Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Omikron je v Česku dominantní a vytlačil deltu: Mutace se objevila u 80 procent pacientů

Autor: ČTK - 
10. ledna 2022
17:41

Více než polovina nových případů nákazy koronavirem už je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) varianta omikron. Podle dat z laboratoří ve větších městech to může být až téměř 79 procent. SZÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Odborníci očekávají velký nárůst počtu nových případů, dosáhnout může až 50 000 nově pozitivních za den.

Za poslední týden nahlásilo data z diskriminačních PCR testů 77 laboratoří, bylo vyšetřeno 26 275 vzorků. Z nich 61 procent za celý týden tvořila delta, 40 procent bylo s podezřením na omikron. Nad 50 procent omikronu ukázala data poprvé v sobotu 8. ledna.

„Za následující den, tedy neděli 9. ledna, kdy data odrážejí spíše testy z laboratoří ve větších městech, a také zpravidla v neděli chodí na vyšetření méně lidí, pak podíl detekcí varianty omikron dosáhl až k hranici 79 procent,“ uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Výrobce testů Diana Biotechnologies dnes na twitteru informoval, že laboratoře, se kterými spolupracuje, zaznamenávají i více než 80 procent pozitivních případů s variantou omikron. Podle jejich modelu se počty případů omikronu znásobí za dva a půl až tři dny, za dnešek odhadují 6000 případů jen omikronu.

Debaty o závažnosti omikronu

Definitivně se výskyt případů s variantou omikron potvrzuje celogenomovou sekvenací vzorku. Její výsledky jsou známé jeden až tři týdny od odběru vzorku pacientovi. Celkově už české laboratoře od začátku roku 2021 do 10. ledna tohoto roku sekvenovaly přes 12 900 vzorků. V posledním měsíci tvořila varianta omikron ze sekvenovaných vzorků 12,4 procenta, většinu tvořily podvarianty delty.

Odborníci se podle dosavadních informací ze zemí, kde vlna omikronu začala dříve, domnívali, že omikron nebude postihovat plíce, proto nebude způsobovat tak závažné stavy vyžadující hospitalizaci. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale dnes na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu řekl, že se tam probírala i informace, že u neočkovaných může být omikron stejně závažný jako dřívější varianty. Vláda pro lepší ochranu před vážným průběhem doporučuje nechat se přeočkovat i třetí dávkou. Dosud ji podle dnešních dat má 2,86 milionu lidí, tedy méně než čtvrtina populace.

Video  Koronavirus: mutace omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Varianta omikron se objevila u 80 % případů koronaviru. (10. 1. 2022) Varianta omikron se objevila u 80 % případů koronaviru. (10. 1. 2022) | ČTK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

slemik ( 11. ledna 2022 03:12 )

Aktivní blbec je horší než třídní nepřítel

maxpax ( 10. ledna 2022 19:55 )

Opatrnost při chřipkové epidemii spočívala v tom, že všichni s příznaky chřipky měli zůstat doma v posteli.
U omikronu se očekává až 50 000 nemocných denně a prakticky budou chodit s požehnáním státu dál dopráce a mezi lidi.

Takže malinkatý rozdíl tady je, ty trapáku, co tady neustále obhajuješ tenhle vládní chaos a diletantství.

Stano1963 ( 10. ledna 2022 18:19 )

v poradním týmu vlády je většina odborníků jednotná, omikron není pro většinu lidí nebezpečnější než chřipka. Oslabení lidé a senioři se mají ve vlastním zájmu očkovat, aby se vyhnuli JIPkám, zbytek má být opatrný jako při chřipkové epidemii

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa