„Zdeněk Hřib je příkladem primátora, který tvrdě pracuje, aby se každý měl lépe a naslouchá potřebám a návrhů občanů,“ říká o něm desetistránková zpráva, kterou organizace Mayors of Europe označuje jako analýzu jeho práce v posledním roce. Mezi jejich top 5 politiků v čele metropolí zemí EU se dostal také primátor Bratislavy Matúš Vallo nebo primátoři Hamburku, Helsinek a Athén.

V textu Hřiba chválí například za rozvoj cyklodopravy nebo za to, že se Praha přihlásila k tzv. klimatickému plánu. Sám primátor k tomu na sociální sítí uvedl, že ocenění vnímá jako „motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou“.

Na webu ale řadu lidí zaujalo, že na stránkách jsou v sekci o této platformě objevují fotografií lidí z fotobank, kteří mají reprezentovat ohlasy čtenářů nebo návštěvníků webu. Například pana Edgara lze najít na stránkách iStock s popiskem „Pohledný chlap se usmívá v horách“. V metadatech webových stránek, na kterých je ocenění prezentováno, lze vysledovat fotografickou adventní soutěž pořádanou v Chorvatsku. Samy webové stránky také budí určité rozpaky.

Nikomu jsme nezaplatili 

Brzy se proto někteří politici začali ptát, o co vlastně jde a jestli za to Praha webu třeba nezaplatila. „Jak to tedy s tím vašim oceněním je? I media by zajímalo kolik tahle “víkendová sranda” daňové poplatníky stála? Já stále doufám, že nic,“ psal na Twitteru opoziční zastupitel z hnutí ANO Ondřej Prokop. „Primátor Prahy se chlubí něčím, co vzbuzuje podezření. To mu jeho masa poradců neumí zkontrolovat?“ ptal jeho stranický kolega Patrik Nacher.

Jeden z primátorových poradců Martin Štěrba na jejich dotazy i odpověděl. „Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce starostů a primátorů v EU od Paříže po Ostravu,“ uvedl Hřibův poradce, který politiky ujistil, že Praha ani Piráti za to nic nezaplatili.

Kdo jsou autoři?

Na dotaz Blesk.cz tým Mayors of Europe odpověděl podobně. Popisuje se jako nevládní organizace, jejíž cílem je sledovat pozitivní příklady příklady ve vedení evropských měst. Na dotaz, kdo jsou autoři analýz odpověděl tým webu, že ho vytvořil jejich redakční tým, který vybral pět primátorů.

Ti podle nich vystupují z řady díky svým aktivitám a úspěchům. Jako hlavní zdroj pro svou analýzu také označují své vlastní články, které v průběhu roku věnovali jednotlivým politikům nebo městům. Žádná konkrétní jména neuvedli.

Fotogalerie
16 fotografií