené státy poskytnou relevantní informace. Pokud by Rusko skutečně zbraně ve vesmíru umístilo, bylo by to naprosto bezprecedentní porušení mezinárodního práva,“ uvedla pro Blesk ministryně obrany Jana Černochová (50, ODS).

Sovětský svaz i USA roku 1967, stejně jako většina světa, podepsaly tzv. Kosmickou smlouvu. Ta předpokládá mírové využití kosmického prostoru a explicitně tam zapovídá zbraně hromadného ničení včetně atomových. Na druhou stranu, Rusko už ukazuje, že tak úplně vážně nebere ani jiné podobné smlouvy o omezování různých zbraní. A jako orbitální zbraně se dají využít i družice schopné přesného manévrování a dohánění jiných družic - jakmile přesně sladí oběžnou dráhu, je už malý rozdíl, zda svůj cíl pozorují, opravují, nebo špehují či sabotují. Právě takové už Rusko v nedávných letech testovalo, k nelibosti západních představitelů.

Na dotazy Blesku odpovídal Bohumil Doboš, který se na Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK věnuje astropolitice.

O jakou zbraň či schopnost může nyní jít?

„Zprávy jsou protichůdné. První se objevilo, že by to měla být jaderná zbraň, to znamená nějaký nosič, který by měl jadernou hlavici a mohl by způsobit škody na orbitě. Jinde se zase hovoří o tom, že by to měla být zbraň s jaderným pohonem, což by samozřejmě nebylo tolik destruktivní. Ale to není v tuhle chvíli jasné.“

Protisatelitní zbraně už existují. Proč nasazovat jádro?

„Když tam odpálíte jadernou zbraň, tak jste schopni zlikvidovat větší množství satelitů najednou. Teď se samozřejmě dá spekulovat o účinnosti – jadernou zbraní ve vesmírném prostoru neničíte satelity tlakovou vlnou, jelikož tam není atmosféra, ale radiací. Satelity jsou proti radiaci samozřejmě chráněné kvůli tomu, že jsou vystaveny slunečnímu záření a dalším zdrojům radiace. Takže vlastně není jisté, jak moc účinná by ta zbraň byla, ale rozhodně by došlo k mnohem masivnější destrukci, než jak je tomu u těch jiných protisatelitních systémů.“

Co to znamená pro válčiště budoucnosti?

„Vesmír je rozhodně jednou z domén, kde už teď probíhají válečné operace, akorát, že primárně v kybernetickém prostoru nebo pomocí elektronického způsobu boje. Tenhle typ systému dává smysl, jen pokud by došlo k nějakému rozsáhlejšímu konfliktu typu NATO, Rusko, Čína a podobně. Jinak ta destrukce je tak masivní i pro všechny zúčastněné, že tím automaticky likvidujete i své vlastní systémy.“

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. února 2024 13:47 )

Přesně. Stačí se podívat na naši vládu.

krapotkin ( 16. února 2024 13:45 )

Bát se nemusíme. Kamarádi v NATO z Británie už mají laserový kanón na sestřelování družic.

verka1 ( 16. února 2024 13:22 )

Dědkovi je přes 70 let a zabil mladého tatínka od rodiny Navalnyj.
Kdy už Putin vypadne z okna a bude pokoj.

fesak2 ( 16. února 2024 12:37 )

ta S***ě zabila Navalného! Patří před tribunál za všechny statisíce mrtvých! Největší Zrůda současnosti

žanyn ( 16. února 2024 12:26 )

A jaksi se neříká kterého. Ono je jich dnes na celém světě a v každém státě kvantum, jak vidno i z příspěvku....

Zobrazit celou diskusi