Jedinou holou větu během soudního líčení pronesla Zoubková víla hned během prvního stání: „Nechci vypovídat.“ Od té doby odpovídá na dotazy soudkyně jen slůvkem „ne“. Ve středu se neudržela, když odborník na sekty uvažoval nad tím, proč si guru před smrtí nezvolil žádného nástupce. „Richard byl neuvěřitelný narcis. Myslím, že by nesnesl ani myšlenku na něco takového,“ vyjádřila svůj pohled na muže, kterého v minulosti milovala a plně mu důvěřovala.

Slza v oku obžaloby

„A vám moc děkuji…,“ dodala Magdalena Š. směrem ke znalci dopodrobna líčícímu fungování sekty. Všichni přítomní se zatajeným dechem hltali každé slovo, kterým objasňoval třeba i to, že takto ovlivnit se nechávají především inteligentní lidé. „Snad i státní zástupkyni jsem viděl zamáčknout slzu, když se mluvilo o hrůzách, které Richard Magdaleně dělal,“ řekl po Vojtíškově výslechu zubařčin obhájce Martin Bugaj.

Znalost každé myšlenky?

U soudu vypovídal i Arnošt M. mladší, bývalý člen sekty, který z ní dokázal odejít. „Nejdřív to byla skupina, která hledala vyšší pravdu. Ale čím dál víc se utahovala smyčka. Později už fungovali jako wehrmacht s führerem Richardem. Lidé mu byli naprosto oddaní,“ nastínil, proč se v roce 2019 odhodlal k odchodu. A měl co říct i k vůdcovu údajnému čtení v mysli. „Jeho znalosti o věrných? Prostě se ptal... Přišel člověk A, on se ho zeptal na člověka B. Přišel B, on se zeptal na C. Když se kruh opakoval, věděl o každém všechno. A my věřili v jeho nadpřirozené schopnosti,“ popsal jednoduchou, ale úspěšnou manipulaci.

Fotogalerie
45 fotografií