Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Omikronu nikdo neunikne, tvrdí český vědec. Na podzim se možná vrátí, nadějí je nový lék

Autor: ČTK - 
13. ledna 2022
14:45

Variantě omikron se nikdo nevyhne a každý ji potká. Je možné, že omikron se na podzim vrátí, protože imunita, kterou lidé nyní získají, vydrží méně než rok. V rozhovoru to řekl Evžen Bouřa, strukturní virolog z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (AV ČR). Rozhovor ČTK poskytla AV ČR. Hlavní zbraní proti covidu zůstane očkování, farmaceutické firmy už vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než nyní používané očkovací látky, dodal Bouřa.

Virolog předpokládá, že nynější vlna covidu, jež byla způsobena variantou omikron, v Česku skončí na konci února, možná dříve. „Je třeba říct, že omikronu se nikdo z nás nevyhne, každý ten virus potká. A je lepší ho potkat očkovaný než neočkovaný,“ řekl Bouřa.

Video  „Neopatrné a riskantní.“ Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data.  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Stejně jako loni se pandemie v létě utlumí a na podzim se podle virologa vrátí. Na dotaz, zda se dá na podzim čekat jiná varianta koronaviru, Bouřa řekl, že se to nedá vyloučit. „Ale možná se jen znovu vrátí omikron, protože imunita, kterou získáme, vydrží pravděpodobně méně než rok, takže příští zimu budeme zase připraveni se znovu nakazit,“ konstatoval.

Pfizer chystá lék účinnější než vakcíny

I nadále podle virologa zůstane hlavní zbraní proti covidu očkování. Ti, kteří se budou chtít nechat očkovat, se podle něj budou muset nechat přeočkovat před každou zimou. Tedy podobně, jako se tomu děje u očkování proti chřipce. Vakcína na chřipku se každý rok mění, protože i samotný virus chřipky se neustále vyvíjí.

Bouřa připomněl, že firma Pfizer, která stojí za jednou z používaných vakcín, připravuje očkovací látku na variantu omikron. Ta by podle virologa měla být mnohem účinnější než nyní používané vakcíny. Na vakcíně přizpůsobené variantě omikron údajně pracuje také další výrobce, americká společnost Moderna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Kamyl ( 14. ledna 2022 08:06 )

Omikronu nikdo neunikne, tvrdí český vědec.
Delta si najde úplně každého ,tvrdil Ludvík řed. nemoc. Motol
... a lidi si potom najdou vás vy bezmozci !!!!!

apoho ( 14. ledna 2022 06:45 )

Ty farmaceutické firmy jsou naši spásou. Takže konečně se dočkáme i očkovací látky na rýmu a bude samozřejmě povinná pro všechny a nejméně ve 3 dávkách

santikxauz ( 14. ledna 2022 05:47 )

Pfizer má určitě nachystanou vakcínu i na příští mutaci.

janek490 ( 14. ledna 2022 04:50 )

Ty jeden rektalni alpinisto

janek490 ( 14. ledna 2022 04:48 )

Strasna pandemie, ale lidi se vice boji ockovani nez Covidu, injekce mi zmrzacila kamosku, ale to je ok, hlavne psat srdceryvne story, jak nekdo bojoval s Covidem. Jak to , ze to neni ani jediny pribeh o tom , jak Fizer mrzaci a zabiji lidi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa