Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku přibývá potíží s plynovými kotli: Desítky stížností! Kvůli jinému dováženému plynu?

Autor: amb, swp, ČTK - 
8. března 2023
11:23

Servisní firmy začaly v posledních týdnech evidovat případy častějšího zanášení plynových kotlů nečistotami. Technici zatím evidují desítky takových případů. Výrobci to podle nich přičítají zejména změně v dovozu plynu. Důsledkem zanášení může být jak horší výhřevnost kotlů, tak případně i jejich poškození. Samotná kvalita plynu by přitom měla odpovídat normám.  Firmy zákazníkům doporučují pravidelnou údržbu svých kotlů a případně i častější čištění. Desítky stížností registruje i ministerstvo průmyslu a obchodu, kterému velí Jozef Síkela (za STAN).

Dovoz ruského zemního plynu během ledna v Česku klesl na nulu, uvedl to ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela. Předtím se přitom spotřeba ruského plynu v Česku blížila sto procentům. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu ho však nahradil plyn z Norska a zkapalněný LNG plyn z Nizozemska, kam proudí z USA. Můžeme tuto změnu pocítit na plynových spotřebičích?

Anomálie neodhalili

Několik desítek stížností na ucpání plynových kotlů a v některých případech i jejich poškození v uplynulých dnech už zaznamenalo rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu, uvedl Síkela v pondělí.

Podle něj při kontrolách na vstupu plynu do Česka žádné anomálie v jeho složení odhaleny nebyly. Věc nyní řeší s Českým plynárenským svazem, společností Net4gas, která zajišťuje přepravu zemního plynu přes Českou republiku, a také Energetickým regulačním úřadem.

Plynárenský svaz: Nejde o plošný problém

Podle informací techniků je po celé republice zatím hlášeno několik desítek případů zanášení spotřebičů nečistotami. Český plynárenský svaz upozornil, že nečistoty se usazují hlavně na měděných instalacích, nejde však dosud o plošný problém.

„Šetřením distribučních společností bylo potvrzeno, že nečistoty v podobě sulfidu měďnatého nepřicházejí do odběrného místa plynovody, ale tvoří se až na odběrných místech,“ uvedl svaz ve zprávě, kterou dostala servisní společnost Seplyko.

Případů přibývá

Kvalita plynu ovšem podle svazu odpovídá normám. Svaz zároveň doporučil kontrolu a vyčištění všech sítek a filtrů nebo dodatečnou instalací nových filtrů.

„Máme informace od výrobců, že těchto případů přibývá,“ řekl ČTK Martin Šácha ze společnosti Plynoservis Jílek. Důsledkem ucpání kotlů podle něj často je například horší výhřevnost.

Jako nejrizikovější v tomto ohledu označil atmosférické kotle, které mohou při zanášení některých částí kotle hůř topit a navíc vynášet zplodiny. Zároveň však upozornil, že případy se mohou lišit podle toho, jak jednotliví zákazníci své kotle udržují.

Plyny z různých ložisek

„Obecně platí, že zemní plyn z různých ložisek a zdrojů se může v jednotlivých parametrech lišit,“ uvedl pro Blesk Zprávy Český plynárenský svaz. Klasicky se v každém zemním plynu nachází methan, etan, propan a butan, přičemž trochu různit se mohou právě procenta těchto složek. Záleží na tom, jestli je plyn ruský, norský nebo třeba katarský.

„Plyny z různých lokalit se odlišují svým složením, a tedy i vlastnostmi,“ řekl Blesk Zprávám autorizovaný inženýr v oborech Pozemní stavby a Požární bezpečnost staveb Václav Petráš. A například právě v plynu z Norska se nachází vyšší procento sirovodíku neboli sulfanu.

Některá plynová zařízení nejen v domácnostech podle Petráše mohla nedávno zaznamenat problémy, jako je třeba nízká výkonnost plynového sporáku, prý totiž byla nastavena na ruský plyn.

Norský plyn může stát za nestandardním chováním vafek nebo za zhasínáním hořáků. Sirovodík se při spalování mění na síranové soli, které mohou hořák a potrubí ucpávat, míní Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Pokud třeba zařízení nasává vzduch zvenku, podle Petráše hořák při překročení určité míry zanesení zhasne a je potřeba ho vyčistit. Týkat se to může také plynových ohřívačů teplé užitkové vody, uvedl. Zásadní je také materiál potrubí v kotli – k problémům by mohlo dojít u těch, kde se narozdíl od ocelových potrubí nachází měď.

ČKAIT ale dodává, že kvůli tomu lidé nemusí měnit hořák nebo kotel, pomůže třeba speciální filtr. Nemělo by jít o životu nebezpečnou situaci, spíš o nákladnou záležitost kvůli výměně součástky nebo čištění spotřebiče. Nové díly by měly podle komory odpovídat technickým požadavkům nizozemských nebo dánských trhů, které norský plyn využívají.

Plynaři mírní obavy

Řada plynařů však na problémy s plynovými spotřebiči kvůli norskému plynu zatím výrazněji nenarazila. „Šíří se i mezi plynaři, ale nic jsem nezaznamenal,“ uvedl Michal Nyč z Revize plynových zařízení, tlakových nádob a kotlů. Sám má podle svých slov trochu pocit, že někteří servisní technici záměrně plaší lidi, aby si nechávali čistit spotřebiče častěji. 

„A i kdyby to byla pravda, tak většina moderních spotřebičů mají v sobě instalovaná sítka, protože v trubkách jsou vždycky nějaká smítka, která by případné nečistoty zachytila a při pravidelném ročním servisu se stejně vyčistí,“ doplnil Nyč.

„V Praze, kde naše firma působí, se tento problém nějak výrazně neprojevuje. Respektive i v minulosti jsme občas řešili ucpání sítek regulátorů tlaku plynu, anebo výskyt křemičitanů na hořáku kondenzačních kotlů. Podle mě je problém spíš ve velké citlivosti na kvalitu plynu u nových kondenzačních kotlů,“ uvedl Michal Kott z Plyn partner s.r.o. Od některých výrobců dostal už asi před půl rokem jedinou oficiální technickou informaci, že se mají zaměřovat na vizuální kontrolu sítek u plynových armatur. Výraznější problémy než v minulosti ale nevidí.

 

Sulfan a etan

„Hodnoty a množství sulfanu se musí vždy pohybovat v limitech stanovených evropskými i českými předpisy. Společnosti zabývající se přepravou a distribucí plynu neevidují překročení těchto limitů,“ uvedl Český plynárenský svaz.

V rámci české plynárenské soustavy čítající okolo 3 milionů odběrných míst bylo podle ČPS zaznamenáno jen několik desítek případů, které souvisely s obsahem sulfanu v plynu. Nečistoty na odběrném plynovém zařízení a vnitřních rozvodech způsobila jeho reakce s měděnými částmi odběrného plynového zařízení i spotřebičů.

Dále se v norském plynu nachází také vyšší hladiny etanu, jak informovala Pražská plynárenská. „Norský plyn není složením identický s parametry zemního plynu z Ruska,“ uvedla.

Etan se v norském plynu nachází v rozsahu 7 – 9 procent, což je na hranici momentální maximální přípustné hodnoty. Distributor energie dodává, že vyšší obsah etanu by sice mohl způsobit zvýšení hodnoty spalného tepla, stále je to ale v rozmezí hodnot stanovených Řádem provozovatelů přepravní a distribuční soustavy.

Přestože hodnoty etanu nemají mít dopad na bezpečnou distribuci plynu, projevit by se mohl třeba na technologiích. Toho si však Stanislav Ryvola z Pražské plynárenské, který se problematickou zabývá, nevšiml. „O nějakém dopadu vyšších hodnot etanu na zařízení zákazníků jsem zatím od nikoho neslyšel. Část článku je určitě aktuální, co se týče výše hodnot etanu. Plyn se zvýšenou hodnotou etanu stále proudí,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

Technické informace o problematice mohou lidé získat od svých dodavatelů plynu, případně se zeptat výrobce spotřebiče nebo během jeho revize.  

Po ruské invazi se Norsko stalo největším dodavatelem zemního plynu do Evropy a role Norska nabyla v bezpečnostní politice nového významu.  Norsko se například bálo, že se Rusko bude snažit jeho energetický průmysl špehovat a vyvíjet tím tlak na dodávky energií pro Evropu. Sabotáže ale Norové nečekají, pokud Rusko nebude chtít situaci vyeskalovat.

Samo Norsko od ruské invaze na Ukrajinu získalo díky prodeji ropy a plynu rekordní příjmy, promítly se do toho i vyšší ceny energií. Odmítlo však nálepku „válečného spekulanta“.

Video  Síkela: Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 99 procent  - ČTK
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 8. března 2023 16:05 )

Na problémy, které přijdou s dovozem plynu s jiným složením, odborníci poukazovali celou dobu, co se střečkuje o tom, že ruský plyn nebrat, "protože"...Byli nazýváni dezin­formá­tory­...po­kud problémy budou, slízne to naše zaprodaná vláda s plnou polní. Nehledě na fakt, že se k nám dostává ruský plyn stejně, jen jinými cestami, namícháním s jinými typy a samozřejmě DRAŽŠÍ

žanyn ( 8. března 2023 13:44 )

Ono se nadarmo neříká, že blbýmu natlučou i v kostele...

trintin ( 8. března 2023 12:52 )

Kvalita plynu se velmi zhoršila. Sporák nejde zapálit a vaření trvá minimálně o 30% déle.

Zobrazit celou diskusi