Prakticky od zveřejnění tragédie se veřejnost ptala po sbírce pro pozůstalé, kam by bylo možné přispět. „Vnímáme váš zájem o informace ke sbírce pro rodinu a pozůstalé tragické události. Velmi si vážíme vaší vlny solidarity. I městská část je připravena pomoci. Od začátku jsou veškeré naše kroky koordinovány s odborníky z řad Policie a postupujeme plně podle jejich doporučení a instrukcí,“ uvedla koncem minulého týdne městská část Praha-Klánovice na svém webu.

Sbírka vznikla o tři dny později, na Štědrý den. „Jako komunita a přátelé rodiny z Klánovic chceme vyjádřit solidaritu s rodinou, která přišla o otce a malou dcerku. Tato tragická událost zasáhla celou společnost a ještě dlouho jí bude rezonovat. Myslíme na vás a nikdy nezapomeneme…“ uvedla Lucie Mattnerová, která je uvedena jako autorka sbírky.

Původní cílová částka byla půl milionu korun, jen během prvních dvou hodin však lidé poslali přes 600 tisíc. A peníze přibývají i na Boží hod vánoční a to prakticky každou minutu. Lidé přispívají nejčastěji několik stokorun, ale opravdu v hojném počtu. V pondělí 25. prosince dopoledne bylo číslo dárců rovných 9 tisíc a vybraná částka přes šest milionů, jen o pár hodiny později, kolem druhé hodiny odpoledne, bylo na kontě 7,8 milionu korun.

Někteří dárci svůj příspěvek doprovodili i kondolencí nebo povzbudivými slovy. „Hodně sil. Nechť již od života a lidí zažíváte jen a jen vlídnost a pochopení,“ uvádí Michaela. „Posílám hodně sil... upřímnou soustrast,“ napsala Veronika. Dle informací, které jsou uvedeny u sbírky, budou finanční prostředky použity na terapie a další potřeby rodiny pozůstalých.

Muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovicích nepochopitelně zavraždil v polovině prosince podle policie stejný střelec, jehož řádění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy si v minulém týdnu vyžádalo 14 mrtvých studentů a pedagogů.

Video
Video se připravuje ...

Bezpečnostně-pátrací akce v Klánovickém lese. (19. prosince) Aktu.cz

Fotogalerie
53 fotografií