Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jurečka pro Blesk o důchodech: Jak poroste penze? A jaké jsou další novinky?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Kopřiva, psp - 
12. května 2023
13:07

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro Blesk vysvětlil, co by měla přinést důchodová reforma. Novinkou je například možnost společného vyměřovacího základu pro manžele nebo registrované partnery. „V případě rozvodu má žena určitý benefit, který jí pro důchod zůstává i do budoucna,“ uvedl mimo jiné Jurečka. A jak vysoký by mohl být důchod?

„Když to vztáhnu k období po roce 2026, v příštích 10 letech na základě našich predikcí očekáváme, že průměrný důchod i s tím mírným zpomalením poroste zhruba o 10 tisíc Kč. To znamená, že nám vyroste z té hranice 21 a půl tisíce na úroveň 31 až 32 tisíc,“ řekl Marian Jurečka v rozhovoru pro Blesk. Současným důchodcům se podle něj budou důchody valorizovat o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd.

Novinkou v pobírání důchodu by mohl být společný vyměřovací základ pro manžele. Jurečka uvedl, že by do toho měli být zahrnuti i registrovaní partneři.

„Pokud se manželé první rok manželství rozhodnou a řeknou, my chceme mít společné vyměřovací základy na důchody, za daný rok vždy Česká správa sociálního zabezpečení automaticky zprůměruje jejich příjmy. Z toho vytvoří základ pro oba,“ popsal Jurečka. Dodal, že většinou je to právě muž, kdo má vyšší příjmy. Zažádat by si lidé mohli i zpětně, kdyby se pro společnou výměru rozhodli třeba po pár letech. 

„Má to dva klíčové pozitivní efekty. Ten první, velmi výrazný je ten, že statisticky muži umírají dříve, ženy ovdoví a jejich sociální situace se pak zhoršuje. Tento model pomůže vyvážit a nastavit lepší sociální zázemí pro ženy v důchodovém věku. Zadruhé v případě rozvodu má žena určitý benefit, který jí pro důchod zůstává i do budoucna,“ dodal ministr.

Pokud by z toho chtěl vystoupit jeden z manželů, v tom okamžiku společná výměra skončí. Stejně tak ho ukončí případný rozvod, přičemž předchozí doba zůstane do důchodu započítaná. Ocenit by Jurečka chtěl také matky. Místo tzv. náhradní doby, kdy se jim do budoucího důchodu počítá průměr předchozího a budoucího výdělku, by mělo jít o hodnotu průměrné mzdy v daném roce. Pokud by si vydělávala více, základ bude vyšší.

Video  Jurečka prezentuje důchodovou reformu: Všechny hlavní změny  - ČTK
Video se připravuje ...

Prema M ( 12. května 2023 23:08 )

jste lhář, Odstupte.
volby jste nevyhráli odstupte
neplníte volební sliby odstupte
nechováte se jako Sociální ministr odstupte
praktikujete trestný čin Bossing odstupte

havran2 ( 12. května 2023 19:38 )

Tento SLEPENEC , Fialová vláda dokáže jenom naslibovat ,že bude líp , ale skutek - utek ! ! !

maxpax ( 12. května 2023 19:38 )

A na další roky rovněž a zcela nepochopitelně dál počítá se schodkem 300 miliard. Tak asi ví, že tyhle úsporná opatření nepřinesou vůbec nic.Tedy Čechům nic nepřinesou..

maxpax ( 12. května 2023 19:33 )

Důchodci žijí nyní v důchodu v průměru 24 let. A to se naší vládě jeví jak bezbřehá rozcapenost.
Tak si určili, že to bude smět být maximálně 21,5 let.
Později možná dojdou k tomu, že lidem určí na život v důchodu 15 let, nějak trapně to zdůvodní, na to jsou machři. V tom je celý ten trik s tím, že nechtějí,aby lidé měli přesně stanovenou hranici odchod do důchodu. Údajně rozpočtově odpovědná vláda jedná s lidma jak se svýma otrokama
Navíc je určitě ještě další trik ukryt ve slovech "odpracované roky" a jindy užívají "sociální pojištění". To se ještě zas tak nějak mimochodem dozvíme

maxpax ( 12. května 2023 19:00 )

Musím to opravit, něco jsme mazal a dopadlo to blbě, ...
Už z nich vylezlo, že 40cátníci půjdou do penze později, a navíc přitom tvrdili, že 50sátníků se reforma nedotkne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa