Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinka u Ratha jen pár dní po propuštění z vězení: Stal se z něj ombudsman

Aktualizováno -
17. ledna 2022
14:22
Autor: trm, ČTK - 
13. ledna 2022
21:08

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který teprve v úterý opustil věznici v Brně, kde si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu za korupci, dostal novou funkci. Stal se pacientským ombudsmanem pro Prahu a střední Čechy v rámci Svazu pacientů. Právě tato organizace žádala o Rathovo podmínečné propuštění. Mimo to bude ještě nějakou dobu dojíždět do věznice, plánuje i práci v ordinaci v Hostivici.

„Svaz pacientů ČR jmenuje MUDr. Davida Ratha pacientským ombudsmanem pro střední Čechy a Prahu,“ uvedl svaz. Jmenování se uskutečnilo v pondělí 17. ledna v restauraci v Hostivici, kde Rath žije.

Rath opustil věznici v úterý před polednem, za mřížemi strávil tři a půl roku. Novinářům řekl, že bude do brněnské věznice ještě několik týdnů dojíždět jako lékař na částečný úvazek. Do politiky se vrátit nechce. „Práci bych měl dělit mezi zdejší ordinaci a zdravotní středisko a internu v brněnské vazební věznici,“ uvedl Rath po propuštění. Dodal, že ve věznici by měl pracovat dva dny v týdnu a plánují tam pro něj i noční služby.

Rath si odpykal polovinu ze sedmiletého trestu. O jeho propuštění v neveřejném jednání rozhodl Krajský soud v Brně, který zamítl stížnost státní zástupkyně proti Rathovu podmíněnému propuštění se zkušební dobou sedmi let.

Svaz pacientů podal návrh na propuštění, protože podle jeho prezidenta Luboše Olejára má Rath, stejně jako každý jiný občan po odpykání poloviny trestu ve vězení, právo žádat o propuštění.

Rathovi zbývá doplatit pět milionů korun z desetimilionového peněžitého trestu. Podle jeho advokáta Romana Jelínka se placení nevyhýbá. 

Ratha policie zadržela v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy Rath dostal sedmiletý trest vězení a také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha loni potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud, a to v dubnu.

Video  Rath po propuštění z vězení: Budu pracovat jako lékař, politiku neplánuji  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

hejhej ( 19. ledna 2022 14:09 )

Z podvodníka ombudsman ????

diskutujici ( 18. ledna 2022 05:56 )

Teda měl jsem za to, že v takových funkcích musí člověk mít čistý trestní rejstřík?

padrino ( 17. ledna 2022 23:34 )

Tak to se mu úplatky v krabici od bot jen pohrnou.

hafblaf ( 17. ledna 2022 19:25 )

U nás nekradeš - nemáš.

padrino ( 17. ledna 2022 17:38 )

Jmenování se uskutečnilo v pondělí 17. ledna v restauraci v Hostivici, kde Rath žije.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa