Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pochybnosti o zásahu? Rakušan chce, aby policie lépe komunikovala

Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
13:50

Policie i ministerstvo vnitra po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze vzhledem ke krizové situaci komunikaci zvládly. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Po policejním prezidentovi bude chtít, aby byla pro případ tragických událostí lépe nastavena komunikace s takzvanými měkkými cíli.

Při střelbě v budově fakulty v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku spáchal sebevraždu i pachatel, který byl podle policie studentem fakulty. Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia nezjistil pochybení v postupu policie při zásahu, do budoucna ale doporučil lepší krizovou komunikaci.

„Jsem ztotožněn s tímto závěrem a budu po policejním prezidentovi chtít, aby pro případ nedejbože podobných událostí byla lépe nastavena komunikace se školami, měkkými cíli, jejich představiteli, s lidmi zodpovědnými za bezpečnost v dané instituci,“ poznamenal Rakušan.

V pátek plánuje briefing pro novináře, na kterém shrne dění tohoto týdne - úterní policejní tiskovou konferenci, dnešní kulatý stůl na téma Legislativa v oblasti zbraní a střeliva ve Sněmovně i čtvrteční zasedání sněmovního bezpečnostního výboru.

Rakušan uvedl, že od prvních minut po příjezdu na místo měl závazek poskytovat srozumitelné informace v reálném čase, a to i premiérovi Petru Fialovi (ODS) nebo eurokomisařce pro vnitřní záležitosti Ylvě Johanssonové, kterou ubezpečil, že se nejedná o akt mezinárodního terorismu.

Vyvracely fámy

Vnitro a policie podle vicepremiéra zároveň okamžitě začaly vyvracet fámy a lži například o zastřelených policistech či národnosti střelce. Na poměry a krizovou situaci byla podle něj komunikace zvládnutá, na úterní tiskové konferenci policie poskytla maximální možné penzum informací. Policisté podle vicepremiéra narážejí i na zákonné limity a pohled státního zastupitelství, které neumožňuje v době vyšetřování zveřejnit některé detaily.

Podle Rakušana vzniknou manuály krizové komunikace nejen pro úřady, ale i pro zástupce jednotlivých vysokých škol, je nutné také hovořit o tom, jak se lépe metodicky připravit na ochranu měkkých cílů. Komunikace bude pokračovat, řekl. Zároveň podle něj psychologové z ministerstva vnitra tenhle týden pracovali s pedagogy FF UK.

Video  Tiskovka policie otázky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 11. ledna 2024 08:22 )

A Jurečka je toho důkazem. Hlavně že on, člen vlády, "dokázal" parádně "komunikovat" v den té tragédie a i pár další dnů poté....Ale je jasné, že takový Rakušan bude odvracet pozornost od "špatné komunikace" z vlády na policii....i tak se dá házet špína kolem sebe..... 👎

UFO1 ( 11. ledna 2024 08:21 )

Ministr vnitra, policejní prezident,velitel akce střelec jsou v hierarchii, pokud došlo k fatální chybě, nezajištení měkkého cíle proti nebezpečí neměli by zůstavat, Nemají sebereflexi? Jak se po informacích od proděkanů máme citit, když děti jdou každé ráno do školy?

UFO1 ( 11. ledna 2024 08:13 )

Měkký cíl,tedy škola zůstal nech­ráněn­,nein­formo­ván,a­si 700lidi, a to i přes informaci policejni hlídky, že do školy se blíží ozbrojený student,psychicky v nepořádku.
V normálním státě by opustil funkce řídící policista i ministr.
Co bude v ČR? Z vlády nikdo odejit nemůže, je tak slabá, že by to neustálá,policie se pochválí a otázky na dění před střelbou prostě vyignoruje.

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 02:58 )

ti šášové ve vládě jsou mimo a je jim to úplně jedno. A platy mají slušný. Jó pěkně nám kynou

Jirik-ta ( 11. ledna 2024 02:53 )

ČT24
Polský exministr odsouzený za zneužití pravomocí oznámil z vězení hladovku, PiS plánuje demonstrace ach ta naděje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa