Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S péčí a podporou prožít stáří doma: Seniory podporuje Nadace EP Corporate Group

Autor: red - 
14. února 2023
11:02

 Dožít ve svém domě nebo bytě, kde žije řadu let, kde zná sousedy a okolí... To si přeje velká část seniorů, ale ne vždy mají rodinu, která by jim mohla poskytnout potřebnou péči. V takovém případě je možné využít terénní sociální služby. A ty finančně podporuje Nadace EP Corporate Group.

Osobní asistence, pečovatelská nebo odlehčovací služba dokáže pomoci seniorům zvládnout samostatný život. Bohužel kvůli čekacím seznamům a nedostatku fi - nancí na dostatečný počet pracovníků nemohou organizace podporu poskytnout všem potřebným. Proto jedním z hlavních pilířů Nadace EP Corporate Group je podpora těchto vybraných služeb pro seniory. Vznik nadace a program podpory seniorů inicioval Daniel Křetínský, přičemž v minulém roce nadace rozdělila 23 milionů korun na péči o seniory.

Letos 108 milionů

„Jsme si vědomi potřeby posílit terénní služby pečující o seniory, do konce roku plánujeme rozdělit pomoc ve výši 108 milionů,“ popisuje výkonná ředitelka Nadace EP Corporate Group Petra Kačírková. Kromě podpory seniorů se nadace stejně intenzivně věnuje také podpoře pozůstalých rodin s nezletilými dětmi, kterým zemřel živitel a jsou ve finanční tísni.

Petra Kačírková, výkonná ředitelka programu Senior v nouzi Nadace EP Corporate. Petra Kačírková, výkonná ředitelka programu Senior v nouzi Nadace EP Corporate. | Blesk

Finance na kompenzační pomůcky

Jednou ze služeb, která byla podpořena, je nezisková organizace Komunitní centrum Říčany. Ta kromě jiného poskytuje již od roku 2006 podporu formou osobní asistence 45 seniorům v Říčanech a širokém okolí.

„Situace některých seniorů je opravdu složitá, jejich rodinní příslušníci žijí daleko, a takový senior se ocitá sám a v určité chvíli přestává samostatný život zvládat. Tehdy nastupujeme my a zajišťujeme každodenní péči. Protože naše kapacity jsou kvůli rozpočtu omezené, je pro nás jakákoliv podpora velmi důležitá,“ říká ředitelka KC Říčany Pavlína Šantorová Filková.

Kromě financí na nové pracovníky umožňuje Nadace EP Corporate Group nakoupit kompenzační pomůcky, přístroje, které ulehčují péči. „Z nadačního příspěvku zakoupíme i nezbytné kompenzační pomůcky, které nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Budeme je zapůjčovat našim klientům, což jim také ulehčí jejich každodenní život. Jde například o rotační sedátka do vany, židle do sprchy, jídelní stolky a chodítka. Chceme zakoupit i oxymetry, jelikož někdy vzniká potřeba vědět, jak je klient zásobován kyslíkem a jaký má tep,“ dodává Šantorová Filková.

Více o nadaci a jejích aktivitách najdete ZDE

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi