Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanci řešili seškrtání důchodů, opozice bouří: Spát nepotřebujeme! Program prošel až po sedmi hodinách

Aktualizováno -
9. června 2023
07:42
Autor: ČTK, lig, Mii - 
8. června 2023
07:19

Sněmovna včera dala šanci zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasné důchody. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes 13 hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) připustil na tiskové konferenci před zahájením zasedání drobné změny v parametrech, to ale až v dalších čteních normy.

Zopakoval, že s opozicí, která avizovala podrobnou debatu, diskutoval o návrzích na několika jednáních. Od kritiků změn se mu podle něj nedostává vize, jak systém do budoucna konsolidovat. Uvedl, že opozice s cílem návrhu souhlasí, nelíbí se jí ale kombinace jednotlivých parametrů.

Důchodce nedáme, budeme bojovat, slibuje opozice

Vládní návrh změn v důchodech je podle předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše způsob, jak vzít penzistům peníze.  Důchody jsou podle Babiše pro ANO prioritou, aby měli senioři důstojný život. „Jsme, pokud chcete, populisti, protože vnímáme požadavky lidí, kteří nesouhlasí s vládou,“ dodal.

Také ANO počítá s obdobným postupem. „Z principu nám vadí, jakým způsobem vládní pětikoalice přistupuje k úsporám, opět přichází snaha penzistům sahat na jejich zasloužilé penze,“ uvedla šéfka poslaneckého klubu strany Alena Schillerová. Hnutí chce proti normě „bojovat v prvním čtení“. V záloze má hnutí ANO ale i pozměňovací návrhy.

Babiš se zaměřil ve vystoupení na kritiku počínání vlády v mnoha záležitostech. „Hlavní lež je, že nám hrozí bankrot,“ uvedl. Nynější kabinet by se podle něho neměl vymlouvat na vlády s účastí ANO, že mu přenechaly zemi ve špatné kondici. „Dluh je stále poloviční vůči dalším členským státům Evropské unie,“ poznamenal. Do vlády Petra Fialy (ODS) se předseda ANO opřel například také kvůli inflaci. Podle Babiše ji nezvládla, mohla proti ní podle něho bojovat například ohraničením cen elektřiny u výrobců. Vládě ale podle Babiše inflace vyhovuje, jde podle něho o inflační daň.

Předseda ANO pak mluvil například o údajné neschopnosti vlády čerpat evropské fondy. Vyzdvihoval naopak činnost kabinetu, který vedl. „Všechno, co jsme dělali, se snaží likvidovat,“ postěžoval si bývalý premiér. Obsáhle se věnoval také Evropské unii včetně českému předsednictví v její radě a vyzval k „vymetení zelených fanatiků z evropských institucí“.

Šéf poslanců SPD Radim Fiala řekl, že poslanci opozičního hnutí jsou připraveni dlouze mluvit. Pětikoalici budou vysvětlovat, že dostane důchodce velmi rychle do obtížné sociální a ekonomické situace. SPD chce bojovat, aby důchodci nepřišli o reálné příjmy, dodal. „Nemůžu říct, jak to bude dlouhé, ale poslanci jasně řekli, že chtějí vystoupit,“ uvedl.

Fiala nechtěl odhadovat, jak by se mohlo jednání protáhnout. „S ANO jsme strategii nekoordinovali, jen jsme si řekli, že důchodce nedáme,“ doplnil. Okamura řekl, že má „dost sil“ a „spát nepotřebuje“. „Je jedno, jestli tu budu přes noc nebo celý víkend. Budeme ze všech sil hájit zájmy příjemců důchodů, nic nedáme zadarmo,“ doplnil. Podle Schillerové dnes do Sněmovny dorazilo pět desítek poslanců jejího klubu a absolutní většina z nich vystoupí v úvodu schůze.

Výborný: Bude to náročná diskuze

Sněmovna si možnost nočního jednání schválila hned v úvodu, a to na návrh předsedy lidoveckého klubu Marka Výborného. Ten podotkl, že podle kuloárových informací je zřejmé, že poslance čeká náročná diskuse, předlohu je ale nutné posunout do dalšího kola projednávání. Návrh, podle kterého nynější jednací den skončí až v pátek těsně před 09:00, zdůvodnil také nejistotou, zda Sněmovna stihne novelu posoudit v prvním čtení do dnešních 19:00, kdy podle jednacího řádu končí doba pro projednávání zákonů.

Nyní plénum debatuje o návrhu programu schůze s jediným bodem. Vystupovat mohou jen řečníci s přednostním právem, jako první k pultu přistoupila předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová. Protože jde o mimořádnou schůzi, program není možné měnit ani upravovat.

Schillerová hovořila přes 40 minut, místopředseda ANO Karel Havlíček mluvil asi 20 minut. Po něm přistoupil k mikrofonu Okamura.

Jak se mají důchody změnit

Zpomalení valorizace a přísnější podmínky mají podle ministerstva práce a sociálních věcí přispět ke zmírnění propadu důchodového systému a snížení zadlužování. Důchody se navyšují pravidelně vždy od ledna. Nyní se zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Od příštího roku by to mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd, tedy stejně jako před rokem 2018.

Předčasný důchod by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit víc než dosud. Penze se skládá ze dvou částí. Solidární základní výměra je stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část valorizovat neměla.

Pokud by se ceny zvedly nejméně o pět procent od posledního přidání, měli by důchodci a důchodkyně stejně jako teď při mimořádné valorizaci dostat víc peněz. Pobírat by měli dočasný přídavek a zvednout by se jim měla i zásluhová část penze. O kolik procent by zásluhový díl v předchozím roce kvůli zdražování rostl, o tolik procent by bylo jeho běžné navýšení pak nižší.

Video  Ekonomka Danuše Nerudová o plánech na důchodovou reformu i ochrance kvůli vyhrožování  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

JaNat ( 10. června 2023 11:15 )

roxin Budoucí zakázky si už dávno rozebraly mocnosti. USA ještě nikomu nic nedarovaly, vždy chtěly na věci vydělat, stejně tak jako Británie či Německo. Česko opět jen utře. A to máme ke všemu na 10 let smlouvu o americké ochraně, která jim umožńuje u nás stavět, ale není uvedeno co, takže klidně základny, navíc smlouva říká, že pokud se US vojáci dopustí trestného činu nebudou podléhat české justici. Tvrzení, že budou je opět lež. Pro proamerické trolly - zdroje si dohledejte sami.

Uživatel_5337246 ( 10. června 2023 06:06 )

Poslancům leží v žaludku důchodci. Nám ostatním lidem lidem zase vadí nenažraní
poslanci, kteří jsou navíc hloupí a ženou
naší zemi do bídy.

Jirik-ta ( 10. června 2023 05:56 )

😘

Jirik-ta ( 10. června 2023 05:55 )

asi si tak viz videa níže
MARTIN KOLLER - Tohle se nemělo stát. Může být červen rozbuškou ohromného konfliktu v Evropě? (youtube)
Je možné už teď provádět platby "ve zlatě"? Jak se bránit ztrátě hodnoty měn? (youtube)

Jirik-ta ( 10. června 2023 05:52 )

MARTIN KOLLER - Tohle se nemělo stát. Může být červen rozbuškou ohromného konfliktu v Evropě? (youtube)
Je možné už teď provádět platby "ve zlatě"? Jak se bránit ztrátě hodnoty měn? (youtube)🧣😢😜

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa