Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rozpojení Spojených sil pro Prahu? Podle STAN k tomu není důvod, primátorem ale nesmí být Pospíšil

Aktualizováno -
19. ledna 2022
15:41
Autor: jza - 
19. ledna 2022
05:15

Letos na podzim budou Pražané vybírat nové vedení magistrátu i městských částí. Politické strany už začaly vyjednávat o možných koalicích. Otazník se vznáší hlavně nad pokračování projektu Spojených sil pro Prahu, který tvoří TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Už loni se po úspěchu koalice SPOLU v parlamentních volbách začalo mluvit o tom, že by ve stejné sestavě mohly strany kandidovat i na magistrát. Znamenalo by to, že Spojené síly by se nejspíše rozpojily. Předseda pražské organizace hnutí STAN Petr Hlubuček, který je také náměstkem primátora, si myslí, že pokud by Starostové šli do voleb sami, je to šance přetáhnout TOP 09 proevropsky smýšlející voliče, které by mohla odradit k EU spíše kritická ODS. Spojeným silám pro Prahu by se přesto nezdráhal dát šanci pro další volební období. Možnou spolupráci nevyloučil ani Jiří Pospíšil (TOP 09). V obou případech to však má svá „ale“.

S tím, že by mohla vzniknout pražská varianta koalice SPOLU, tedy ODS, TOP 09 a lidovců, přišli šéfové stran už loni po volbách. Po novém roce se začalo mluvit o tom, že na stole je i pracovní verze memoranda o spolupráci. Jako jeden z argumentů zaznělo i to, že v této sestavě v Praze v parlamentních volbách koalice dostala 40 procent hlasů.

Volání po pravicových řešeních?

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil už dříve zmínil, že to vidí jako volání občanů po pravicových řešeních. Proto má smysl o pražské variantě SPOLU uvažovat. Obdobně hovořil i nový předseda pražské ODS Marek Benda. Pro TOP 09 by to ale znamenalo rozchod se Starosty, se kterými do posledních komunálních voleb kandidovali jako Spojené síly pro Prahu. Spolu s Piráty a Prahou Sobě následně vytvořili vládnoucí koalici.

Podle místopředsedy hnutí STAN a europoslance Stanislava Polčáka bylo pro Starosty trochu překvapivé, že předseda TOP 09 Pospíšil zahájil vyjednávání s ODS. Spojené síly jsou podle něj úspěšnou koalicí, která může fungovat i v dalším volebním období a je tu i velká šance, že by uskupení mohlo volby vyhrát. „Spojujeme podobný typ voličů, kteří jsou středoví, liberální a proevropští, to je pro nás významná hodnota,” řekl pro Blesk.

Přetáhnou voliče TOP 09?

ODS by se podle něj dala označit ve vztahu k Evropské unii jako spíše kritická. Podobně se po posledním jednání vyjádřil i Petr Hlubuček. „Pokud se pražská organizace proevropské TOP09 rozhodne pro koalici s protievropskou ODS, máme velkou šanci oslovit pražské voliče TOP09,“ uvedl.

Na stole jsou tedy zatím obě varianty. Podle Polčáka by se měla spolupráce v současné koalici Spojených sil zhodnotit. Chystá se ještě další jednání. Domnívá se také, že partnerství se STAN může být pro TOP 09 podstatně výhodnější než s ODS, která pravděpodobně bude chtít obsadit první místo kandidátky a tím pádem mít svého kandidáta na primátora.

Kdo bude lídr? 

Spolu se Starosty by naopak měli šanci na to obsadit první místo kandidátky. „Nabízíme, aby kandidátem na primátora byl zástupce TOP 09,“ uvedl Polčák. Má to však svá úskalí. Na jméně se ale musí obě strany shodnout. STAN už s předstihem avizuje, kdo kandidátem být nemá. Výhrady totiž míří k předsedovi Jiřímu Pospíšilovi, pro kterého je podle Starostů dost náročné skloubit pozici europoslance a pražského zastupitele.

Podle Petra Hlubučka byla poslední schůzka věcná a bude záležet na tom, jak se nakonec rozhodne pražská organizace TOP 09. Dokáže si představit, že by hnutí nakonec do voleb šlo i samostatně. Zmínil ale, že by stálo pokračovat ve společné práci na velkých projektech, na kterých Spojené síly pracovaly, jako je například výstavba metra D, rozvoj družstevního bydlení nebo přechod na obnovitelné energie.

Pospíšil: Rozhodnutí neleží jen na mně

Spolupráci se STAN si v minulosti Jiří Pospíšil chválil. Také on veskrze nevylučuje, že by mohla pokračovat. Přesto je spíše nakloněný předvolební spolupráci s ODS, s nimiž má TOP 09 programovou shodu.

„Jsem pro spolupráci s hnutím STAN, je ale otázkou, jestli má být formou předvolební koalice, nebo se bude jednat o spolupráci povolební. Pro nás je totiž důležité, co to přinese Pražanům. TOP 09 nechce zavádět mýto, ani nechce Pražanům omezovat vjezd autem do centra. A na tom se se STAN neshodneme,” sdělil Pospíšil pro Blesk.

„Já osobně preferuji, a celou dobu to i veřejně říkám, variantu úspěšného projektu SPOLU, kdy spolupracují 3 pravicové strany. O konečném výběru případného koaličního partnera však nerozhoduji já, ale třicetičlenný krajský výbor TOP 09. Ten posoudí, která varianta je pro TOP 09 a hlavně pro Prahu, ideální,” uzavírá.

Video  Jiří Pospíšil: TOP 09 chce tvrdší tresty pro tyrany zvířat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

panda82 ( 4. května 2022 10:16 )

To jsou rady o tom snad rozhodnou voliči nebo né, co tam už máte za pikle, to budete volební lístky s jeho jménem házet do koše, no jo STAN a její metody

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa