Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Upřímný příběh statečné ženy: Jmenuji se Žaneta a v únoru jsem ovdověla

Autor: Zpravodajové Blesku - 
10. ledna 2023
14:52

„Náš společný život byl dlouhý 30 let... Manžel umřel po krátké nemoci...“ Podobně začínají příběhy, se nimiž se setkává tým Nadace EP Corporate Group, která si jako hlavní směr pomoci vybrala podporu pozůstalých rodin s nezletilými dětmi. A s ní pomáhá i Blesk.

V říjnu nadace založená Danielem Křetínským (47) otevřela svoji pilotní grantovou výzvu To zvládneme pro pozůstalé rodiny, kterým zemřel jeden nebo oba rodiče nezaopatřených dětí. Rodina, která splnila kritérium 40 % ušlého rodinného příjmu kvůli úmrtí jednoho z živitelů, bude podporována po dobu 24 měsíců.

Výše nadačního příspěvku se odvíjí od počtu nezaopatřených dětí a dále od výše ztraceného příjmu zemřelé osoby. Do programu se přihlásilo celkem 82 žadatelů, přičemž podpořeno bude 59 z nich v celkové výši převyšující 34 milionů Kč. Paní Žaneta je jedna ze žadatelek o nadační příspěvek a tohle je její příběh.

"Moc nám chybí!"

„Jmenuji se Žaneta, je mi 48 let a letos v únoru jsem ovdověla. Manžel Libor umřel po krátké nemoci ve věku 48 let. Máme 2 syny. Starší syn Libor studuje na vysoké škole pátým rokem speciálního pedagoga. Mladší syn Vojta má 17 let, je nemluvící autista a navštěvuje soukromou speciální školu. Péče o něj je náročná. Náš společný život byl dlouhý 30 let a já věřila, že ještě dalších 30 let budeme spolu. Byl to nádherný život plný smíchu, radosti a lásky. Přišly i těžké chvíle, ale i ty jsme vždy spolu zvládli. Manžel oba naše kluky miloval, byli pro něj středem vesmíru. Hodně mi pomáhal jak s výchovou Vojty a péčí o něho, tak s celým chodem domácnosti. Moc nám chybí! Prožíváme s kluky těžké období, ale jsou to právě oni, kteří jsou mým hnacím motorem, abych žila dál. Mám veliké štěstí, že mám rodinu a spoustu přátel, kteří mi v tomto těžkém období pomáhají, a já jsem jim za to nesmírně vděčná.“

100 milionů pro rodiny

„Za každou žádostí o nadační příspěvek se skrývá konkrétní příběh, stejně jako v případě statečné maminky Žanety. Pomoc pozůstalým rodinám však tímto příběhem nekončí, v lednu nadace spouští pro rodiny celoroční grantovou výzvu se stejným názvem To zvládneme, na kterou bude alokována částka 100 mil. Kč,“ uvádí výkonná ředitelka Nadace EP Corporate Group Jitka Pražáková.

Nadace bude přijímat žádosti o nadační příspěvek pozůstalých jak ze sezdaných manželství, tak i od nesezdaných párů nezletilých dětí či prarodičů starajících se o děti zemřelých rodičů.

Nově budou moci požádat o nadační příspěvek i další rodinní příbuzní pečující v pěstounské péči o pozůstalé děti, tedy tety či strýcové nezaopatřených dětí nebo i zletilí sourozenci osiřelých nezletilých dětí či plnoleté sestřenice osiřelých dětí.

Více informací o nadaci a jejím programu pro Pozůstalé rodiny najdete na www.nadaceepcg.cz.

Video  Takhle operuje robot Da Vinci v nemocnici v Novém Jičíně.  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Wells ( 10. ledna 2023 18:35 )

Soukromá škola? A na to peníze má?

abil ( 10. ledna 2023 16:40 )

Take jsem ovdovela ve 38 letech a zustala sama se 4 detmi/17,15,7 a 8 mesicu. Bylo to pred 26 lety a dnes uz jsem babicka 8 vnoucatek. Bylo to tezke, prakticky mi nikdo nepomohl, ale zvladla jsem to. Nezili jsme v luxusu, ale deti nikdy nemusely stradat. Nejvice chybel tatinek, ktery s nami nemel moznost prozivat radosti i starosti a uzit si deti i vnoucatek, byl by skvely deda.

Moly28 ( 10. ledna 2023 16:23 )

Porodila jsem postižené dítě a jsem s ním 30 let sama. Kdo pošle peníze mně?! Já ani neměla to štěstí žít 30 let ve spokojeném vztahu se zdravými dětmi.
Sorry jako!

balcarova3 ( 10. ledna 2023 16:21 )

Ovdověla jsem před 20ti lety. V 38 letech jsem zůstala sama se 14ti letou dcerou.
Lehké to nebylo - ale musím říci že to jediné co mi nechybělo byly peníze. Plat jsem měla 6 tisíc a s vdovským a sirotčím důchodem jsme s dcerou neměli zrovna malé peníze. Dcera zvládla vystudovat střední i vysokou školu, doplatila jsem auto které jsme si ještě s manželem vzali na leasing a hlady jsme netrpěli.. Nevím kolik dnes dělají vdovské a sirotčí důchody ale nejspíš budou vyšší než před 20ti lety. Nechci být hnusná ale myslím že se s tím vyžít dá.

Zobrazit celou diskusi