Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Upálená žena, ubodaný taxikář, rozsekaný učitel: Jaké zákeřné vraždy musely soudy loni rozplétat!?

/
  • Jaké vraždy musely pražské soudy v roce 2023 řešit? (ilustrační foto)
    2. ledna 2024 ● 05:00

    Pražské soudy v roce 2023 rozplétaly nejednu nechutnou vraždu. Loni i předloni se kvůli penězům, ze žárlivosti, ale potrestaná byla i matka narkomanka, která ihned po porodu uškrtila svého novorozeného chlapečka. Jde přitom i o takové případy, k nimž došlo za předloňský rok. Největší zvěrstva se však udála jen pár dní před koncem roku. V půlce prosince došlo k vraždě muže a jeho dvouměsíční dcerky v Klánovicích a jen o pár dní později stejný šílenec zastřelil 14 lidí, mezi nimi několik svých spolužáků, ale střílel i do pegagogů na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. V posledních dvou případech soud neproběhne však, masový vrah si vzal život.

  • 1.

    Upálení bývalé družky

    Martina N. poslal soud za dvojnásobnou vraždu za mříže na 19 let
    Autor: Veronika Foltová

    Městský soud v Praze poslal v půlce února na devatenáct let za mříže Martina N. (48), který v březnu roku 2022 poblíž ulice K Barrandovu v Praze 5 podpálil dřevěný přístřešek, kde se v tu dobu nacházela jeho expřítelkyně s jiným mužem. Soud ho uznal vinným z dvojnásobné vraždy, kterou spáchal s rozmyslem. Martin N. odmítl odvolání s tím, že s verdiktem soudu je smířený a souhlasí s ním.

  • 2.

    Kláru zabil její stalker

    Kriminalisté pátrali po Petru K. v souvislosti s vraždou Kláry M. v pražském hotelu.
    Autor: Policie ČR

    Pohřešování Kláry M. nahlásil její partner policii, když se z Prahy nevrátila ze služební cesty. „Naposledy se mu telefonicky ozvala z pracovní cesty ve čtvrtek 2. února kolem 19. hodiny s tím, že se vrátí následující den, tedy v pátek 3. února,“ uvedli policisté, na něž se partner Kláry M. obrátil v sobotu ve dvě ráno. Přítelkyni se nemohl dovolat, mobil měla vypnutý. 

    V sobotu policisté našli mrtvou Kláru M. v jednom z hotelů v centru Prahy, podle informací Blesku konkrétně v ulici Na Poříčí. Policie v souvislosti se zabitím pohledné blondýnky rozjela pátrání po dvaačtyřicetiletém Petru K., se kterým se měla přes rok scházet.

     

    Podle slov Klářiny blízké kamarádky spolu měli toxický vztah. „Od třetího měsíce vztahu se ho snažila zbavit, protože ji pronásledoval, dokonce jí pod auto dával sledovací zařízení. Dělal jí žárlivé výstupy a vyhrožoval,“ popsala CNN prima NEWS kamarádka zavražděné ženy. Jen o pár dní později našli v hotelu ve Wroclavi polští policisté tělo i Petra K., který se zřejmě zabil. Policie případ proto odložila.

  • 3.

    Vraždili pro peníze

    Filip K. (30) a Ladislav T. (24) zavraždili spolubydlícího kvůli autu. K činu se ve čtvrtek přiznali
    Autor: Renata Matějková

    Městský soud v Praze poslal v září Ladislava T. a Filipa K. na 15 let za mříže za vraždu jejich spolubydlícího. Oba muži vraždu svého spolubydlícího nijak netajili, k činu se přiznali hned při první příležitosti. Podle svých slov se k činu odhodlali během večírku, kdy v casinu utráceli své poslední peníze. 

    Po příchodu domů se v bytě na Praze 8 dne 29. března 2022 pokusili zavražděnému muži podstrčit pod nájemní smlouvou i smlouvu o přepisu vozidla tak, aby si ničeho nevšiml. Plán jim ale nevyšel, a tak se strhla potyčka. Jeden z obžalovaných mužů srazil poškozeného k zemi fackou, druhý se chopil polštáře a vší silou mu ho tiskl k obličeji. Filip K. mu při tom pro jistotu přidržoval ruce, aby se nemohl bránit. 

  • 4.

    Vražda taxikáře

    Ivan P. (26) je souzený za vraždu taxikáře. Ještě několik měsíců předtím se však vloupal do obchodu, kde nic neukradl
    Autor: Renata Matějková
     

    V listopadu loňského roku si od náhodného kolemjdoucího v centru Prahy nechal Ivan P. objednat taxi na Černý Most. Když jej řidič ve Štěpánské ulici nabíral, nemohl tušit, že má Ivan v kapse připravený nůž, ani že se právě vydává na svou poslední jízdu v životě.

    Video
    Video se připravuje ...

    Na Černé Mostě měl vyhodit řidič mrtvého muže z auta. Policie mají podezřelého, chytili ho na benzínové pumpě. (22. listopadu 2022) David Malík

    Jakmile řidič dorazil do cíle, šestadvacetiletý mladík neváhal a chladnokrevně zaútočil ze zadního sedadla, své oběti zasadil desítky bodných ran do obličeje, krku i zad. Tělo poškozeného poté jen pohodil na ulici, chopil se volantu a vyrazil na čerpací stanici, kde chtěl auto umýt od krve. Zakrváceného Ivana zde už však zadržela policie.

    Ivan P. (26) již od počátku řízení přiznává svou vinu, tvrdí však, že ve chvíli, kdy se rozhodl, že řidiče chladnokrevně ubodá, nebyl při smyslech. Duševní zdraví mladíka je v tuto chvíli u soudu klíčovým tématem. Mezitím, co první dvojice znalkyň označila Ivana P. za příčetného, druzí znalci zase tvrdí, že trpí paranoidní schizofrenií.

  • 5.

    Mord po vzoru orlických vražd

    Kateřinu M. našli policisté na dně slapské přehrady.
    Autor: Policie Čr, Facebook

    K otřesné vraždě došlo na začátku února letošního roku. Právě od té doby byla postrádána Kateřina M. (†48), která žila se svým partnerem i jeho synem (39) v Jevanech u Prahy.

    Podle policistů ji obzvláště brutálně zavraždil právě syn jejího partnera – pravděpodobně kvůli finančím nárokům, neboť po její smrti zmizelo z jejího bankovního konta přes milion korun. Mnohem více zarážející však byl způsob, jak se těla zemřelé zbavil.

     

    Policistům její ostatky pomohli vyčenichat speciálně vycvičení psi Pita a Akim. Rozřezané na dně Slapské přehrady se nacházely 44 metrů pod vodou! Soud v tomto případě ještě nezačal, nicméně muži za tuto bestialitu hrozí až výjimečný trest!

  • 6.

    Matka feťačka zavraždila novorozeňátko

    Renata N. u soudu. (18. ledna 2023)
    Autor: Blesk.cz - Renata Matějková

    Narkomanka Renata N. (39) porodila zdravého chlapečka, ihned po narození ho však udusila, vložila do pytle na odpadky a pohodila vedle stanu v pražských Husových sadech, kde jako bezdomovkyně žila. Ke svému činu se u soudu přiznala, ten jí poslal do vězení se zvýšenou ostrahou na 15 let.

  • 7.

    Zoubková víla

    Magdalena Š. u soudu (15. května 2023)
    Autor: Blesk.cz - Renata Matějková

    Případ zubařky Magdaleny Š. (32) z Kutné Hory, která společně se svou kamarádkou Irenou S. (65) sprovodila ze světa samozvaného léčitele Richarda Š. (†50), svými okolnostmi připomíná scénář hororového filmu.

    Zavražděný Richard měl figurovat jako vůdce sekty. Svou smrt dal obviněným ženám jako příkaz. Členové sekty jej vnímali jako boha a poslouchali jej na slovo, jeden z nich si dokonce na jeho povel měl uštípnout malíčky na obou chodidlech. Soud s oběma ženami bude pokračovat i v novém roce. 

    V souvislosti s řáděním prapodivné sekty se navíc i středočeští policisté snaží objasnit dvě násilná úmrtí, ke kterým mělo dojít v lesích poblíž Českého Šternberku. Souviset měly s prapodivnými rituály, k nimž patřilo i brutální bití.

  • 8.

    Vraždící student s mačetou

    Jaroslav Ř. u soudu kvůli vraždě učitele v Michli. (20. ledna 2023)
    Autor: Blesk.cz - Renata Matějková
    Loni v únoru také proběhl soud se studentem Jaroslavem Ř., (20), jehož čin rovněž otřásl celým Českem. V březnu 2021 se vypravil na své učiliště v Pražské Michli, kde brutálně zavraždil svého učitele Jana K. (†74) mačetou! Soudce Tome Frankič mu původně za nechutnou vraždu nepravomocně uložil 12 let ve vězení s ostrahou. U soudu se přitom ukázalo, že student svých činů nelituje!

    Je mi upřímně líto, že měli (spolužáci – pozn. red.) takového učitele. Víceméně jsem se pro ně obětoval a ušetřil jsem jim práci,“ zaznělo například z jeho úst u soudu. Přestože státní zástupkyně Jana Murínová se podivovala nad shovívavostí soudu – požadovala trest vyšší – soudce svůj verdikt odůvodnil tím, že „je prokázáno, že obžalovaný se činu dopustil za snížené příčetnosti.“ Nakonec mu však soud při dalším líčením přece jen navýšil trest na 14 let odnětí svobody.

  • 9.

    Tragédie v Klánovicích

    Místo činu, 21. prosince 2023.
    Autor: Blesk:David Malik

    Tento případ se bohužel už k soudu nedostane. Přesto z jeho okolností doteď vstávají vlasy hrůzou. V půlce prosince došlo k nepochopitelné vraždě v Klánovickém lese. Martina (†32) a jeho dcerku (†2 měs.) v kočárku tu zastřelil stejný šílenec, který o pár dní později zabil 14 student na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Balistická expertiza prokázala shodu zbraně použité v Klánovicích se zbraní, kterou policisté našli v domě střelce z univerzity v Hostouni na Kladensku. Tomu navíc přičítají i násilnou smrt jeho otce.

    Šéf oddělení vražd pražské policie Aleš Strach prohlásil, že podezřelý ze střelby na fakultě figuroval v prověřované skupině podezřelých z Klánovic. Chybělo pár dní, aby se další tragédii zabránilo, uvedl. Vrah, který disponoval četným arzenálem střelných zbraní, se na FF UK sám zastřelil. 

  • 10.

    Masakr na filozofické fakultě

    Pietní místa v centru Prahy lidé navštěvovali i na Štědrý den
    Autor: ČTK / Krumphanzl Michal

    Čtvrtek 21. prosince se nesmazatelně zapsal do českých dějin jako den, kdy došlo k nejtragičtější masové vraždě. Vyšinutý střelec, který jen pár dní před tím, zabíjel v Klánovickém lese, zastřelil 14 studentů, pedagogů, dalších 24 jich zranil. Jednu ze zbraní, které měl v tu dobu u sebe, následně obrátil proti sobě a střelil se.

    Tato hrůzná událost, která se stala jen 4 dny před Vánoci, otřásla celým Českem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), označil útok za „bezprecedentní, příšerný, a šílený“. Vláda z toho důvodu vyhlásila i den státního smutku. Vlna solidarity s pozůstalými se však zvedla napříč republikou, bylo založeno několik sbírek, do kterých lidé během několika dní poslali desítky milionů.

     

    U pietních míst, které se v Praze ocitly před Karolinem, na náměstí Jana Palacha, přímo u budovy fakulty nebo dokonce u budovy Ústřední knihovny v Praze, se nahromadily tisíce svíček. Lidé na oběti šíleného skutku nezapomněli ani v poslední den roku 2023, kdy u Karolina doslova do dálky svítil »rybník« nahromaděných svíček.

    Ani v den příchodu nového roku lidé nezapomínají na oběti tragické události na Filozofické fakultě z minulého týdne. Před Karolinem se i na silvestra večer zastavují kolemjdoucí, aby oběti uctili krátkou chvílí ticha, nebo zapalením svíčky. Hoří téměř všechny svíčky, na které lze z kraje dosáhnout.
    Autor: Blesk
    Fotogalerie
    236 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy