Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkrácení izolace je chyba, varuje biolog. Omikron už nejde zastavit, promoří se všichni

Autor: ČTK - 
11. ledna 2022
07:55

Variantou omikron se podle ředitele brněnské laboratoře Elisabeth Pharmacon Omara Šerého promoří celá populace, nelze to podle něj už zastavit. Šerý to řekl v rozhovoru s ČTK. Za chybu považuje zkrácení izolace na pět dní. To platí ode dneška, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Dosud izolace trvala 14 dní.

V laboratoři Omara Šerého jen za neděli zachytili devět procent pozitivních vzorků na koronavirus, z nich ale už 74 procent byla varianta omikron. „Dá se předpokládat, že příští týden to už bude skoro 100 procent. Omikron plně převládne, stejně jako se to stalo u předchozích variant,“ uvedl Šerý.

Podle něj se nyní už nedá nic dělat a populace bude omikronem promořena celá. „Lidé se vždy začnou ptát, co mají dělat, když už je pozdě. Když narazí Titanic do ledovce. To už se znovu stalo a znovu je pozdě,“ uvedl Šerý. Podle něj lze šíření omikronu už jen zbrzdit, ale ne zavedením pětidenní izolace.

Pětidenní karanténa? Ano, ale...

„Pětidenní karanténa je v pořádku, ale pokud budeme pozitivně testované lidi po pěti dnech pouštět do práce, tak se to rozjede ještě mnohem více,“ uvedl Šerý. Pětidenní izolace lidí, kteří se nakazili koronavirem, se stejně jako karanténa jejich blízkých kontaktů ode dneška zkracuje na pět kalendářních dní, pokud lidé nemají příznaky nemoci. Dosud trvala izolace dva týdny a karanténu mohli lidé bez příznaků ukončit po sedmi dnech negativním PCR testem. Lidem s příznaky hygienici izolaci ukončí dva dny po jejich odeznění. Tento týden ještě nemusí do karantény lidé po očkování nebo prodělání nemoci v posledních 180 dnech, od pondělí 17. ledna se to změní.

Covidové pasy jsou nyní zbytečné

Podle Šerého se postupně ukazuje, že prodělání současné varianty delta tolik nechrání před omikronem, ale prodělání omikronu chrání před deltou a před dalšími variantami. Už dříve také uvedl, že očkování nijak nepostihuje šíření varianty omikron. Z tohoto pohledu jsou nyní podle něj zbytečné covidové pasy a zakazování vstupu někam neočkovaným.

Pokud jde o zaplnění nemocnic, Šerý nepředpokládá, že by se kvůli šíření omikronu dostaly za hranu kapacit. „Je dost pravděpodobné, že se opět dostaneme na nějaké hranice zaplněnosti, ale nemělo by to takzvaně přetéci. A to i díky tomu, že spoustu lidí covid už prodělalo. Prodělání covidu chrání lépe než očkování,“ uvedl Šerý.

Promoření zajistí klidné léto

Promoření, které podle něj už nyní nelze zastavit, ale podle něj zajistí klidné minimálně letošní léto. „Promořování ale s sebou přináší další varianty a vláda by už nyní měla nastavovat, jak využít to léto, aby se to tady na podzim a v zimě znovu nerozjelo. Je třeba zavčas nastavit záchyt lidí, kteří se vrací ze zahraničí a konečně softwarově posílit přetížená call centra,“ uvedl Šerý.

Státní zdravotní ústav v pondělí uvedl, že v Česku už převládá varianta omikron. Nad 50 procent omikronu ukázala data poprvé v sobotu 8. ledna. Podle dat z laboratoří ve větších městech to může být až téměř 79 procent. Odborníci očekávají velký nárůst počtu nových případů, dosáhnout může až 50.000 nově pozitivních za den.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 14:45 )

Takovejch peněz a takhle zlbnot lidi. komedie

diskutujici ( 11. ledna 2022 12:50 )

Zkrácení izolace byla chyba. No bodejď, ale někdo přece musí dělat.
Těm, co stojí v řadě před sockou, to je ale celkem jedno.

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 11:19 )

" Omikron už nejde zastavit, promoří se všichni" to je zase blbost. To se vědělo že žadná opatření omicron nezastaví, nezbrzdí - nezpomalí. Omicron je tu a to je vše. To co předvádí ministr Válek je zbytečné. Měl by akorát zrušit vyhlášku o povinném očkování, neboť vakcína nesplňuje určitá kritéria aby očko mohlo být povinné.
Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví umožňuje povinné očkování za podmínky, že ZAMEZÍ VZNIKU A ŠÍŘENÍ NEMOCI.
Z toho plyne: očkování, které nebrání šíření infekce, nemůže být nařízeno pouhou vyhláškou.
Z toho plyne: vyhláška č. 466/2021 Sb. o plošném očkování, zveřejněná ve Sbírce zákonů dne 10.12.2021 byla vyhlášena v rozporu se zákonem.

Zveřejněna byla dne 10. 12. 2021. V den, který je Dnem lidských práv, vyhlášený na počest přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948.

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 11:12 )

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 11:07 )

je tam jiná antigení výbava u omicronu, než u protilátky vytvořené vakcínou mRNA. Ale i když je průmběh mírný, může hladina D-dimerů být vyšší (krevní microtromby) může dojít k ucpání kapilár v krevním řečišti a poškození orgánů a nemusí jít jen o plíce. Ale např. mrtvice, oslepnutí(sítnice) selhávání ledvin atd. . Proto se doporučuje dost pít při infekci. Testy a podobné nesmysly už postrádají význam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa