Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skutečné životy: Brůna ze Studny kvůli roli vraha trpěl. Vysněný důchod mu sebrala těžká nemoc

Autor: mc - 
4. ledna 2023
05:00

Otec byl toho večera poněkud neklidný. I když tato věta v seriálu 30 případů majora Zemana nikdy nezazněla, snad každý okamžitě ví, o které epizodě se mluví. Patrně nejznámější díl Studna je i po 45 letech od uvedení v televizi ikonou československé socialistické kinematografie. Zneklidňující až hororový příběh natočený podle skutečných událostí k dokonalosti dovedl kromě režiséra Sequense zejména představitel starého Brůny Jaromír Crha.

Crha se původně vyučil slévačem a tuto práci i vykonával na Kladně, kde zároveň hrál v ochotnickém divadle. Nakonec se kariéře herce začal věnovat profesionálně a od roku 1953 až do své smrti účinkoval v jihlavském Horáckém divadle. Párkrát se objevil i ve filmech, proslavila ho - a podle jeho slov možná až příliš - role v 30 případech majora Zemana.

Video  Skutečný život Brůny z 30 případů majora Zemana. Nahluchlý podivín zemřel před vysněnou penzí  - Videohub
Odemknout video

Režisér Jiří Sequens si ho všiml při natáčení dílu Pán ze Salzburgu na jihlavském náměstí, kde Crha postával poblíž a sledoval natáčení. Připadal mu prý jako zajímavý typ. Obsadil ho jako pomateného otce Brůnu, který zavraždil manželku sekerou, syna shodil do studny a sám pak spáchal sebevraždu. Crhovi se podařilo šíleného Brůnu ztvárnit dokonale - houpání sem a tam se sekerou v ruce dokonce

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.