Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vakcína proti omikronu bude hotová v březnu, hlásí Pfizer. Jenže potřebujeme ji vůbec?

Autor: tsv - 
11. ledna 2022
16:21

Výkonný ředitel společnosti Pfizer přichází s novinkami. Během rozhovoru s americkou televizí oznámil, že vakcína vytvořená specificky pro ochranu před mutací omikron bude připravená v březnu. Ačkoli zatím není jasné, zda taková očkovací látka bude vůbec potřeba, farmaceutická firma je připravena alespoň částečně zásobovat některé země v nouzi. S vývojem nedávno začala i Moderna.

„Vakcína bude připravená v březnu,“ hlásí výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla. Látka prošla klinickými testy a společnost již začíná vyrábět dávky k distribuci. Vakcína byla vyvíjena hlavně jako nástroj pro boj s mutací omikron, podle Bourly bude ale stejně efektivní i při kontaktu s deltou a ostatními variantami, které se nyní šíří ve světě.

Vědci zatím neví, zda bude nová očkovací látka nutná, ani v jakých intervalech a kolikrát by se podávala, Pfizer chce být ale podle Bourly připraven co nejdřív zásobovat ty země, které o vakcínu projeví zájem.

„Chceme dosáhnout něčeho, co bude představovat mnohem mnohem lepší ochranu před infekcemi. Protože ochrana před hospitalizací a těžkou nemocí je teď dobrá, pokud máte, řekněme, třetí dávku současných vakcín,“ pokračoval Bourla. Upozornil na to, že efektivita vakcín od Moderny a Pfizeru po čase dramaticky klesá. Po dvaceti týdnech od druhé dávky chrání před symptomatickým průběhem z pouhých deseti procent, potvrzují data z Británie.

Zájem je velký

První dvě dávky ovšem stále významně snižují riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace nebo smrti. Třetí dávka navíc chrání před příznaky covidu až ze 75 procent, z toho důvodu není podle mnoha předních expertů nutné se nechávat přeočkovat novou vakcínou. Mezi ně patří i známý americký imunolog Anthony Fauci.

Odborný poradce Bílého domu se v prosinci loňského roku nechal slyšet, že posilovací dávky namířené přímo na omikron nejsou potřeba. Dodal, že současné boostery fungují dostatečně. Pfizer ale není jediná společnost, která se rozhodla na novou mutaci zaměřit.

Stejně se k nakažlivé variantě postavila i Moderna. Její výkonný ředitel Stephane Bancel v rozhovoru s americkým CNBC prozradil, že by měla brzy vstoupit do fáze klinických testů. Očkovací látku chce vypustit do světa na podzim. Dodal, že firma zaznamenala vysokou poptávku ze stran některých světových vlád, které do budoucna připravují pravidelné očkování proti koronaviru.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fayet ( 11. ledna 2022 18:47 )

Omikron se stal přirozenou vakcínou, která nás bude dobře chránit před všemi variantami covidu, očkování dalšími dávkami může být zbytečné a dokonce nebezpečné. V pořadu 360° to řekl imunolog Vojtěch Thon. Zpochybnil i smysl covid pasů.

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 18:17 )

nemám ani jednu, je mi 63 a přežil jsem. Z toho usuzuji že 90% populace nepotřebuje vakcínu. Celé je to podvod. První rok neměl nikdo vakcínu a ani FFP2 a jsme tu.
Tímto zdraví soudruha válka To co předvádí je k ničemu. Zmrazili platy a rozhazují jinde. Testy, vakcíny. kašpárci.

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 18:12 )

Jirik-ta ( 11. ledna 2022 18:11 )

v březnu už budou všichni imunní a nebo mrtví Takže? Co na to obchod? Musí mu být jasné, že ti co nakupují, kdyby nakupovali za své, tak by neprodal nic.
Ať žije KSČ

e.lesanova ( 11. ledna 2022 17:33 )

Samozřejmě, že potřeba není, jen tok miliard musí běžet, ne?? Zatím nás čeká jen likvidace už prošlého léčiva za miliardy. Imunitu velké části populace se zdařilo zničit a stále nakupujeme dle povelu Bruselu a hlavního vedení farmako firem další a další zbytečné produkty. Za tohle budou padat hlavy všech těch poslušných politických onucí, které si farmako byznys zaháčkoval tučnými provizemi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa