Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Finští traktoristé zareagovali na ruské vojáky u hranic: Vyrazili jim naproti!

Autor: yks - 
19. dubna 2022
20:17

Svět se baví nad virálním videm pocházejícím z Finska, u jehož hranice byly zachyceny podezřelé pohyby ruské vojenské techniky. Tamní zemědělci si to nedali líbit a vyrazili vstříc armádě, která už bezmála 2 měsíce decimuje mírumilovné obyvatele Ukrajiny. Video „konvoje“ finských traktoristů mířících vstříc „nepříteli“ válcuje sociální sítě.

Rostoucí napětí mezi Ruskem a evropskými zeměmi demonstrovaly i podezřelé pohyby ruské vojenské techniky na hranicích s Finskem. 12. dubna vyšly najevo zprávy, že tam Putinův režim zřejmě přesunuje své mobilní raketové systémy pobřežní ochrany. Rusko tak mohlo reagovat na zprávy, že chce Finsko vstoupit v létě do NATO, dříve mu kvůli tomu vyhrožovalo.

To ale nenechalo chladnými finské farmáře, kteří dali jasně najevo, jak podle nich dopadne případný pokus Ruska Finsko zastrašit, či ovládnout. V návaznosti na slavná videa zachycující jejich ukrajinské kolegy odvážející ruskou bojovou techniku, zveřejnili video, na kterém se svými traktory míří k hranici. Vtipné záběry se rychle staly virálními a jsou masově sdíleny na sociálních sítích.

V zemi, která má s ruským sousedem své vlastní špatné zkušenosti, sílí podpora vstupu do NATO. „Zdá se, že Finové se už rozhodli a naprostá většina z nich je pro vstup," prohlásila finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová.

Podle průzkumů veřejného mínění takový krok podporuje 60 až 70 procent Finů, před ruskou invazí na Ukrajinu byla pro vstup do NATO jen zhruba čtvrtina respondentů. Zhruba polovina z 200 poslanců finského parlamentu již oznámila, že vstup do vojenské aliance podpoří. Proti se vyslovilo pouhých 12 zákonodárců.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského. Je podezřelý z nezákonného nákupu státních pozemků, píše Ukrinform.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinu čeká mohutný útok. Fiala o válce: Je to tragédie! A Vystrčil v Kyjevě  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa