Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Nikdy jsem se za vlast tak nestyděl.“ Ruský diplomat v OSN končí, obul se do Lavrova i Putinovy jachty

Autor: ČTK, mav - 
23. května 2022
15:47

Představitel ruské mise při OSN v Ženevě odstoupil kvůli nesouhlasu s válkou na Ukrajině. Vyplývá to z dopisu, který Boris Bondarev zveřejnil na sociální síti LinkedIn. Prý se za svou zemi nikdy nestyděl více. Pokud se zpráva potvrdí, bude Bondarev patrně prvním ruským diplomatem, který se oficiálně vzdal funkce kvůli invazi na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí v Moskvě se k případu zatím nevyjádřilo.

„Za dvacet let své diplomatické dráhy jsem sledoval různé zvraty naší zahraniční politiky, ale nikdy jsem se za svou zemi tak nestyděl jako 24. února tohoto roku. Putinem rozpoutaná agresivní válka s Ukrajinou, a vlastně s celým západním světem, je nejen zločinem proti ukrajinskému národu, ale pravděpodobně i nejtěžším zločinem proti národu ruskému, tučné písmeno Z škrtá všechny naděje a vyhlídky na prosperující svobodnou společnost v naší zemi,“ stojí ve vyjádření na LinkedIn.

„Ti, kteří tu válku zpunktovali, chtějí jediné – zůstat věčně u moci, žít v pompézních nevkusných palácích, plavit se na jachtách výtlakem i cenou srovnatelných s celým ruským námořnictvem, užívat si neomezenou moc a totální beztrestnost,“ obul se do vládců Ruské federace. „Jsou za to ochotni obětovat, kolik jen životů bude potřeba. Tisíce Rusů a Ukrajinců už kvůli tomu zemřely.“

Podle webu OSN v Ženevě působil Bondarev jako poradce ruské stálé mise. V diplomatických službách byl podle svých slov 20 let. „Bohužel, za těch dvacet let se míra lží a neprofesionality v práci ministerstva zahraničí neustále zvyšuje,“ uvedl v prohlášení.

Podle Bondareva se ruské ministerstvo zahraničí již nevěnuje diplomacii, ale „rozsévání lží a podněcování války a nenávisti“, srovnatelnému s klišé sovětské propagandy 30. let. „Ministr Sergej Lavrov je dobrou ilustrací degradace tohoto systému. Během 18 let se z profesionála a vzdělaného intelektuála, jehož obdivovali mnozí mí kolegové, stal osobou neustále šířící rozporující si vyjádření a hrozící světu (i Rusku!) atomovými zbraněmi,“ dodal.

Bondarev by prý rád pokračoval ve své kariéře diplomata, což by se však nyní rovnalo vlastizradě. Je tak otevřen novým pracovním příležitostem.

Začátkem dubna vyzvalo české ministerstvo zahraničí ruské diplomaty, aby se dále nepodíleli na zastupování ruského politického vedení, které se rozhodlo provést „apokalyptickou destrukci“ svého souseda. Ruské vyslanectví v Ženevě v reakci na to ironicky poděkovalo za „velkorysou nabídku“ a dodalo, že ruští diplomaté mají svědomí dostatek.

22:58
Dnes

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
Dnes

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
Dnes

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa